Discursul public al fostului presedinte Traian Basescu pe teme precum justitia sau serviciile de informatii s-a schimbat radical de la sfarsitului mandatului si pana astazi. In doar doi ani de la plecarea sa din Palatul Cotroceni, justitia din independenta a devenit una "de anii 50", iar "persoanele de calitate" numite de Traian Basescu in functii cheie, la SRI, ICCJ si DNA, au fost reevaluate deoarece "au trecut la actiuni mafiote ". Ce s-a schimbat de la sfarsitul mandatului?

Traian Basescu, atunci si acumFoto: Administratia Prezidentiala, Captura Romania TV

HotNews va prezinta in continuare declaratiile lui Traian Basescu despre justitie si serviciile de informatii, din 2014 si 2016, in paralel.

  •  "Nu sunt un partener al lui Ponta sau Tariceanu in lupta cu justitia. Eu vreau o justitie de tip european, nu de anii 50. Pe abuzul in serviciu am fost foarte vocal. Eu risc si primesc acest repros. Ca tu i-ai pus pe Coldea, Kovesi sau Stanciu. Dar nu recunosc ce au facut dupa ce am terminat eu mandatul. Ce au facut dupa ce mi-am terminat mandatul arata extrem de rau si eu nu imi asum. Se vede ca era pregatita si programata actiunea de tip spectcol. Actiunea Curtii Constitutionale imi da dreptate in toate privintele. Abuzul in serviciu se folosea pe timpul comunistilor pentru a fi arestati cei care deranjau." (7 iulie 2016 - sursa)
  • "Astazi, vedem o justitie care nu are nici un complex sa ancheteze si sa condamne un ministru, un prim-ministru, un presedinte de Consiliu Judetean, dar prin atributiunile prezidentiale, am putut sa ma implic, prin numirea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la DNA, la DIICOT, la SRI, la SIE, oameni de calitate, care au inteles sa-si faca treaba fara sa fie membri ai partidului. Asta a insemnat continuitate, a permis si justitiei sa functioneze si SRI si DNA si DIICOT, iar astazi, institutiile cele mai respectate sunt exact aceste institutii, institutiile in care romanii incep sa aiba tot mai multa incredere. Niciodata n-ati fi crezut ca in Romania, Serviciul Roman de Informatii va ajunge sa beneficieze de incredere mai mare decat primaria, mai mare decat Presedintia, mai mare decat Parlamentul. Iata ca am ajuns aici pentru ca au fost profesionisti. Ca DNA-ul va fi in situatia asta, ca Inalta Curte de Casatie va fi in situatia asta, acesta este argumentul meu catre partide." (11 mai 2014 - sursa)
  • "Azi stiu ca procurorul Sutiman zice "sa-l trimitem pe Basescu in judecata, ca a inspaimantat-o pe doamna Firea. Totul are o limita, falsul nu poate merge la nesfarsit. Voi apara oamenii corecti in situatii dificile si voi apara statul de drept in Romania. Am vrut sa construiesc un stat de drept, nu unul in care doi indivizi, Kovesi si Coldea, sa spuna cine sa fie arestat ca nu le-a cantat in struna. Nu mai pot ramane neutru legat de cateva persoane (...) Nu voi rabda sa se transforme in stat mafiot institutii in care am investit enorm. Cand au crezut ca sunt libere, au trecut la actiuni mafiote niste indivizi depozitari de informatii incredibil de importante. O sa-i opresc eu, indiferent care sunt costurile. S-a depasit o limita de functionare a statului de drept" (24 iulie 2016 - sursa)
  •  "Ii garantez ca ceea ce el isi imagineaza ca este presiune pe Basescu sa ne lase in pace, eu nu stiu, ei sunt si deformati, au impresia ca datorita mie ii mai strang Parchetele si instantele. Nu, este profund gresit. Eu doar am protejat justitia cat am putut de influenta politica, dar procurorii ii iau, ii aresteaza, ii ancheteaza pentru ca fura, nu pentru ca le spune Basescu. Habar nu am ce dosare au procurorii in lucru. Dar in Romania, cand furi, trebuie sa te astepti ca mai devreme sau mai tarziu sa raspunzi in fata legii. Am trecut de epoca Adrian Nastase, cand nimeni nu avea curajul sa se atinga de politicieni. Procurorii si judecatorii astazi, fara sa fie influentati de nimeni, ci doar de constiinta lor si de lege condamna oameni politici, fratilor, ceea ce este absolut corect." (15 aprilie 2014 - sursa)
  • "Procurorul DNA de la Cosntanta, in sedinta publica, in procesul fratelui meu afirma ca presedintele Romaniei putea interveni la C.A Craiova. Daca ar exista vreun judecator care sa spuna ca am intervenit la vreun judecator pentru vreo solutie, as spune ca poate stie ceva. Dar isi permit sa se joace cu numele unui fost presedinte dupa cum le dicteaza interesul. Iar eu nu le tolerez lucrul asta. Eu vreau un singur lucru: ce s-a intamplat in 2015 si inceputul anului 2016 sa nu-mi fie atribuit ca rezultat al consolidarii jutitiei in cei 10 ani cat am fost presedinte. Ce s- a intamplat in 2015 a fost un spectacol dat de DNA cu sustinerea SRI. Sustinut de Coldea. Si sa speram ca acest spectacol inceteaza si trecem la anchete corecte, duse pana la ultima consecinta, in care niciun om care a fraudat sa nu scape. Dar nu spectacol" (15 Iunie 2016 - sursa)
  • "Amintiti-va de SRI-ul din timpul lui Timofte, de SIE din timpul lui Fulga. Vantu punea masina la dispozitia sefului SRI. SRI functioneaza azi pe exact aceeasi lege ca in timpul lui Iliescu. Dar avem alt SRI, alt SIE. Si avem exact aceleasi legi. Aprecierea mea a fost corecta: Nu schimbam neaparat legile, ci obiectivele si oamenii. Cu oamenii mai ai si ghinon." (20 decembrie 2014 - sursa)
  • "Cel mai important mesaj pe care vreau sa-l transmit in seara asta e ca prin comportamentul doamnei Kovesi separatia puterilor in stat se face praf. Aceasta doamna isi permite sa faca presiuni pe CCR, pe politicieni, sa dea sfaturi la politicieni, in loc sa-si vada de treaba ei. Cred ca s-a sarit calul si mi se pare tot mai important ca factorii de zgomot din Justitie sa inteleaga ca daca vor sa fie respectati de politicieni, trebuie sa respecte legea. Acum, la noi nu se mai respecta legea, nici macar conventiile pe care Romania le-a ratificat"(14 iunie 2016 - sursa)
  • "Institutiile au ramas verticale, au ramas in picioare. Deci asa se vede, din punctul meu de vedere. Spre exemplu, am vazut o declaratie a unui inalt demnitar din parchete, zilele trecute, care spunea ca declaratiile oamenilor politici nu influenteaza justitia. Eu cred ca este foarte gresita abordarea si, e bine, este o parere a mea, nu critic pe nimeni, e bine ca din astfel de foarte inalte functii in parchete sa nu se faca astfel de afirmatii. Realitatea este ca declaratiile oamenilor politici influenteaza justitia, in primul rand prin decredibilizarea ei. Or, noi, ca oameni politici, avem obligatia sa ne abtinem de la a comenta negativ decizii ale justitiei, de a nega actiuni ale procurorilor, pentru ca are cine sa le nege daca este nevoie, o fac judecatorii, pentru ca declaratiile noastre, ale politicienilor, induc la populatie neincrederea in justitie. Or, statul de drept are unul din pilonii fundamentali justitia. Daca cetatenii nu au incredere in justitie este una din marile pierderi intr-un stat care se vrea civilizat. Deci, de aceea cred ca orice sustinere, mai ales cand vine dintr-un segment al justitiei, ca declaratiile politicienilor nu influenteaza justitia, este gresita, nu influenteaza, o decredibilizeaza, ceea ce este cel putin la fel de rau." (16 februarie 2014 - sursa)
  •  "Sunt doua doamne care se baga cu picioarele peste politic. Fie ca este vorba de doamna Codruta Kovesi, fie ca vorbim de doamna Stanciu. In ultima vreme au devenit politicieni. Totusi, la interventia doamnei Stanciu trebuie facuta o observatie. Dansa nu are dreptul, daca isi respecta meseria, daca se respecta pe domnia sa, sa spuna vreodata in viata dansei ca nu trebuie respectata prezumtia de nevinovatie pentru cineva. Nu are dreptul" (08 Iunie 2016  - sursa)
  •  "Din pacate, evenimentele de la noi din vara anului 2012, cele din decembrie 2013, atacurile la institutii practicate de actuala majoritate,atacurile la justitie, atacurile la judecator, atacurile la procuror au fost de natura sa ne descalifice pentru acest lucru. Si au pierdut romanii, au pierdut enorm in primul rand in credibilitate si in al doilea rand, economic. [...] Deci, dupa revolutie, si judecatorii romani, fara sa aiba neaparat un nou Cod Penal, au coborat la prima pedeapsa nivelul cam la nivelul practicat in tarile UE. Am venit la Coduri pentru ca ele sunt parte a noii justitii din Romania, e adevarat, poate nu toate lucrurile sunt bine pregatite ca, spre exemplu, bratarile pentru cei care au dreptul sa faca arestul la domiciliu, dar cu siguranta acesti pasi se vor face si Romania va avea un Cod Penal civilizat, civilizat si care permite, insa, o actiune mult mai rapida a justitiei asupra celor care au incalcat legea penala. Se termina totul la nivelul Curtilor de Apel. Nu mai pierzi inca doi-trei ani sa se faca judecata si la Inalta Curte, decat in situatii exceptionale care sunt pregatite, prevazute de lege" (9 februarie 2014 - sursa)
  • Ce s-a schimbat din 2014?

Recent, Traian Basescu a fost trimis in judecata pentru amenintarea Gabrielei Firea, fost senator si actual primar general al Capitalei, potrivit Antena 3. In aprilie, fostul presedinte a fost pus sub urmarie penala pentru spalarea de bani in dosarul terenului de la Casuneanu.

Mircea Basescu, fratele fostului presedinte, a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul in care a fost acuzat ca ar fi primit 600 sute de mii de euro mita de la familia lui Sandu Anghel, zis si Bercea Mondialu.

Procurorii au deschis mai multe dosare pe numele protejatei lui Traian Basescu, Elena Udrea. Dosarele se afla in diverse stadii ale urmarii penale sau au fost trimise instantei spre solutionare. Udrea, fosta consiliera a lui Basescu, este acuza de luare de mita, abuz in serviciu (dosarul "Gala Bute"), trafic de influenta, spalare de bani, fals in declaratii (dosarul privind "jefuirea" Hidroelectrica) si complicitate la abuz in serviciu (dosarul "BRD"). Protejata lui Basescu a fost arestata preventiv de mai multe ori.

Nepotul lui Traian Basescu, Dragos Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Fiul lui Mircea Basescu, Dragos, este acuzat ca a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului acestuia.

Ginerele lui Traian Basescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de Sergiu Lucinshi, fiul unui fost presedinte al Republicii Moldova, pentru santajarea unui om de afaceri cu un dosar penal.

Persoane cu functii de conducere in Administratia Prezidentiala si alte institutii ale statului au intervenit, in timpul mandatului lui Traian Basescu, pentru ca Horia Simu sa obtina despagubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanta, sustin procurorii DNA, in rechizitoriul intocmit in dosarul ANRP 5. Omul de afaceri Horia Sima sustine ca este vorba despre fostul Daniel Moldoveanu, fost conslier la Presedintie. Potrivit lui Sima, fostul Sef al Comunitatii Nationale de Informatii ar fi luat 25% din cei 7 milioane de euro primiti de el de la ANRP.

In plan politic poate fi observata o schimbare a modului in care Traian Basescu se raporteaza in discursul sau la fostii adversari politici. Dupa ce recent Miscarea Populara a inghitit partidul generalului Oprea, Tariceanu spune despre Traian Basescu ca "este un tip redutabil in politica, are priza, are incredere". In ultimii ani, Basescu l-a atacat in repetate randuri pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu. De notat este si relatia politica stransa dintre fostul prim-ministru Victor Ponta si actualul sef al Senatului, care l-a reevaluat recent de Basescu.