Deputatii au adoptat marti, cu 200 voturi pentru si 12 abtineri, proiectul de lege privind impozitul specific unor activitati din domeniul turistic, hotelier, reexaminat la cererea presedintelui Klaus Iohannis, fiind admisa in parte solicitarea sefului statului, transmite Agerpres.

Actul normativ prevede introducerea, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, a unui impozit specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.

Deputatii din Comisia economica au decis sa admita in parte cererea de reexaminare a presedintelui si au introdus un amendament conform caruia se redefineste termenul de complex hotelier.

Potrivit amendamentului, complexul hotelier este o structura de primire turistica, cu functiuni de cazare care pentru obtinerea certificatului de clasificare include in perimetrul ei alte activitati, dar cel putin una clasificata ca impusa aferenta codurilor CAEN 5610 si/ sau 5630. Complexul hotelier trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sunt exploatate de aceeasi persoana juridica romana; inregistreaza distinct in evidenta contabila operatiunile efectuate; nu include activitatile aferente codurilor CAEN 5621 si 5629.

Conform textului initial, complexul hotelier era definit ca fiind un ansamblu de structuri de primire turistice cu functiuni diferite, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: sunt exploatate de acelasi operator economic; activitatile realizate sunt cuprinse intr-o singura evidenta contabila; sunt amplasate in perimetrul aceleiasi unitati de cazare.

Deputatii au considerat modificarea necesara pentru ca definitia sa fie in concordanta cu ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice cu functiuni de cazare si alimentatie publica, a licentelor si brevetelor de turism, aprobate prin ordinul presedintelui ANT.

UDMR nu a sustinut amendarea actului normativ.

"Astazi, inca o data, vrem sa aprobam o lege prin care am introdus o taxa noua. Nu suntem de acord cu impozit pe profit, dar nu inteleg de ce, ca impozit pe profit este sigur. Platesc 16% daca ai profit. Mai mult, nu platesti daca faci investitii. (...) Ce am facut acum? Ai profit, n-ai profit, platesti taxa. Deci nu inteleg ca, in urma cu o zi, vorbeam despre a nu schimba Codul fiscal, am ajuns acum sa schimbam. Am schimbat o formularistica destul de interesanta", a afirmat deputatul UDMR Laszlo-Odon Fejer.

Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.