Biroul Politic National al PNL a adoptat luni o rezolutie prin care solicita ca Guvernul sa adopte o Ordonanta de Urgenta privind masuri de facilitare a votului in strainatate, mai exact ca numarul de sectii de votare sa fie cel putin egal cu cel de la turul doi al alegerilor prezidentiale din 2014 si ca cererile de inscriere din partea romanilor din strainatate care vor sa se infiinteze o sectie de vot sau sa voteze prin corespondenta sa poata fi transmise prin posta electronica.

Redam fragmente din rezolutie:

"PNL solicita Guvernului adoptarea si publicarea unei Ordonante de Urgenta in cel mai scurt timp, cu urmatoarele masuri:

  • Modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel incat, pe langa sectiile de votare din ambasade si consulate, Ministerul Afacerilor Externe sa constituie un numar de sectii de votare cel putin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidentiale din 2014, tinand cont de dimensiunea comunitatilor romanesti.
  • Modificarea aceleiasi legi, dar si a Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenta astfel incat orice procedura de inregistrare, ca si orice fel de cerere sau solicitare sa poata fi transmisa prin posta electronica.
  • Reglementarile cu privire la sectiile de votare din strainatate, in situatia sectiilor constituite la solicitarea a cel putin 100 de alegatori, sa prevada dreptul de vot la sectia respectiva a tuturor cetatenilor romani cu domiciliul in localitatea sau grupul de localitati arondate acelei sectii, indiferent daca au semnat sau nu solicitarea de constituire a sectiei."

Solicitarea PNL vine in contextul in care Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a anuntat ca, pana luni, au fost validate 3.613 cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, dintre acestea 2.913 sunt pentru votul prin corespondenta, iar 700 pentru cel in sectii.

Cele mai multe cereri de vot prin corespondenta au fost depuse de romanii din Spania - 1.290, Italia - 791, Franta - 118 si Germania - 101. La polul opus se afla romanii din Ungaria, Vietnam, Rusia, Noua Zeelanda, India, Coreea de Sud, Cipru si Africa de Sud - cate o cerere.

In ceea ce priveste numarul de cereri de vot la sectie, cele mai multe au fost depuse in Spania - 305, Republica Moldova - 156, Italia - 71 si Portugalia - 24.

AEP face apel la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii.