PNL a depus, atat la Senat cat si la Camera Deputatilor, o initiativa legislativa care preuspune ca parlamentarii sa isi piarda mandatul in cazul unei condamnari definitive atat cu executra cat si cu suspendare.

Initiativa legislativa presupune modificarea regulamentului Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, astfel: "Calitatea de deputat/senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, ca urmare a condamnarii la inchisoare cu executarea pedepsei sau in cazul suspendarii executarii pedepsei, de incompatibilitate ori de deces".

In prezent, articolul 235 din Regulamentul Camerei Deputatilor (care este lege ordinara) prevede astfel: "Calitatea de deputat inceteaza la data intrunirii legale a Camerei nou-alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces."

Ce sustin liberalii in expunerea de motive ce insoteste aceasta initiativa:

"Integritatea reprezinta un element fundamental in exercitarea functiei publice . Existenta unei condamnari penale, cu executare sau cu suspendarea executarii pedepsei, face imposibila continuarea exercitarii functiei de demnitate publica (ales local sau parlamentar). Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat, cu ocazia constatarii neconstitutionalitatii legii privind modificarea Statutului alesilor locali, ca "prin institutia incetarii de drept a mandatului alesilor locali in cazul unei condamnari penale la o pedeapsa privativa de libertate, valoarea sociala protejata este integritatea persoanei care detine mandatul si exercita demnitatea publica pentru care a fost aleasa. Constatarea ilicitului penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva inlatura prezumtia de nevinovatie a persoanei acuzate si plaseaza prin ea insasi alesul local in afara cadrului legal de exercitare a functiei. De aceea, condamnarea in sine este cea care determina pierderea integritatii, element fundamental al mandatului electiv fara de care persoana care ocupa respectiva demnitate publica nu mai are legitimitatea de a-si continua activitatea."

In temeiul principiului constitutional al colaborarii loiale intre institutiile statului, Parlamentul are obligatia de a modifica legislatia, astfel incat toate categoriile de demnitari sa se supuna regulii incetarii exercitarii mandatului in cazul condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate indiferent daca este cu executare sau cu suspendarea executarii pedepsei.

Legiuitorului constituant i-a fost indiferenta modalitatea de executare a pedepsei principale (detentiunea pe viata, inchisoare cu executare, inchisoare cu suspendarea executarea pedepsei, amenda penala) considerand relevanta corelatia cu pedeapsa complementara/accesorie a pierderii drepturilor electorale.

In dreptul pozitiv este reglementata situatia incetarii mandatului in cazul condamnarii la inchisoare cu executare, fiind adoptate mai multe hotarari ale Camerei Deputatilor sau Senatului in acest sens. Raportat la situatia juridica expusa mai sus, propunem si reglementarea situatiei de incetare a mandatului in cazul condamnarii la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei."