PNL solicita guvernului condus de Dacian Ciolos sa adopte o Ordonanta de Urgenta pentru ca elevilor sa li se deconteze integral naveta scolara, afirma deputatul Raluca Turcan intr-un comunicat de presa.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

"Inainte de a incepe anul scolar 2016-2017, Guvernul Ciolos trebuie sa rezolve problema celor 160.000 de elevi navetisti carora li se incalca dreptul constitutional la invatatura gratuita. In acest moment, statul deconteaza in jur de 25% din costul real al abonamentului pentru naveta scolara. Astfel, doar in ultimul an, abandonul scolar a ajuns la 19%. Romania inregistreaza acest procent rusinos in conditiile in care s-a angajat, prin Strategia Europa 2020, sa ajunga in urmatorii patru ani la cifra de 11,3%," se arata in comunicat.

Turcan sustine ca, dupa ce in 2013 Guvernul Ponta a plafonat costul abonamentelor elevilor navetisti la 26 lei/3 km + 2 lei/km, rata de abandon scolar a crescut cu 2%. "Doar in primul an de la aplicarea acestei plafonari s-au inregistrat 35.000 de copii care au abandonat scoala. Este o cifra enorma. Practic, Romania, prin nepasare si lipsa de investitii in tineri, renunta la o populatie echivalenta dimensiunii Liechtenstein-ului sau a Monaco-ului" se arata in comunicat.

"In pragul debutului anului scolar, solicitam ferm Guvernului Romaniei sa adopte, in maxim trei saptamani, o Ordonanta de Urgenta, prin care sa revina la decontarea integrala a navetei elevilor, cu domiciliu in alta localitate decat scoala, iar la rectificarea bugetara sa prevada acesti bani in bugetul Ministerului Educatiei" incheie Turcan.