Premierul Dacian Ciolos a declarat joi, la Palatul Victoria, ca este necesar un alt concept al administratiei, mai putin birocratic si mult mai transparent, in asa fel incat pe viitor sa nu mai existe "doar trei-patru firme IT care sa castige toate licitatiile din administratia publica", relateaza Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Ne-am lovit si noi cand am venit de acest munte, de aceasta birocratie. Sigur, unii ne critica: 'De ce n-ati schimbat-o?'. Am inceput un anumit proces, dar ne-am dat seama dupa cateva luni ca in celelalte cateva luni care ne raman nu-i suficient sa schimbam cateva legi ca sa putem schimba sistemul pentru ca stiti ca natura are oroare de vid. Poti sa indepartezi ceva. Daca nu esti capabil sa pui altceva in loc care sa functioneze mai bine, buruienile acopera din nou terenul pe care l-ai eliberat si nu-l cultivi cu altceva (...) Insa ceea ce (...) puteti face dumneavoastra care sunteti in sala, daca ne dati o mana de ajutor, este sa destelenim terenul si sa putem pune in momentul respectiv altceva in loc, o altfel de legislatie, un altfel de concept al administratiei (...) mai putin birocratic, mult mai transparent, mult mai deschis, in asa fel incat pe viitor sa nu mai avem doar trei-patru firme de IT care sa castige toate licitatiile din administratia publica si care, mai mult, sa vina si sa construiasca software-uri care nu sunt compatibile intre ele. Deci, cream asa felii si insule in administratie, care nu comunica intre ele", le-a transmis premierul Ciolos participantilor la lansarea programului GovITHub.

Primul ministru spune ca legislatia va fi adaptata la acest nou sistem de functionare in administratie: "Chiar am avut zilele trecute o discutie pe paduri, pe aceasta idee ce putem face ca sa tinem sub control si sa reducem acest fenomen al taierilor ilegale si al lipsei de transparenta (...) in modul in care este utilizat lemnul in Romania. In urma a ceea ce se intampla si ce se lucreaza pe partea asta de IT, o sa venim si cu modificari de legislatie, sa adaptam legislatia la acest nou sistem de a functiona in administratie. Dar avem nevoie sa avem baza asta, infrastructura asta, ca sa putem schimba si legislatia. Altfel degeaba schimbam legislatia, daca nu avem un alt mecanism cu care sa functionam."

Premierul a amintit si ca Ministerul Mediului a lansat aplicatia 'Inspectorul Padurii', dedicata celor care vor sa reclame transporturi ilegale de lemn si care este realizata voluntar de o persoana.