Petre Roman ar putea sa redevina deputat, dupa ce membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor au decis ca raportul Agentiei Nationale de Integritate in baza caruia i-a fost revocat mandatul nu era definitiv, transmite Mediafax.

Petre RomanFoto: AGERPRES

Roman l-a acuzat pe fostul presedinte al Camerei, Valeriu Zgonea, de abuz.

"Raportul de data trecuta a stabilit (Comisia juridica - n.r.) ca domnului Petre Roman nu i-a incetat mandatul in conditiile legale. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI si a obtinut o adresa din care practic se confirma ceea ce a spus Comisia juridica si anume faptul ca raportul ANI nu este definitiv pentru ca se judeca. (...) ANI spune ca raportul de evaluare nu va produce efecte, in sensul in care nu va atrage sanctiuni legale pana la ramanerea lui definitiva. In cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis in sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronuntat prin sentinta 1.390/2016", a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.

El a apreciat ca incetarea mandatului nu se putea face decat in cazul in care raportul ANI era definitiv.

"Pe cale de consecinta s-a propus ca Comisia juridica sa isi pastreze punctul de vedere cu privire la raportul intocmit data trecuta si sa propuna Camerei Deputatilor sa ia act de cele mentionate in raport, sa revoce hotararea Camerei nr. 7 de vacantare a locului de deputat detinut de Petre Roman", a adaugat Nicolicea, care a precizat ca nu au fost organizate alegeri pentru ocuparea postului detinut de Petre Roman.

"Se va face un anunt (in plen -n.r.), urmand votul daca mai vrem sa il dam sau nu, dar important este sa se anunte ca domnului Petre Roman nu i-a incetat mandatul in mod legal", a explicat Nicolicea.

Prezent la sedinta Comisiei juridice, Petre Roman a spus ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comis un abuz prin vacantarea postului sau de deputat.

"In momentul in care domnul Zgonea a facut acea prezentare in Camera Deputatilor eu eram in posesia unei instiintari de la grefa Curtii de Apel care spunea ca s-a depus contestatia. Daca domnul Zgonea avea rabdare cateva zile sa intre pe rol (contestatia - n.r.), exact in 18 zile ea a intrat pe rol. Atata mai trebuia sa astepte Zgonea - 18 zile pentru ca sa constate ca raportul de evaluare este contestat si nu e definitiv. (...) Din acest motiv eu am considerat ca domnul Zgonea a comis un abuz", a spus Roman.

Pe 3 mai, fostul deputat PNL Petre Roman a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa ia act de reluarea mandatului sau, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa, insa cererea va fi arhivata in conditiile in care hotararea CAB nu este definitiva.

Roman invoca sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti, la data de 22.04.2016, prin care instanta a admis contestatia sa si a anulat raportul de evaluare emis de ANI.

Curtea de Apel Bucuresti a decis anularea raportului Agentiei Nationale de Intergritate (ANI), potrivit caruia Petre Roman s-ar fi aflat in incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata - Roman V. Petre Persoana Fizica Autorizata.

Hotararea Curtii de Apel poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.