Lupta stransa in sanul partidelor clujene, pentru mandatele din Parlamentul Romaniei, avand in vedere ca au mai ramas doar trei luni pana la alegeri (11 decembrie). Chiar daca listele de candidati nu s-au definitivat inca, nu prea au mai ramas secrete in privinta nominalizatilor de pe locurile eligibile. Actualdecluj.ro in parteneriat cu HotNews.ro a inventariat numele vehiculate in acest moment, cu o luna inainte de definitivarea listelor.

Trebuie spus ca judetul Cluj are alocate 10 locuri in Camerea Deputatilor si 4 in Senat, iar daca ar fi sa ne raportam la rezultatele de la ultimele alegeri locale, PNL ar putea sa obtina jumatate din aceste locuri, respectiv 5 mandate de deputati si doua de senatori. PSD ar putea ramane cu trei mandate de deputati (este posibil ca un loc de la PSD sa ajunga, prin redistribuire, la ALDE), si cu un mandat de senator. UDMR mizeaza, de asemenea, ca va scoate doua mandate de deputati si unul de senator.

Liberalii vechi si liberalii noi, liste separate

La nivelul PNL Cluj, desi a fost desemnat un presedinte unic, in persoana europarlamentarului Daniel Buda, deciziile politice se iau in continuare separat de catre cele doua tabere care au fuzionat (a liberalilor vechi si a fostilor PDL-isti). si in privinta alegerilor parlamentare din 11 decembrie, fiecare gurpare si-a desemnat propriii candidati. Liderul vechilor liberali, Marius Nicoara, a explicat ca atata timp cat mai sunt in vigoare dispozitiile tranzitorii, e firesc ca functiile/mandatele sa se imparta in mod egal. "In ce ne priveste, noi am finalizat lista noastra de candidaturi. Aceasta a fost trecuta prin Biroul Permanent al vechiului PNL, asa incat nu cred ca se mai poate schimba nimic. Avem termen sa venim cu o lista completa pana in 1 octombrie, ca atare ii asteptam si pe colegii nostri (fostii PDL n.red) sa vina cu propunerile lor", a adaugat Nicoara. Liberalii se asteapta sa obtina un scor electoral de 50%, ceea ce ar insemna ca PNL sa obtina 5 mandate de deputati si doua de senatori. Marius Nicoara s-a inscris, evident, pentru un nou mandat de senator. El a confirmat ca pentru mandatele de deputati, din partea taberei liberale sunt vizati Mircea Abrudean (secretarul general al PNL Cluj, consultant pe fonduri euoropene), Adrian Oros (deputat, medic veterniar, profesor universitar) si Marius Manzat (inginer de profesie, vicepresedinte al Consiliuliui Judetean Cluj).

Oamenii lui Boc fac mofturi

Pretentiile vechilor liberali nu sunt, insa, tocmai pe gustul colegilor proaspat veniti in partid. Mai exact, oamenii lui Emil Boc ar vrea, daca s-ar putea, sa ramana ei cu toate locurile eligibile, iar vechilor liberali sa le ofere maxim un mandat de senator, pentru Marius Nicoara - transmit surse din cadrul partidului. Cel mai contestat nume de pe lista propusa de vechiul PNL, este cel al lui Marius Manzat (vicepresedintele Consiliului Judetean). Manzat provine din organizatia PNL Dej, care la alegerile locale a obtinut cel mai prost scor electoral din intreg judetul, astfel ca liberalii riscau sa piarda presedintia Consiliului Judetean. PDL-istii se considera indreptatiti sa impuna ei reguli pentru simplul fapt ca-l au ca lider pe Emil Boc, locomotiva validata a partidului, mai spun aceleasi surse. Fara Boc, PNL nu ar fi scos niciodata un asemenea scor electoral, sunt de parere vechii PDL-isti, insa, tot la fel spun si liberalii, ca fara Boc, PDL-istii n-ar mai exista, in timp ce PNL-ul a avut mereu in Cluj un electorat de 20%. Actualul lider al PNL, Daniel Buda s-a ferit sa comenteze discutiile interne, insa, a admis ca deocamdata se fac evaluari pentru candidatii inscrisi pe lista. El a precizat ca evaluarile ii vizeaza pe toti cei care isi doresc un mandat in Palament, inclusiv pe oamenii desemnati de Nicoara. "Vom incheia evaluarile candidatilor la timp, n-are rost sa ne grabim, mai avem timp. Ce pot sa va asigur este ca organizatia noastra va fi printre primele din tara, in privinta scorului electoral", a comentat Buda. El a rostit numele a trei vechi PDL-isti, care s-ar preta pentru un mandat de deputat/senator: Rares Niculescu, Tudor stefanie si Florin Stamatian. "Toti trei au expertiza necesara si s-ar descurca excelent fie ca deputati, fie ca senatori", a spus Daniel Buda. In ceea ce-l priveste pe Rares Niculescu (fost europarlamentar), acesta este principalul consilier/strateg electoral al lui Emil Boc. Tudor stefanie a fost primarul municipiului Turda timp de trei mandate. Florin Stamatian este medic ginecolog de profesie, a fost prefect si a avut mai multe mandate de consilier local.

Nume noi in PSD

Proaspat numit presedinte al PSD Cluj, tanarul Horia Nasra are o sarcina grea: de a-i multumi si pe colegii sai din partid, dar si de a le face o impresie buna liderilor de la Bucuresti. La nivelul judetului Cluj, PSD Cluj se asetapta sa obtina trei mandate de deputati si unul de senator. "Inca nu am definitivat listele, cert este ca vom nominaliza oameni competenti, oameni care nu sunt certati cu legea", a precizat Nasra. El nu a negat ca pe locurile eligibile ii are in vedere pe actualul deputat Conel Itu (liderul organizatiei PSD Dej, care la alegerile locale a adus partidului cel mai mare scor electoral din intreg judetul), pe Gabriela Ciot (conferentiar universitar, o apropiata a fostului Ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici), Laura Pop (avocat de profesie si consilier judetean), dar si pe Vladimit Matusan (avocat de profesie si el, in prezent consilier judetan). Tot Nasra (in prezent consilier local) a admis ca doreste si el sa candideze pentru un mandat de deputat. Din calculele sale iese, in mod cert, actualul senator PSD Alexandru Cordos, trimis in judecata intr-un dosar de luare de mita si trafic de influenta. Potrivit informatiilor obtinute de Actualdecluj.ro, cu sanse reale de a intra in Parlament pornesc, asadar, Horia Nasra, Cornel Itu si Gabriela Ciot. PSD ar putea pierde, cel mai probabil, un loc prin redistribuire, in favoarea actualului deputat ALDE, Steluta Cataniciu. Decizia finala privind validarea candidaturilor va apartine, oricum, conducerii centrale, a explicat Nasra.

Maghiarii par intelesi

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a confirmat ca sentatorul Laszlo Attila s-a inscris pentru un nou mandat si ca in principiu nu exista altcineva care sa-i ameninte acestuia pozitia. De profesie medic pediatru, fost viceprimar in mandatul edilului Sorin Apostu, Laszlo Attila s-ar alege in decembrie cu un al doilea mandat de senator, desigur, daca UDMR Cluj va reusi sa-si mentina scorul electoral de la alegerile locale. "Noi mizam ca la alegerile parlamentare sa scoatem 17-18% in judetul Cluj, ceea ce ar insemna sa prindem doua mandate de deputati si unul de senator ", a spus Csomo Botond. De altfel, Botond (liderul UDMR Cluj si consilier local al municipiului Cluj Napoca) viseaza si el la un mandat de deputat: "10 ani am fost consilier local, desigur ca acum mi-as dori sa trec intr-o alta etapa". Practic, Csomo Botond il va inlocui pe actualul deputat Mate Andras Levente. Anul trecut, Mate a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de confilict de interese (fiind acuzat de procurori ca si-a angajat ilegal sotia in biroul parlamentar). "Personal n-am avut nicio discutie cu Mate . El nu s-a mai inscris pe lista de candidati. Din presa am aflat ca nu doreste sa mai candideze si ca vrea sa se dedice activitatii sale de avocat", a precizat Csoma Botond. A doua candidata a UDMR pentru un mandat de deputat este Hegedus Csilla, fost secretar de stat in Ministerul Culturii.