Deputatul PSD Eugen Nicolicea propune infiintarea unei comisii parlamentare de control asupra executarii de catre Guvern a hotararilor CEDO, care ar urma sa se implice si in punerea in acord a legilor declarate neconstitutionale cu deciziile Curtii Constitutionale, informeaza Mediafax.

''Se impune la nivelul celor doua Camere ale Parlamentului, existenta unei structuri parlamentare cu rolul de a examina, monitoriza si controla atat respectarea normelor constitutionale, potrivit articolului 1, alineatul 5 din Constitutia Romaniei care mentioneaza ca <>, cat si garantarea aplicarii hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului'', sustine deputatul PSD Eugen Nicolicea, in proiectul de hotarare pentru modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor depus la Biroul Permanent in ultima zi a sesiunii.

El este de parere ca o comisie parlamentara de control asupra executarii de catre Guvern a hotararilor Curtii Europene ''ar sprijini eforturile Romaniei de a iesi din topul statelor membre furnizoare de cauze Curtii Europene''.

Nicolicea mai argumenteaza ca infiintarea acestei comisii este necesara pentru analizarea si monitorizarea ''cu prioritate a problemelor structurale majore in ceea ce priveste aplicarea eficienta si rapida a hotararilor CEDO'', precum si pentru monitorizarea punerii in acord a prevederilor declarate neconstutionale din actele normative in vigoare cu dispozitiile Constitutiei Romaniei.

''Comisia se implica in rezolvarea celor mai importante probleme de conformitate cu hotararile CEDO, cat si cu cazurile de neconstitutionalitate constatate de Curtea Constitutionala a Romaniei, examinand cu prioritate prevederile respective pentru punerea lor in acord cu decizia CCR, operand corelarile tehnico-legislative necesare'', se arata in proiectul de hotarare.

Potrivit sursei citate, noua comisie va analiza si conformitatea initiativelor legislative, a modificarilor actelor normatie, cu recomandarile rapoartelor MCV si va elabora observatii si propuneri cu privire la acestea.

Eugen Nicolicea precizeaza ca asemenea structuri exista si in parlamentele unor state precum Marea Britanie, Italia, Austria, Cehia, Portugalia, Estonia, Slovacia, Spania, Croatia, ''ca necesitate imperativa a statelor membre pentru accelerarea executarii depline a hotararilor CEDO''.