Autoritatea Electorala Permanenta cere extinderea cu 60 de zile a termenului pentru rambursarea de catre AEP a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electorala la alegerile locale din 2016 precum si modificarea termenului in care partidele politice au obligatia sa restituie candidatilor sumele rambursate sau necheltuite, avertizand ca situatia actuala pune in pericol accesul partidelor politice si al candidatilor independenti la procesele electorale, in conditiile in care acesta depinde direct de fonduri suficiente pentru desfasurarea activitatii politice si electorale.

AlegeriFoto: Agerpres

Autoritatea Electorala are termen pana pe data de 5 septembrie sa decida asupra rambursarii/nerambursarii cheltuielilor aferente campaniei pentru alegerile locale 2016. In urma unei extinderi, termenul ar fi extins pana la inceputul lunii noiembrie.

"AEP considera ca aceasta situatie pune in pericol, in esenta, accesul partidelor politice si al candidatilor independenti la procesele electorale, acesta fiind dependent in mod direct de fonduri suficiente pentru desfasurarea activitatii politice si electorale", se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Electorale.

AEP a elaborat si a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale

Ce prevede proiectul de ordonanta:

  • Termenul in care partidele politice au obligatia sa restituie candidatilor sumele rambursate si/sau sumele necheltuite conform contributiilor pe care acestia le-au depus sa curga de la data rambursarii de catre AEP si nu de la data alegerilor. Se precizeaza ca obligatia partidului politic devine exigibila numai dupa intrarea efectiva in posesia sumelor de bani rambursate de la AEP.
  • Modificarea art. 48 alin. (12) din Legea nr. 334/2006, republicata, in sensul ca AEP valideaza si ramburseaza, in limita plafoanelor stabilite de art. 37 si art. 38 alin. (2), sumele aferente cheltuielilor efectuate in circumscriptiile electorale, precum si celor efectuate la nivel central, pentru care s-a constatat ca respecta destinatiile prevazute de art. 38 alin. (2) si nu sunt finantate din alte surse decat cele prevazute de lege;
  • Clarificarea notiunii de "documente justificative", deoarece neclaritatea acesteia este de natura sa aduca atingere dreptului competitorilor electorali la rambursarea cheltuielilor electorale efectuate conform legii;
  • Extinderea cu 60 de zile a termenului pentru rambursarea de catre AEP a sumelor aferente cheltuielilor efectuate pentru campania electorala la alegerile locale din anul 2016.

Potrivit sursei citate modificarile propuse sunt intemeiate avand in vedere complexitatea controlului finantarii campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2016 si neclaritatea textelor legale care impiedica rambursarea fondurilor obtinute si cheltuite legal de catre candidati.

Proiectul de act normativ a fost publicat pe site-ul www.roaep.ro la data de 24.08.2016 si poate fi consultat la sectiunea "Legislatie electorala - In dezbatere publica". Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ mentionat pot fi transmise la adresa de e-mail office@roaep.ro pana la data de 26.08.2016.