Europarlamentarul Monica Macovei scrie pe Facebok ca Tribunalul Bucuresti a admis partial apelul Autoritatii Electorale Permanente (AEP), scrie Mediafax. Instanta a decis insa ca fostul candidat la prezidentiale trebuie sa mai plateasca o data suma de 10.000 de euro, bani din economiile personale cu care Macovei si-a inceput campani si pe care le-a trecut ca imprumut dat de persoana fizica catre candidat.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

''Tribunalul Bucuresti a decis sa admita in parte apelul facut de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si sa ii dea castig de cauza pe un singur punct: sa imi confiste suma de 10.000 euro pe care eu am donat-o din economiiile mele, bani personali, in perioada anterioara inceperii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2014. Neavand bani inainte de inceperea campaniei, am luat 10.000 de euro din economiile mele, adica am adus bani de acasa, iar acum trebuie sa ii mai platesc o data. Acesti bani au fost inregistrati in mod transparent, ca imprumut, de la mine, ca persoana fizica, catre candidat. Avand in vedere ca persoana care a imprumutat candidatul sunt tot eu, operatiunea a fost, practic, o donatie, permisa de lege'', a precizat Macovei pe Facebook.

Ea a explicat ca mandatarul financiar a declarat la AEP si sumele primite inainte de inceperea campaniei, desi legea spune ca se aplica numai in timpul campaniei electorale. '''De pilda, declararea legala a imprumutului de 10.000 de euro s-a facut pe 14 august 2014, deci inainte de inceperea campaniei electorale, un alt motiv pentru care AEP nu trebuia sa ceara confiscarea acestor bani. Am fost mult mai transparenta decat prevede legea'', subliniaza Macovei.

Ea a aratat ca in octombrie 2015 a castigat pe fond procesul cu AEP, cu exceptia unor materiale de campanie donate pe baza unor contracte semnate de mandatarul financiar, iar mandatarul financiar raspunde pentru asta, potrivit legii.

''Ceea ce am facut in campania electorala de la alegerile prezidentiale a fost, de fapt, sa mutam finantarea electorala de la baroni la cetateni. Si asta in conditiile in care legea era gandita pentru donatori putini si mari, adica sa mentina si incurajeze clientela politica. Desigur, respect decizia judecatoreasca'', conchide Macovei.

Macovei a contestat in procesul cu AEP decizia acestei institutii din 2015 privind confiscarea a 291.415 lei din sumele destinate campaniei de la prezidentialele din 2014, ea aratand ca "AEP nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal si a decis sa confiste sume care au fost primite legal si transparent".