Vicepremierul Vasile Dincu a declarat, marti seara, ca nu l-a luat prin surprindere remanierea anuntata de premierul Dacian Ciolos, dar ca acest moment a fost ales fara sa fi fost "pregatit mediatic", relateaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Premierul este suveran in aceste decizii, nu este obligat sa se consulte cu nimeni. Nu este obligat sa justifice. Este cel care deconteaza, pana la urma, cel care si-a facut echipa si sigur ca are acest atribut, aceasta posibilitate de a face chiar si schimbari bruste, daca el considera ca este cazul. Sigur, noi am discutat mai demult de accelerarea unor procese sociale, a unor politici guvernamentale. Dar acest moment a fost ales, sigur, fara sa fie pregatit - ca sa zicem asa - mediatic, cum se intampla cateodata", a precizat Dincu, la B1 Tv.

Pe de alta parte, el a declarat ca nu poate sa ofere explicatii prea relevante legate de evaluarea pe care a facut-o premierul in cazul ministrilor.

"Am discutat cu Dacian Ciolos despre strategiile unor ministere, mai ales ale celor sociale. Eu ma ocup de partea sociala. De partea care astazi a fost, oarecum, obiectul remanierii se ocupa Costin Borc. El este cel care se ocupa de afacerile economice. Eu ma ocup de afacerile sociale, intr-o definire anglo-saxona", a spus vicepremierul.

In cea ce il priveste pe Marius Bostan, care a fost demis din functia de ministru al Comunicatiilor, Dincu a apreciat ca acesta este "un om cu foarte buna expertiza", ca a fost un "ministru dinamic", care a facut foarte multe lucruri legate de plata electronica si introducerea internetului la tara. Vasile Dincu a opinat ca, probabil, e vorba doar de "integrare intr-un anumit ritm".

"Singura chestiune poate ca a fost legata de unele procese privind interconectivitatea bazelor de date dintre ministere. De zece ani cel putin se lucreaza, s-au dat sute de milioane de euro, cel putin, pe baze de date si fiecare dintre aceste baze de date au fost construite parca pentru a consolida o independenta a ministrului sau ministerelor. Nu e vorba de guvernul nostru, ci de guvernele trecute. Acest lucru a facut ca bazele sa nu poata fi interconectate, sa nu devina baze deschise. Open data este astazi moda in Occident si peste tot", a afirmat vicepremierul.

Referitor la Dan Costescu, demis de la portofoliul Transporturilor, Dincu a admis ca nu este un cunoscator al domeniului, dar ca in acest caz a fost vorba de "un specialist venit din interiorul Ministerului Transporturilor".

"A incercat in ultima vreme sa faca si o reforma a CNADNR (...) N-a reusit intr-adevar sa lanseze licitatii, au existat cateva proiecte la nivelul Guvernului privind cai alternative de a construi o agentie care sa se ocupe de mari proiecte si cred ca exista inca aceasta alternativa. Eu cred ca e vorba mai degraba de cuplajul cu o anumita functionarime din zona ministerului, cu departamente, cu oameni adusi de-a lungul timpului si care nu au reactionat cu viteza necesara", a mai precizat el.

Dincu a adaugat ca "a existat, probabil, si o problema de comunicare", mentionand ca Dan Costescu a fost un ministru competent, care s-a implicat in dinamizarea Aeroportului Otopeni si in situatia de la Tarom.

"Nu stiu, insa, care a fost - sa spunem - contractul lui privat cu premierul. Fiecare dintre noi am fost alesi nu in gasca, ci separat. Fiecare am avut o intalnire cu premierul la inceput (...) un fel de contract individual de munca si, probabil ca nu a existat o foarte buna nici comunicare si nici setare a agendei", a completat el.