Rectorul Universitatii de Vest Marilen Pirtea va deschide lista PNL de candidati la alegerile parlamentare in Timis, au precizat surse liberale pentru HotNews.ro. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a precizat luni ca doi sau trei rectori de la universitatile romanesti vor candida probabil pe listele PNL.

Marilen PirteaFoto: Agerpres

Pe 30 august, Pirtea a transmis un comunicat de presa in care le propunrea candidatilor PNL sa adere la un program comun, care sa se bazeze pe consultarea si identificarea nevoilor cetatenilor din judet.

"Daca se va dori, ma voi angaja in coordonarea acestui demers. Importanta va fi implicarea directa a primarilor din judet. Ei cunosc cel mai bine necesitatile localitatilor pe care le administreaza si imi doresc sa fie o legatura permanenta intre acestia si parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stapan al tuturor ideilor si deciziilor, a celui care ofera privilegii diferentiat si partinitor. Avem nevoie sa fim o echipa foarte bine legata care lucreaza pentru fiecare cetatean al acestui judet", spunea Marilen Pirtea, in comunicat.

Citeste si: ANALIZA Cine sunt rectorii care conduc cele mai mari sapte universitati din tara

Presedinele PNL Timis, Nicolae Robu, a anuntat la inceputul lunii august ca rectorul UVT Marien Pirtea este unul dintre cele 27 de persoane care s-au inscris pe listele filialei locale pentru alegerile parlamentare din aceasta toamna, fiind preferat de acesta pentru cea de a doua pozitie pe lista pentru camera Deputatilor, potrivit timisplus.ro. PNL Timis nu a anuntat deocamdata lista candidatilor pentru cele doua camere parlamentare. O decizie urmeaza sa fie luata de Biroul Politic central al PNl.

La ora actuala, legea permite rectorilor sa se implice in politica, in urma unei modificari facute la initiativa Ecaterinei Andronescu, scrie PressOne, pecizand ca Marilen Pirtea se numara, alaturi de Sorin Cimpeanu - rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti si Mihnea Costoiu - rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, printre sefii de institutii de invatamant superior care considera ca acest statut academic ar trebui sa le ofere un loc de drept in Parlament.

Insa ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat la Digi24 ca i se pare "complet gresit acest cumul de functii, cum ar fi rector si membru marcant sau din conducerea unui partid politic", vorbind despre "o invitatie permanenta la coruperea sistemului".Rectorul UVT a indicat ca, in cazul modificarii legii, nu va renunta la universitate pentru parlament, scrie debanat.ro.

Marilen Pirtea este profesor doctor si conducator de doctorate in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), departamentul Finante, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.