Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat marti ca in situatii de criza de spatii in penitenciare se pot lua masuri precum amnistia si gratierea si a apreciat faptul ca ministrul Justitiei ia in calcul si aceste variante pentru a rezolva situatia din centrele de detentie, cu conditia sa nu fie vorba de cei condamnati pentru coruptie, transmite Agerpres.

"Ma bucur ca se gandeste la acest lucru si ministrul Justitiei. Asta nu este o noutate in Romania, cand esti in criza de spatii, in penitenciare, te gandesti si la astfel de solutii", a spus Blaga, la Parlament.

El a dat ca exemplu condamnatii aflati la sfarsit de pedeapsa, copiii care au pedepse mici si pot fi reeducati prin alte forme.

Blaga a aratat ca Polonia a facut acest lucru in urma cu doi ani de zile.

"Sa fie criterii foarte clare, sa nu fie cei condamnati pentru coruptie. Pe de alta parte, trebuie sa gasesti solutii", a mai spus liderul liberal.

In schimb, copresedintele PNL a criticat afirmatiile ministrului Justitiei, Raluca Pruna, privind despagubirile pentru procesele castigate de detinuti la CEDO.

"Nu poti sa spui 'o sa vedem de unde luam 80-90 de milioane pentru a plati toate procesele la CEDO", a aratat Blaga, care a catalogat declaratia ministrului Justitiei drept "nefericita".

Potrivit acestuia, "premierul, cu Guvernul, trebuie sa vina cu solutii si sa le propuna pentru a rezolva aceasta situatie".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat marti ca, desi va initia un proiect de lege menit sa duca la reducerea supraaglomerarii din penitenciare, nu doreste sa creeze 'niciun fel de asteptare publica' referitoare la amnistie si gratiere.