Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, sustine, intr-un comunicat, ca nu se va asocia in vreo constructie politica cu Traian Basescu, acuzadu-l ca este "parintele care a crescut statul mafiot timp de doua mandate". Tariceanu mai spune ca fostul presedinte vrea sa-si construiasca un instrument politic cu care "sa-si negocieze propria libertate si a apropiatilor sai" si il acuza ca a plecat de la Cotroceni cu "dosare de la SRI". Liderul ALDE vede o "alianta aproape naturala" intre PNL si PMP. Aceste declaratii vin dupa ce in spatiul public a fost vehiculata o posibila alianta PMP-ALDE-PMP dupa alegerile parlamentare din toamna mai ales dupa ce fostii rivali s-au reevaluat reciproc in declaratii publice.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Ploaia de acuzatii lansate impotriva fostului presedinte vine dupa ce atat Calin Popescu Tariceanu cat si Traian Basescu s-au reevaluat reciproc prin declaratii publice. Astfel, Calin Popescu Tariceanu a declarat despre fostul sau rival ca este "un tip redutabil" in politica si, chiar daca are defecte, nu se poate spune despre el ca "este prost", precizand insa ca nu vede posibila varianta in care sa fie numit premier dupa alegerile parlamentare.

"Basescu are defectele lui, dar nu poti sa spui ca este prost. E erodat, are experienta, este foarte mobil intelectual, are multe calitati pentru politica. Are si foarte multe defecte. Nu ne potrivim ca viziune, are un stil de politica pe care eu nu-l accept si care este un stil bazat pe calcarea in picioare a tot ceea ce poate sa fie lucruri esentiale pentru exercitiul democratic intr-o tara. El nu tine cont decat de interesul propriu. El este un tip redutabil in politica, are priza, are incredere", a declarat Tariceanu pe 24 iulie la Romania TV.

La randul sau, Traian Basescu i-a luat apararea fostului premier dupa izbucnirea scandalului mitei de un milion pe care Sorin Ovidiu Vantu i-ar fi platit-o lui Bogdan Olteanu in 2008 pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei, si in care a fost vehiculat si numele lui Tariceanu. "Sincer, nu il cred in stare pe Calin Popescu Tariceanu sa ia un milion de euro. Nu. Oricat razboi am avut cu el, nu cred ca Tariceanu ar putea lua un milion", a declarat fostul presedinte intr-o emisiune televizata.

Ce spune acum Calin Popescu Tariceanu despre Traian Basescu? Redam mai jos fragmentul din comunicatul ALDE:

"Nici in prezent si nici in viitor, numele meu sau al ALDE nu se va asocia in vreo constructie politica cu Traian Basescu, asa cum insinueaza o serie de politruci dornici sa induca deruta in electorat. Noi, liberalii, nu putem uita cum a fost umilita vointa majoritatii poporului roman, cand votul sau zdrobitor exprimat la Referendumul de demitere din 2012 a fost anulat in mod mai mult decat suspect printr-o erata a Curtii Constitutionale.

Noi, liberalii, nu putem uita ca parintele care a crescut statul mafiot timp de doua mandate este Traian Basescu. Acum, acelasi personaj se prezinta in mod ipocrit ca un aparator al Justitiei si al statului de drept, in contradictie flagranta cu autodenuntul sau public facut nu demult la un post de televiziune. Acelasi personaj incearca sa treaca PMP de pragul electoral, nu pentru a contribui la binele comunitatii. A avut destul timp ca presedinte si rezultatele s-au vazut. Reamintesc naivilor care l-au urmat in PMP ca

Basescu si-a <> toti colaboratorii dupa ce s-a folosit de ei in propriul interes. In realitate, Basescu vrea sa-si creeze un instrument politic cu care sa-si negocieze conform cutumelor statului mafiot propria libertate si a apropiatilor sai si cu care, alaturi de dosarele SRI cu care a plecat de la Cotroceni, sa santajeze si sa ameninte, asa cum se vede din ce in ce mai des in spatiul public.

Revenind la delimitarea taberelor care se vor infrunta in aceasta toamna, daca analizam antecedentele, persoanele care conduc azi PNL si PMP si mentalitatea lor, o alianta dintre aceste doua partide este aproape naturala. Separarea dintre Basescu si Blaga, dintre Basescu si PDL-istii care controleaza azi PNL s-a produs datorita Elenei Udrea si nicidecum din motive doctrinare. De aceea, cred ca PNL nu este un partid izolat, asa cum afirma unii, ci are in Traian Basescu un potential aliat cu care impartaseste aceeasi mentalitate in privinta democratiei si a statului de drept."