Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor, a fost respinsa de Camera Deputatilor, intrucat nu a intrunit suficiente voturi "pentru". Au fost 124 voturi "pentru" si 59 "impotriva" si ar fi fost necesare 178, fiind lege organica. Cererea merge acum la Senat, camera decizionala, unde va intra intai in Comisia de Invatamant condusa de Ecaterina Andronescu.

Cererea de reexaminare primise un raport favorabil in comisia de invatamant la Camera Deputatilor, desi i s-a adus legii o singura modificare: doctoratele suspectate de plagiat sa fie evaluate dupa legislatia in vigoare la data sustinerii acestuia.

La dezbaterile din plen de saptamana trecuta, reprezentantul Ministerului Educatiei a declarat ca institutia nu sustine proiectul in forma votat de parlament, ci Ordonanta in forma initiala precum si argumentele presedintelui Iohannis din cererea de reexaminare.

"Avem peste 50 de IOSUD-uri (institutia organizatoare de studii universitare de doctorat - n.r.). Unele sunt capabile sa isi asume responsabilitatea organizarii de doctorate, altele nu" a precizat acesta.

Deputatul PNL Raluca Turcan a sustinut mai multe amendamente in plen la raportul dat de comisia de invatamant prin care se dorea revenirea la forma initiala a ordonantei, insa acestea au fost respinse.

Turcan declarase despre amendamentul adus de comisia de invatamant este singurul aspect care aduce o imbunatatire la forma adoptata initial de Parlament la OUG 4/2016 privind doctoratele, fiind "o gura de apa la un muribund".

"In comisie s-a admis cererea de reexaminare, insa nu s-a modificat nimic pe fond, a venit in plus doar un amendament de forma, depus de un coleg de la PSD, si unul mai bun, pe care l-am votat si noi (PNL - n.r.), al deputatului UDMR (Szabo Odon), ca tot ce inseamna pana acum teze aflate in analiza CNATDCU sa ramana acolo spre verdict final, sa ramana la CNATDCU. Deci este singurul aspect care aduce o imbunatatire. Acesta a fost si motivul pentru care ne-am abtinut (liberalii din comisie - n.r.), pentru ca mai da o speranta, insa de acum incolo, pe viitor, CNATDCU este scos complet din discutie" a explicat Turcan pe 8 septembrie.

Este vorba despre proiectul legii de aprobare a ordonantei de urgenta nr. 4/2016, si opereaza in Legea Educatiei Nationale mai multe schimbari pe care ministrul Adrian Curaj anuntase ca vrea sa le faca, dar care au fost criticate acerb la acea data.

  • Modificarile vizeaza extinderea autonomiei universitare.
  • Ministrul Adrian Curaj: "Ministerul Educatiei a sustinut in comisie clar si ferm, varianta OUG propusa de Guvern!"

Citeste pe larg toate modificarile aduse de parlament: