Europarlamentarul FIDESZ, Laszlo Tokes, prezent sambata la inchiderea Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, a readus in discutie problema autonomiei teritoriale a "Tinutului secuiesc", i-a multumit premierului Ungariei, Viktor Orban, pentru "serviciile aduse natiunii maghiare" si a vorbit din nou despre acordarea "protectoratului" pentru maghiarii din afara granitelor acestei tari, scrie Agerpres.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

Laszlo Laszlo a amintit ca, in urma cu cativa ani, i-a cerut premierului Ungariei sa accepte "statutul de putere protectoare fata de maghiarii din afara frontierei", dupa modelul Austriei pentru Tirolul de Sud, model care, in opinia sa, ar trebui implementat si in Transilvania.

"Inainte de a ne acuza cineva de iredentism, trebuie sa spunem ca nu e o problema de frontiera (...), nu vrem teritorii, ci drepturi comunitare. (...) Vrem, in acord cu legislatia din Romania, sa cream un sistem global si real pentru comunitatea maghiara din Romania, care, conform convingerilor noastre, este singura garantie pentru a asigura dezvoltarea noastra libera. Vointa noastra este in acord deplin si corespunde normelor de autonomie din multe tari si functioneaza in Europa. (...) Trebuie sa ne simtim acasa pe meleagurile unde ne-am nascut, unde s-au nascut stramosii nostri, sa ne pastram identitatea si sa nu devenim straini la noi acasa", a spus Laszlo Tokes, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Cea de a XXVII-a editie a Universitatii de Vara de la Baile Tusnad s-a desfasurat in perioada 20 - 24 iulie sub motto-ul 'Am fost, suntem si vom fi acasa in Europa', iar printre invitati s-a numarat si premierul Ungariei, Viktor Orban.

Universitatea de la Baile Tusnad a fost organizata de Fundatia Pentru Minoritati - Pro Minoritate din Budapesta si Consiliul Tineretului Maghiar din Romania - Cluj.