Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, la Adevarul Live, ca PMP a solicitat un post de viceprimar, eliberat in urma demisiei lui Tudor Tim Ionescu - Tudy, in conditiile in care, dupa fuziunea cu UNPR, are sase consilieri generali, precizand ca votul asupra noului viceprimar a fost amanat cu doua saptamani pentru a disucta cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, care este plecat in vacanta.

"Este un eveniment pe care nu l-am anticipat (fuziunea PMP-UNPR - n.r.). Noi avem 22 de consilieri generali PSD, 2 - UNPR, 4 - ALDE. Impreuna eram 28, deci majoritatea, din cei 55 de consilieri generali. Acum sunt in discutie cei doi consilieri de la UNPR, care au castigat mandatul in alianta PSD-UNPR, fiind membri UNPR. Aici intervine un aspect juridic. In ce masura, ei acum isi pierd calitatea pe care au avut-o initial, la data alegerilor. Si daca nu cumva aceasta fuziune, asa imi spun mie juristii, actioneaza inainte si nu retroactiv", a spus Firea, citata de News.ro.

Edilul a precizat ca votul pentru viitorul viceprimar va fi peste doua saptamani, urmand ca saptamana viitoare sa discute cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect.

"Am avut o discutie cu domnul Steriu, care mi-a spus ca ei nu mai sunt doi consilieri generali, ci sase de la PMP. I-am spus si lui punctul de vedere pe care vi l-am relatat. Au solicitat sa aiba un viceprimar, in detrimentul viceprimarului ALDE, pe care trebuie sa-l votam in perioada urmatoare, si vom analiza toate aceste aspecte, vom vedea in ce masura vom iesi din impas. Nu va ascund faptul ca il astept si pe domnul presedinte Liviu Dragnea din vacanta. De aceea am si amanat de pe ordinea de zi a sedintei punctul cu privire la alegerea viceprimarului pentru sedinta de peste doua saptamani. M-am gandit mai mult cum voi lucra cu oamenii, cu cei patru conslieri generali si pot sa va spun ca cu domnul Lucian Iliescu am o colaborare corecta. Chiar am vrea sa-l propunem, daca vrea si dansul sa fie, presedintele comisie de cultura", a mai spus Firea.

UPDATE ALDE a anuntat ca revendica in continuare postul de viceprimar si ca ipoteza unui viceprimar PMP cu sprijinul PSD este "putin probabila".

Presedintele ALDE Bucuresti, senatorul Daniel Barbu, revendica in continuare postul de viceprimar al Capitalei pentru partidul sau, sustinand ca un viceprimar ales din partea PMP cu sprijinul PSD este "o simpla ipoteza" care nu i se pare probabila.

"Am auzit ca ar vrea PMP postul de viceprimar, dar ramane sa se voteze in Consiliul General. Noi vom avea cu siguranta un candidat si vom incerca sa obtinem o majoritate pentru el. Nu am vorbit cu dna. Firea, recunosc, pe aceasta tema, dar ceea ce stiu eu este ca fiind in alianta cu PSD, postul de viceprimar ne revine noua prin sprijinul majoritatii. Daca aceasta majoritate nu mai exista, o sa vedem, poate se constituie alta, dar eu cred ca va exista majoritatea", a declarat Barbu, pentru Mediafax.

"In acest moment nu am informatii care sa ma faca neincrezator. Sigur ca daca constatam ca nu functioneaza alianta, vorbesc cu titlu de ipoteza - eu nu cred ca nu va functiona, dimpotriva, eu cred ca totul va fi asa cum au convenit la nivel national presedintii celor doua partide - daca se va intampla un accident de acest fel, el va fi pus pe masa in discutia dintre liderii partidelor, sa lamurim ce se intampla. Repet, e o simpla ipoteza care mie nu mi se pare probabila", a adaugat Barbu.

Intrebata daca nu doreste sa faca majoritate cu USB, Firea a spus ca Nicusor Dan i-a transmis ca este in opozitie.

"Personal am discutat cu domnul Nicusor Dan si l-am intrebat daca doreste sa preia si care sunt conditiile. Mi-a zis ca nu doreste sa preia nici pozitia de presedinte, nici de secretar al unei comisii, nici dumnealui, nici altcineva, pentru ca vor sa fie in opozitie. Eu am avut o intentie foarte serioasa cu domnul Nicusor Dan. In mod onest i-am lansat public invitatia de a fi viceprimar, gandindu-ma ca acesta este rezultatul votului bucurestenilor. Eu nu inteleg acest lucru si acest mod de a aborda politica: ￯eu sunt in opozitie si nu vreau functii￯. In primul rand, e o opozitie de idei. Ieri, in comisia de patrimoniu, cei de la USB, PNL si PMP s-au abtinut ca o piata din Capitala sa poarte numele Piata Radu Beligan, doar pentru ca am propus eu. Cei mai multi dintre bucuresteni isi doresc sa marcam personalitatea lui Radu Beligan", a mai spus primarul general al Capitalei.

Firea a precizat ca Nicusor Dan a fost taiat de consilierii generali de la toate partidele de pe listele cu comisiile de specialitate din Primarie, dupa ce a venit cu niste formule matematice pentru a asigura numarul de locuri in comisii.

"Domnul Nicusor Dan a fost taiat din toate comisiile. Luni se vor suplimenta locurile in toate comisiile de specialitate astfel incat domnul Nicusor Dan sa fie prezent. Sa va spun cum s-a intamplat. Dumnealui a venit si a spus ca a facut un calcul matematic si a cerut, dupa acea formula, un numar de locuri in comisii. Nu erau atatea locuri. Pana la urma eu le-am spus: atunci sa suplimentam locurile ca sa ajunga tuturor. El a fost taiat de pe liste de toti consilierii, nu doar de cei de la PSD. Eu nu am drept de vot", a mai spus Firea.