Uniunea "Salvati Bucurestiul" (USB) isi mentine promisiunea de a nu face nicio alianta in consiliile municipale si locale, a declarat joi presedintele Uniunii, Nicusor Dan, inaintea depunerii juramantului de consilier general, potrivit Agerpres.

Nicusor Dan - Interviu HotNews.roFoto: Hotnews

"Legat de activitatea noastra in cele sapte consilii general-locale din Bucuresti, in primul rand ne mentinem promisiunea pe care am facut-o catre electoratul nostru de a nu face nicio alianta. Nu ne dorim pozitia de viceprimar, nu ne dorim pozitia de presedinte de sedinta si nu vom vota pentru pozitiile astea, nu ne dorim presedinti de comisii. In schimb, dorim sa avem proportional cu voturile pe care le avem in fiecare consiliu reprezentanti in toate comisiile din consilii", a spus Dan.

El a adaugat ca reprezentantii USB vor cere, "in spiritul transparentei" de care s-a vorbit in campania electorala, trei lucruri pentru Consiliul General si pentru consiliile locale de sector: sa existe vot electronic peste tot, astfel incat oamenii sa stie pe fiecare proiect cum au votat consilierii; sa fie permis accesul publicului atat la sedintele de plen, cat si la sedintele tuturor comisiilor; si ca sedintele de plen si sedintele de comisii sa fie inregistrate si transmise online in cel mai scurt timp.

In ceea ce priveste votul in consilii, USB va vota acele proiecte "bune pentru Bucuresti", a aratat Nicusor Dan.

"Noi o sa votam pe proiecte, indiferent de cine propune acele proiecte. Daca sunt proiecte bune pentru Bucuresti o sa le votam indiferent de consilierul sau de primarul care propune. Daca sunt nocive, o sa le respingem, iar daca sunt ilegale o sa sesizam si institutiile abilitate. O sa facem un alt fel de politica fata de cum s-a facut pana acum - s-a facut o politica a majoritatii in care partenerii isi tolerau unii altora derapajele pe considerentul ca formeaza impreuna o majoritate. De asemenea, avem proiecte pe care le-am avut in programul nostru, vom incerca sa le promovam si vom cere voturi de la toti colegii nostri din celelalte partide", a adaugat Dan, fostul candidat al USB la Primaria Generala.

El si-a exprimat si indignarea fata de neincuviintarea inceperii urmaririi penale a senatorului PSD Titus Corlatean, de adoptarea pensiilor speciale pentru alesii locali si fata de votul pentru dezincriminarea conflictului de interese in cazul senatorilor si deputatilor care si-au angajat rude in birourile parlamentare inainte de 2013.

"Suntem foarte indignati de ce s-a intamplat in Parlament - votul pentru domnul Corlatean, votul pentru pensiile speciale pentru alesii locali si votul pentru pentru dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care si-au angajat membri din familie in birourile lor parlamentare. Suntem dezamagiti de faptul ca nu exista o Opozitie, practic toate lucrurile astea s-au votat aproape in unanimitate si Uniunea Salvati Romania exact asta este, o contrapondere pentru cetatenii care nu mai sunt reprezentati de partidele care sunt acum in Parlament sau in administratia publica locala", a declarat el inaintea depunerii juramantului de consilier general.

Intrebat daca exista negocieri cu Vlad Voiculescu, Dragos Pislaru, Moise Guran privind o eventuala inscriere in USR, Nicusor Dan a aratat ca in momentul de fata exista doar tratative.

"In momentul de fata, noi nu am mers catre nimeni. In momentul de fata doar tratam, discutam cu oamenii care au cerut ei sa vina catre noi si aici avem o mica intarziere. Oamenii de care mi-ati spus sunt persoane absolut onorabile si daca ei vor face lucrul acesta, evident ca vom sta de vorba. La acest moment tratam cu maxima noastra consideratie pe toti oamenii care ne-au scris si in momentul in care vom termina procesul acesta, vom sti cum stam atunci vom trece in etapa urmatoare", a explicat el.

Presedintele USB spune ca formatiunea pe care o conduce si-a propus un target de 10% la alegerile parlamentare. "Numarul oamenilor care ne-au scris si mini structuri, adica grupuri sau partide locale, este mult peste asteptarile noastre, sunt mii de oameni. In momentul in care vom ajunge sa discutam cu ei, o sa avem o evaluare, dar eu cred ca este realist (targetul de 10% - n.r.)", a adaugat Dan.