Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca declaratiile ambasadorului SUA de la Chisinau privind Romania si Republica Moldova reiau "tezele lui Stalin" si produc ingrijorare, astfel incat se va consulta cu liderii Senatului pentru a formula o declaratie comuna prin care sa ceara "explicatii" de la autoritatile din SUA pe aceasta tema.

"Am luat cunostinta cu surprindere si ingrijorare de textul declaratiei facuta acum 2 zile de ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, pe care o resping fara echivoc. Datorita gravitatii celor afirmate de ambasador, declaratia ar necesita explicatii suplimentare din partea autoritatilor americane. In calitate de presedinte al Senatului, ma voi consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune pe aceasta tema", transmite seful Senatului intr-un comunicat de presa, citat de News.ro.

Tariceanu sustine ca afirmatiile ambasadorului James Pettit amintesc de pozitiile exprimate de liderul URSS Iosif Stalin. "Domnul ambasador reia si actualizeaza tezele lui Stalin, pe baza carora a fost semnat in 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor tari din regiune printre care si Romania. Am inca rezerve sa cred, pana la proba contrarie, ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Departamentului de Stat", mai spune Tariceanu.

Presedintele Senatului spune ca declaratiile ambasadorului sunt "o gafa" provocata fie de "grave deficiente de cunoastere" ale statutului diplomatilor, fie de "lacune de cultura generala si politica".

Republica Moldova nu este Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, in interiorul unor granite sigure, a declarat ambasadorul american de la Chisinau, James Pettit, intr-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independentei.

"Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova", a insistat James Pettit.