Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat ''dezamagit'' de raspunsul pe care l-a primit de la presedintele Klaus Iohannis dupa ce i-a solicitat public sa verifice afirmatiile facute de fostul sef al statului, Traian Basescu, potrivit caruia Romania s-ar fi transformat in stat mafiot, informeaza Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Eu astazi am fost, nu pot sa spun decat dezamagit de raspunsul pe care l-am primit de la presedintele Iohannis, urmare a apelului pe care l-am facut la domnia sa. (...) La afirmatiile fostului presedinte Basescu nu exista decat doua variante: fie Basescu fabuleaza, fie minte, si atunci, in mod normal, responsabilitatea actualului presedinte ar fi clara, sa spuna 'am verificat afirmatiile, nu se sustin, nu-i adevarat ce spune domnul Basescu, avem un stat solid, avem institutii care functioneaza ireprosabil' sau, ma rog, conducatorii institutiilor nu fac asemenea lucruri, si am inchide subiectul. Sau, in cazul in care fostul presedinte, care cat de cat pare sa fie totusi informat - a avut sub comanda lui si institutiile, serviciile de informatii si procuratura ¬ in cazul in care fostul presedinte spune aceste lucruri si ele se adeveresc, atunci presedintele in functie ar avea iarasi o obligatie: sa faca curatenie pentru ca nu asta este statul de drept'', a declarat, vineri, Tariceanu, la Antena 3, conform Agerpres.

El s-a aratat surprins de modul in care a fost formulat raspunsul presedintelui Iohannis.

''Iar in ceea ce priveste aroganta cu care domnul Iohannis a alcatuit raspunsul, ce vreau sa va spun este ca ma surprinde. De ce? Poate nu in ceea ce-l priveste pe el, ca persoana, dar stiind foarte bine toti ca presedintele a fost condamnat, nu este acuzat, intr-un dosar in care, folosindu-se de documente false a obtinut castiguri incorecte, eu as fi fost mai retinut sa inlatur cu atata usurinta prezumtia de nevinovatie care trebuie sa functioneze in statul de drept'', a spus liderul ALDE.

Presedintele Senatului a mai spus ca, in opinia sa, Comisia de control a serviciilor din Parlament nu functioneaza, iar schimbarea actualilor membri nu ar avea un alt efect.

''Comisia nu este capabila sa-si duca la indeplinire misiunea (...). Teama este ca urmatorii care ar veni nu ar face cu mult mai multa treaba. Lucrul acesta nu scuteste presedintele de la a constata aceasta grava dereglare la nivel institutional si a interveni. In momentul in care presedintele vede ca Parlamentul, in esenta Comisia, nu este in stare sa tina lucrurile in mana, adica sa exercite controlul civil asupra serviciilor, poate sa intervina, are suficiente parghii'', a adaugat Tariceanu.

Presedintele Klaus Iohannis considera ca statul de drept este unul functional, punctand ca etichetele de tip "stat mafiot" pot afecta imaginea Romaniei in lume.

"In Romania, statul de drept este functional, iar declaratiile unor persoane puse sub invinuire sau trimise in judecata care pun sub semnul intrebarii ori contesta acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt increzator in ceea ce fac institutiile statului si, alaturi de intreaga opinie publica, asteptam efectele pozitive ale activitatii acestora. In acelasi timp, etichete de tip 'stat mafiot' pot afecta imaginea Romaniei in lume, pot conduce la decredibilizarea unor institutii si, nu in ultimul rand, dovedesc incapacitatea unor persoane care detin sau au detinut functii publice importante in statul roman sa-si asume rolul pentru care au fost numite sau alese", afirma seful statului, potrivit unui punct de vedere transmis AGERPRES de Administratia Prezidentiala.