A ramas mai putin de o luna pana cand deputatii si senatorii vor reveni in Parlament si vor trebui sa dea o solutii pe unele proiecte importante aflate pe masa Legislativului,printre care Legea Avocaturii, ordonanta doctoratelor sau proiectul lui Calin Popescu Tariceanu privind numirile in Justitie, transmite Mediafax.

Camera DeputatilorFoto: Agerpres

Printre proiectele amanate Legislativ se regaseste cel care modifica Legea avocaturii. Potrivit acestuia, avocatii trebuie sa fie informati imediat dupa ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizeaza relatia lor cu clientii sa nu poate fi ridicate de catre procurori. Proiectul a ramas pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, deoarece presedintele PSD, Liviu Dragnea, anunta, chiar inaintea incheierii sesiunii parlamentare, ca a decis ca acest proiect de lege sa nu mai fie votat in plenul Camerei Deputatilor, pe motiv ca este necesara o analiza mai serioasa.

Potrivit modificarilor aduse Legii 51/ 1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat si nici a "suporturilor de sunet, imagine si date" care apartin avocatilor.

Un alt proiect care asteapta sa fie votat in Parlament este adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 4/2016, privind doctoratele. Presedintele Klaus Iohannis a trimis pe 31 mai, la reexaminare, Parlamentului legea privind doctoratele invocand faptul ca procedurile de acordare, retragere a titlului de doctor si verificare a tezelor de doctorat sunt neclare si incoerente, riscand sa conduca la confuzie.

Un alt proiect care asteapta votul final in Senat este cel initiat de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care ii exclude pe presedintele Romaniei si pe ministrul Justitiei din procedura de numire a mai multor functii-cheie din justitie.

Initiativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor.

Si tot printre proiectele cu impact public care asteapta votul deputatilor sau senatorilor se mai regasesc modificarile aduse legii fumatului. Initiativa a fost deja modificata de senatori.

In total, 239 de proiecte de lege asteapta votul final, dintre care 168 la Camera Deputatilor si 71 la Senat.