PNL propune, in programul de guvernare, infiintarea instantelor fiscale, care ar urma sa duca la degrevarea celorlalte instante de judecata de dosarele ce tin de domeniul fiscal, a declarat sambata, la Deva, copresedintele PNL Alina Gorghiu.

"In Romania, la acest moment, avem nevoie, ca de aer, de instante specializate in domeniul fiscal (...) astfel incat instantele normale sa fie degrevate de spetele de fiscal. Nu e normal ca un judecator care nu are niciun fel de pregatire in domeniul fiscal sa trateze, sa judece, litigii cu sume foarte mari, pentru ca decizia sa intotdeauna va sta sub semnul intrebarii. Cum poate cineva fara expertiza in domeniul fiscalitatii sa judece aceste procese cu mare impact financiar asupra societatii, nu stiu", a spus liderul PNL, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, modul de lucru al ANAF ar trebui sa se schimbe printr-o abordare in care "politica de plan" sa fie desfiintata. In acest fel, functionarii ANAF nu ar mai fi nevoiti sa impinga controalele spre limita legii, sustine Alina Gorghiu.

"Politica de plan a celor de la ANAF trebuie sa dispara. Este o masura inclusiv pentru protejarea functionarilor publici pentru ca acestia, in goana realizarii acelui plan, pe care, din pacate, il impune institutia, imping limitele controalelor peste lege. De aceea, se ajunge la foarte multe situatii in care sunt dati in judecata pentru abuz in serviciu, la plangeri penale care, de multe ori, se soldeaza cu o nesiguranta atat a functionarului public, cat si a contribuabilului", a declarat copresedintele PNL.

In acest context, Alina Gorghiu a spus ca numarul plangerilor penale si al proceselor deschise impotriva ANAF si a functionarilor institutiei a crescut in fiecare an, iar in una din patru cauze instanta de judecata a dat castig de cauza contribuabilului care a depus reclamatia.