Satenii din comuna ieseana Oteleni strang semnaturi pentru declansarea unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului Local, nemultumiti ca reprezentantii PSD, care detin majoritatea, tergiverseaza aprobarea unui proiect privind asfaltarea unor drumuri din localitate, anunta News.ro.

Oamenii sustin ca primarul liberal al comunei este boicotat de catre reprezentantii PSD, care detin majoritatea in Consiliul Local si ca proiecte importante ale localitatii sunt respinse sau amanate doar pentru ca edilul are alta culoare politica.

Un grup de sateni a declansat o campanie de strangere de semnaturi pentru declansarea unui referendum local privind dizolvarea Consiliului Local.

Peste 200 de sateni s-au adunat, luni, in fata Primariei din Oteleni, in timpul sedintei de consiliu local, nemultumiti de amanarea aprobarii unui proiect ce viza asfaltarea unor drumuri in comuna.

Cei sapte consilieri PSD au lipsit de la sedinta de consiliu, iar reuniunea nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum.

"Sunt bani, dar domnii de la PSD pun bete in roate, nu vor sa voteze proiectele. Noi le-am explicat celor de la PSD ca daca au ceva cu primarul e treaba lor, dar sa nu sufere tot satul", a spus un satean din Oteleni, care afirma ca solutia o reprezinta alegerile anticipate pentru Consiliul Local.

Un alt localnic afirma ca daca celor de la PSD nu le convine ca n-a castigat alegerile "un membru de-al lor", atunci sa-si dea demisia.

"Sa-si dea demisia si votam altii. Noi vrem sa traim decent, ca si asa suntem necajiti si nu avem locuri de munca. Avem nevoie de drumuri, copiii trebuie sa ajunga la scoala, iar ei isi bat joc de noi", a spus un alt satean.

Oamenii acuza ca reprezentantii PSD sunt impotriva intereselor comunei, dar ca "nu le va merge, pentru ca vor trebui sa dea explicatii".

Primarul comunei Oteleni, Ciprian Aiojoaiei sustine ca in ultimele zile a convocat mai multe sedinte de consiliu, dar ca de fiecare data, reprezentantii PSD au tergiversat aprobarea proiectelor.

"Dupa ce au fost alesi, consilierii PSD boicoteaza sedintele si tergiverseaza proiectele care sunt de maxima urgenta", a afirmat primarul din Oteleni.

Viceprimarul localitatii, Felician Mihai Gheraescu, membru PSD, afirma ca social-democratii din consiliu nu vor ridica mana la presiuni si ca toate proiectele trebuie atent analizate.

"Sa vedem daca au baza legala, sa citim, sa ne informam. Sa ne documentam inainte de a ridica mana. Sub presiunea strazii nu se poate ridica mana. Niciun consilier PSD nu se va prezenta la vreo sedinta de aici incolo. Daca domnul primar vrea sa organizeze referendum, sa organizeze", a declarat Felician Mihai Gheraescu, viceprimar PSD in comuna Oteleni.

Reprezentantii PSD sustin, totodata, ca edilul liberal i-a instigat pe oameni si ca unora dintre consilierii social-democrati le e frica sa mai vina la sedintele de consiliu.

In Consiliul Local Oeleni, din cei 13 consilieri, sapte sunt de la PSD, iar sase sunt membri PNL.

Potrivit legii administratiei publice locale, consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local. Acesta se organizeaza ca urmare a cererii adresate prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale. Cheltuielile pentru organizarea referendumului se suporta din bugetul local.