Sebastian Ghita proaspat intrat in Partidul Romania Unita (PRU) a declarat pentru HotNews.ro ca s-a intalnit, ieri, cu Mircea Geoana, liderul Partidul Social Romanesc (PSRO), pentru a discuta despre un eventual protocol de colaborare parlamentara intre cele doua partide, avand in vedere ca ambele partide au deputati si senatori in actualul legislativ. Ghita sustine ca au discutat si varianta ca la alegerile din toamna cele doua partide sa-si puna candidati pe listele unui singur partid, PRU, avand in vedere ca o alianta ar mari pragul electoral la 8%. "Ideea a fost sa facem un protocol care sa valorizeze personalitatea domnului Geoana si sa contruim liste", a explicat Ghita.

Sebastian GhitaFoto: Agerpres

La randul sau, Mircea Geoana a declarat pentru HotNews.ro, referitor la discutiile cu PRU, ca "pericolul" ca Basescu si Tariceanu sa participe la viitoarea majoritate guvernamentala e foarte mare, iar "o coalitie a partidelor mici poate reprezenta o solutie". (Vezi aici detalii) Aceste intalniri au avut loc pe fondul unor racolari masive de parlamentari de la PSD.

Potrivit Agerpres, Liviu Dragnea a afirmat, duminica seara la Antena 3, referindu-se la PRU: ""Nu stiu, ma gandesc si eu, poate spun o prostie: cei care au conceput si constituit UNPR-ul poate vor acum sa faca UNPR reloaded. (...) Nu are legatura domnul Oprea. Asa ma gandesc eu: ca cei care au conceput si construit UNPR - si o spun inca o data, rar, ca poate ma aud - poate se gandesc sa faca inca un vehicul. E cam tarziu si nu le iese", a spus el. ". Intrebat cum comenteaza aceste declaratii, Sebastian Ghita a afirmat ca Dragnea a vrut sa spuna ca PRU este o constructie a serviciilor de informatii "ca baietii nationalisti din servicii, ca ofiteri contra alti ofiteri". Ghita sustine insa ca UNPR s-a nascut din cauza "tendintelor centrifuge ale PSD" si ca cei care pleaca acum din partid sunt nemultumiti de modul in care Liviu Dragnea conduce procesul de selectie al candidatilor pentru listele din toamna. Ghita sustine ca PRU nu intentioneaza sa se construiasca in directia extremiste si ca "trebuie sa tinem cu dintii de parteneriatul nostru cu americanii pentru ca am ramas singuri".

"Toata lumea s-a gandit ca o personalitate precum Mircea Geoana, care este un bun cunoscator al relatiei cu Statele Unite, a fost ambasador si ministru de externe, poate fi si un garant ca acest partid nu va excede normalul si firescul cand te gandesti la ideea nationala", a explicat Sebastian Ghita. De mentionat ca in noiembrie 2014, cand a demisionat din PSD, Ghita a declarat ca "Geoana si Vanghelie au primit ce meritau", referindu-se la excluderea celor doi din partid. "Le-am spus colegilor de-acum un an ca tradeaza interesul comun pentru interesul personal. Geoana a vrut sa-l santajeze pe Ponta, cerandu-i functia de ministru de externe. M-a sunat sa imi spuna ca, daca Ponta nu il numeste ministru de externe, atunci va fi razboi in PSD", a declarat Sebastian Ghita in urma cu doi ani.

Acesta sustine ca n-a avut discutii inca cu Gabriel Oprea, dar sustine ca "are o experienta de necontestat" si ca intentioneaza sa stea de vorba cu fostul lider UNPR "macar pentru sfaturi". In ce priveste o eventuala alianta cu PMP-ul lui Traian Basescu, Ghita sustine ca nu-l vede pe fostul presedinte "mixand puterea cu altii". "Traian Basescu e o personalitate suficient de puternica sa duca singur o constructie a sa, care are vizibile sanse de a intra in Parlament", a mai spus Ghita.

  • Pe data de 29 iunie, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata, sub control judiciar pe cautiune, pe deputatul Sebastian Ghita, alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie. Sebastian Ghita este acuzat de doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis de conducere. 

Mai multi fosti apropiati ai fostului premier, Victor Ponta, printre care Sebastian Ghita, Marius Manolache, Mihai Sturzu, Mirel Palada si Cristian Rizea s-au inscris in ultimele zile in Partidul Romania Unita condus de Bogdan Diaconu, cunoscut pentru iesirile sale xenofobe, in special anti-maghiare si anti-occidentale. Presa a speculat ca Victor Ponta, cunoscut pentru rivalitatea cu Liviu Dragnea, ar urma sa plece din PSD.

Fostul premier Victor Ponta a precizat, pe 26 august, intr-o postare pe Facebook, ca nu este tentat de un eventual "transfer" la un alt partid politic din Romania.

"Eu la alta echipa din tara nu ma prea tenteaza un transfer, dar daca am o oferta de la o echipa mare din Europa care joaca si in Champions League nu zic nu /sa vedem cat cere PSD la transfer (ca doar nu ma dau asa liber de contract)", scria el, pe Facebook. La randul sau, Dragnea a spus ca Ponta nu e transferabil si ca nu crede ca fostul premier va pleca din partid. "Cum de altfel nu cred ca dupa alegeri Victor Ponta trebuie sa ramana doar deputat si atat. Victor Ponta e un om in care PSD a investit foarte mult, cu bogata experienta acumulata, experienta care trebuie folosita si eu sper sa fie folosita dupa alegeri. Victor Ponta, daca are de castigat, are de castigat din PSD, daca vorbim foarte pragmatic", a mai spus liderul social-democrat, duminica seara, la Antena 3.