Presedintele PMP, Traian Basescu, afirma ca legea votului prin corespondenta va fi "un mare esec" si spune ca solutia pentru guvernanti de a preveni "un dezastru previzibil" la alegerile legislative este aceea de a crea 1.500 - 2.000 de sectii de votare in strainatate.

"Guvernanti, preveniti un dezastru la legislative! Este evident ca legea votului prin corespondenta va fi un mare esec. Romanii din strainatate nu se inscriu pe listele electorale. Am discutat cu multi dintre cei care lucreaza in strainatate si explicatia lor este simpla: pe de o parte neincrederea in sistemul propus, iar, pe de alta parte, teama ca declarandu-si datele de rezidenta, la un moment dat, s-ar putea trezi cu cine stie ce taxe pe venit din partea statului roman. In plus, sunt destui care lucreaza la negru, dar asta nu le poate lua dreptul la vot. In concluzie, sistemul nu va functiona, iar responsabilitatea politica se va sparge in capul celor care au promis votul prin corespondenta. Solutia pentru a preveni un dezastru previzibil este cea clasica - si anume stabilirea a circa 1.500 la 2.000 sectii de votare", a scris Traian Basescu, duminica, pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, "la MAE exista informatia legata de toate comunitatile romanesti din UE" si, "la nevoie, printr-o simpla corespondenta cu celelalte state membre, informatia poate fi adusa la zi".

"Pentru a nu crea controverse, si legea votului prin corespondenta trebuie sa ramana in vigoare, dandu-se sansa optiunii modalitatii de vot, iar Autoritatea Electorala Permanenta sa verifice eventualul vot dublu, dat prin ambele sisteme. Altfel, pe buna dreptate, romanii din diaspora vor considera ca statul roman le-a ingradit dreptul la vot. Repetarea dezastrului democratic si mediatic din 2014 trebuie prevenit. Masurile trebuie luate repede", sustine Basescu.