UPDATE Parlamentarii au votat dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele. Votul pe "Superimunitatea" avocatilor se amana

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 10:08 Actualitate | Politic


Parlament
Foto: Hotnews
Parlamentarii au votat miercuri, aproape in unanimitate, intr-o sedinta de plen reunit - probabil ultima inainte de vacanta de vara, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Au fost 306 voturi pentru si o singura abtinere.

Votul asupra proiectului de lege care acorda imunitate avocatilor se amana, intrucat deputatii nu au mai ajuns pana la acel punct de pe ordinea de zi.

Dezincriminarea conflictului de interese

Trei deputati - Marton Arpad (UDMR), Daniel Florea (PSD) si Florin Iordache (PSD, presedintele interimar al Camerei Deputatilor) - au depus pe 4 mai un proiect de lege de modificare a Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor prin care se urmareste dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Unul dintre initiatori este Marton Arpad, al carui coleg din UDMR, deputatul Mate Andras, este condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare anul trecut tocmai pentru ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar.

Pe 10 mai, presedintele PSD Liviu Dragnea declara ca nu sustine "initiative din astea singulare".


Proiectul este unul de "interpretare a a art. 38 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor." si la primul articol al acestui proiect de lege se mentioneaza ca modificarea si completarea art. 38 alin 11 a intrat in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la 21 august 2013.

Redam mai jos art. 38 alin 11):

Art. 38: Birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor

(11) Membrii familiei deputatului sau senatorului ori rudele/afinii acestuia pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati la respectivul birou parlamentar.

Ulterior, in art II, se prevede ca dispozitiile, asa cum au fost modificate nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actlee si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari. 

Alin. (2) "Actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a dispozitiile art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 nu pot genera alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea nr. 96/2006 in vigoare la data incheierii sau, dupa caz, a savarsirii ori producerii lor, avand in vedere faptul ca anterior modificarilor introduse prin Legea nr. 219/2013 nu a existat nicio restrictie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaiti si senatorii putand dispune fara nicio constrangere legale asupra angajarii acestora."


In expunerea de motive, initiatorii se refera la faptul ca in practica s-au ivit situatii "in care interpretarea interdictiiei impuse parlamentarilor de a-si angaja membrii familiei ori rudele sau afinii acestora la biroul parlamentar, prevazute de art. 38 alin. (11) din Legea nr. 96/2006 a generat confuzii cu privire la data intrarii in vigoare a respectivei dispozitii, respectiv cu privire la data de la care produce efecte juridice".
 • Cum interpreteaza juristii acest proiect de lege?
"Acest proiect de lege echivaleaza cu dezincriminarea conflictului de interese pentru situatiile in care mai multi parlamentari si- au angajat rudele la cabinetele parlamentare si au fost trimisi in judecata, iar unii au fost deja condamnati definitiv pentru astfel de fapte. Mai precis, si-au creat o clauza speciala de nepedepsire, plus ca si-au dat posibilitatea ca pe viitor sa-si poata angaja linistiti rudele", au declarat pentru Hotnews.ro specialisti in drept.

Potrivit acestora, nu are importanta ca in legi generale conflictul de interese este mai departe sanctionat, cata vreme este dezincriminat in legea speciala.

La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat incalcarea regimului juridic al conflictului de interese in materie administrativa in cazul a 32 fosti sau actuali parlamentari, dintre care 14 actuali deputati, 17 fosti deputati si un senator, scria News.ro.

ANI mai anunta ca valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese era la acel moment de de 1.062.798 Lei (aprox. 240.000 Euro) si adauga ca "va depune toate diligentele necesare in vederea anularii actelor emise, adoptate sau intocmite cu incalcarea prevederilor legale privind conflictul de interese".

Agentia Nationala de Integritate mai pfreciza ca in perioada 2011 - 2015, Agentia Nationala de Integritate a constatat alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, incalcand, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natura penala si administrativa:

Este vorba de: Mihaita Calimente (PNL), Bogdan Ciuca, (ALDE), Gheorghe Firczak (Minoritati), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minoritati), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalca (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurentiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea, (PP-DD), Neculai Ratoi (PSD), Ion Stan (PSD), Madalin Stefan Voicu (PSD) si Catalin Croitoru (PSD) sunt parlamentari aflati inca in functie.

Parlamentari care isi incheiasera mandatul in 2012: Aledin Amet (minoritati), Gheorghe Ana (PSD), Stefan Vasile Beres (UDMR), William Gabriel Branza (PDL), Viorel Vasile Buda (PNL), Sorin Buta, Petru Calian (PDL), Vasile Carare (PDL), Radu Eugeniu Coclici (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Gabor (PNL), Mircia Giurgiu (PSD), Pavel Horj (PNL), Doru Brasoan Lese (PNL), Corneliu Olar (PDL), Sorin Stefan Zamfirescu (PDL) si Dan Radu Zatreanu  (PDL).

Superimunitatea avocatilor

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a adoptat pe 14 iunie un raport de adoptare pentru proiectul de lege care acorda "superimunitate" avocatilor, neaducand nicio modificare in ciuda controverselor si apelului facut de ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Raportul a trecut cu 10 voturi "pentru" si doua abtineri.

Proiectul a trecut in comisie fara dezbateri. Deputatul UDMR Mate Andras a propus adoptarea raportului privind proiectul in forma initiala, iar aceasta propunere a fost supusa la vot.

Este vorba de raportul initial adoptat pe 4 mai de Comisia Juridica, detalii aici.  Intrucat acesta a fost criticat, in plen s-a votat retrimiterea la comisie pentru modificari, care insa nu au mai venit.

Proiectul de modificare a Legii profesiei de avocat ofera imunitate avocatilor - in sensul in care procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri, sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Florin Motiu a aratat ca ministerul isi mentine punctul de vedere initial - si anume ca proiectul ar trebui modificat.

Amintim ca liderul PNL Alina Gorghiu a criticat dur acest proiect, despre care a spus ca este "o aberatie" si ca doreste modificarea ei. Cu toate acestea, la dezbaterile din comisie au existat doar doua abtineri din partea PNL - deputatii Gabriel Andronache si Niculina Mocioi.

"Evident ca vom cere retrimiterea legii la comisie si eliminarea acelor proceduri care favorizeaza imunitatea avocatului. Este o aberatie legea, trebuie reintoarsa, trebuie eliminate acele prevederi", declara Gorghiu pe 16 mai.
Proiectul a fost criticat  de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, in fata Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul a aratat ca, in opinia sa, nu se poate ca o profesie liberala, fie si cea a avocatilor, sa se bucure de imunitate absoluta, acest lucru fiind "nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin".

"Cred ca nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si din profesia liberala a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta; este ceva nemaiintalnit in Uniunea Europeana, cel putin", a declarat Raluca Pruna, potrivit Agerpres.

Proiectul a fost criticat si de DNA. Adoptarea modificarilor la legea avocaturii "ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", s-a aratat intr-un raspuns transmis de Departamentul National Anticoruptie la solicitarea HotNews.ro.

DNA mai arata ca adoptarea modificarilor ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.

***

Daca modificarile la legea avocaturii vor fi adoptate si intra in vigoare, printre marii beneficiari se numara Dan Sova si Victor Ponta, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele in care sunt cercetati in calitatate de avocati, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare inca de anul trecut, cand legea a intrat in dezbaterea Parlamentului.


Potrivit acestora, interdictia impusa procurorilor de a ridica orice comunicari intre avocat si client precum si de a face percheztii informatice transforma cabinetele de avocatura in viitoare buncare bune de ascuns infractiuni, au mai declarat sursele citate.

Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a "suporturilor de sune, imagine si date", adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat. Raportul Comisiei juridice cu aceste modificari a ajuns, marti,i in plen, urmand ca miercuri sa fie votate modificarile la legea avocaturii.

Un alt amendament depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede ca avocatii nu raspund daca nu denunta fapte de coruptie despre care afla in exercitarea profesiei, sunt obligati sa o faca doar in cazurile de infractiuni cu violenta sau terorism.

Cum a explicat la vremea respectiva senatorul PSD amendamentele propuse si, intre timp adoptate, la legea avocaturii:

 • "Acestea (perchezitii informatice - n.r.) privesc anumite raporturi, nu poti sa interzici confiscarea de inscrisuri in general. Se refera la raporturile dintre client si avocat, atata timp cat nu si avocatul este suspect de comiterea unei infractiuni. In prezent nu exista niciun fel de protectie a avocatului, este foarte usor ca avocatul sa devina suspect numai prin faptul ca asista un suspect sau un invinuit. Si am vrut sa fie clara o delimitare din acest punct de vedere si sa asigur o protectie a avocatului care sa isi poata face profesia nu sub presiunea organului de urmarire penala. Daca ulterior se constata ca este complice la o infractiune, fara nicio discutie. Eu nu vreau sa protejez avocatul impotriva legii, eu vreau sa protejez avocatul impotriva abuzurilor, atat. Perchezitiile nu se pot face decat in prezenta decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru ca am nevoie de cineva neutru. Organul de urmarire penala vine si face perchezitii in urma unui ordin si are un interes, invinuitul sau suspectul are un alt interes, si atunci este nevoie de un organ neutru care sa asigure obiectivitatea acestor perchezitii."

De notat ca autorul amedamentelor anul trecut, in Comisia Juridica din Senat, este senatorul PSD Ioan Chelaru este si presedintele Uniunii Juristilor din Romania. UJR a primit in 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizatie de utilitate publica, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu si omul sau de incredere.

Proiectul de lege care aduce o serie de modificari legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat  a fost inregistrata la Senat in decembrie 2014. Modificarile propuse de senatorul PSD Ioan Chelaru au fost adoptate in Senat, in prezent fiind discutate in Comisia Juridica din Camera Deputatilor. Reamintim ca, daca legea trece de plenul Camerei, urmatorul pas este promulgarea.

De remarcat ca initiatori proiectului de lege sunt, majoritatea, parlamentari-avocati:

Boboc Catalin - senator PNL; Chelaru Ioan - senator PSD (avocat); Chiuariu Tudor-Alexandru - senator PNL (avocat); Corlatean Titus - senator PSD; Dontu Ovidiu-Liviu - senator PSD (avocat); Federovici Doina-Elena - senator PSD; Jipa Florina-Ruxandra - senator UNPR (fost avocat); Miron Vasilica-Steliana - senator PNL (avocat); Nicolae Serban - senator PSD (avocat); Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Pataki Csaba - senator UDMR; Popa Nicolae-Vlad - senator PD-L (avocat); Sova Dan-Coman - senator PSD (avocat); Tise Alin-Paunel - senator PD-L (avocat); Adam Luminita-Pachel - deputat PP-DD (avocat); Barbulescu Daniel-Ionut - deputat PSD (avocat); Cataniciu Steluta-Gustica - deputat Independent (avocat); Cseke Attila-Zoltan - deputat UDMR; Emacu Gheorghe - deputat UNPR; Fenechiu Catalin-Daniel - deputat PP-DD (avocat); Florea Daniel - deputat PSD (avocat); Ionescu Aurelian - deputat PC (avocat); Iordache Florin - deputat PSD (avocat); Manolache Marius - deputat PSD (avocat); Mate Andras-Levente - deputat UDMR (avocat); Nicolicea Eugen - deputat UNPR; Paslaru Florin-Costin - deputat PSD; Podasca Gabriela-Maria - deputat PSD; Popa Radu Mihai - deputat PP-DD; Stragea Sorin Constantin - deputat PSD
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23750 vizualizari

 • +72 (76 voturi)    
  vor trece pentru ca suntem o tara fara reactii (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:20)

  coloneze [utilizator]

  acum cateva luni toata lumea era inflamata ca nu se face nimic in dosarul cu votul din diaspora. ieri nu am vayut nicio reactie in media sau in societatea civila cand parlamentul a blocat cercetarea lui corlateanu
  • +19 (23 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:32)

   [anonim] i-a raspuns lui coloneze

  • +28 (30 voturi)    
   nu-i mai intereseaza (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:52)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   Nu au fost reactii pentru ca deja cei mai multi s-au lamurit foarte bine ce inseamna "o altfel de politica" si nu mai pierd timpul: cauta o cale de scapare in afara, isi contacteaza rudele, prietenii, cunostintele ca sa plece.
   Va urma un nou exod, comparabil cu ce a urmat dupa 13-15 iunie 1990.
   Ma tem ca pentru noi, pensionarii, nu va mai ramane in tara nici picior de tanar, sa ne ingroape; ne va incinera Primaria, gratis, spre marea nemultumire a imbuibatilor din BOR.
   Daca ne uitam pe listele banditilor enumerati mai sus, vedem ca USL traieste si si-a luat tara inapoi. Definitiv.
  • -3 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:22)

   [anonim] i-a raspuns lui coloneze

   • +3 (5 voturi)    
    merg la vot (Miercuri, 22 iunie 2016, 14:06)

    DimijoareiObt [anonim] i-a raspuns lui

    Sa iasa in strada cei care nu au fost la vot ! Sunt suficienti !
  • +5 (7 voturi)    
   Un singur comentariu... (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:05)

   MPop [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   STAT in STAT!

   Ma mir ca tot ce fac ei acolo e constitutional!
  • +1 (3 voturi)    
   statul mafiot a ajuns la maturitate (Miercuri, 22 iunie 2016, 23:47)

   MosTeaca_ [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   Cu un asemenea "parlament" și asemenea "partide" "politice", RO e stat mafiot.
 • +45 (55 voturi)    
  GOLANIE GOLANIE GOLANIE (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Hotii voteaza legi pentru hoti. ROMANIA = O TARA CARE NU MAI MERITA SA EXISTE, ACAPARATA DE O MAFIE SECURISTA CARE O FURA ZI DE ZI.
  • +13 (17 voturi)    
   Romania mai functioneaza numai spre folosul (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:41)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   celor pe care-i pomeniti. Adevaratii urmasi ai lui Ceausescu: fara rusine, fara cultura, numai obraznicie, respectiv tupeu abject. Pe vremuri "tupeu" era un cuvant peiorativ. Azi, la marlanime, e de mare cinste. Dar, revenind, Romania este in mare dezorganizare, Lukasenko de Romania (DraCnea) pozand, exact cu tupeu, in "binefacator" al celor saraciti de PSD, carora , EL, le da "painea".
 • +54 (56 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:27)

  polonyca [anonim]

 • +39 (49 voturi)    
  Ce-si face omul cu mana lui.... (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:40)

  Johanis [utilizator]

  Parlamentarii romani au uitat ca aceasta tara este locuita. Simt ca nu este departe momentul in care le vom reaminti acest lucru. Poporul fierbe, tinerii trebuie sa-si ia tara inapoi.
  • +13 (15 voturi)    
   Care tineri? (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:01)

   Pac-pac [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   Care tineri?
  • +19 (23 voturi)    
   Mi-e teama.. (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:27)

   Lucian P. [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   ca pana in toamna nu mai au ce sa ia inapoi... In ritmul asta se alege praful. Mi se pare incredibil cum o adunatura de magari poate sa-si bata joc de 20 de mil de oameni care stau si indura orice. Majoritatea se chinuie pe salarii de nimic, sunt furati in orice mod posibil de aceasta adunatura de hoti si totusi nici macar o reactie. Parca suntem in lumi diferite, astia 600+ cateva mii de primari, presedinti de CJ, etc care fac ce vor, toata tara e a lor, noi trebuie doar sa producem bani la buget ca sa aiba ei ce sa fure. Cand naiba ne trezim o data sa dam cu ei de pamant?
  • +17 (19 voturi)    
   poporul fierbe (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:51)

   gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   pe forumuri si facebook. cam atat
  • +15 (15 voturi)    
   Mda (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:01)

   BennyBenois1 [anonim] i-a raspuns lui Johanis

   Tinerii pleaca, din pacate, sa'si ia ce e al lor, dar din alta parte... Tot mai putini tineri simt ca au ceva de luat de aici.
 • +50 (52 voturi)    
  Scapare (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:41)

  alip [utilizator]

  Nu pomeniti nimic de decizia data la nivel european, obligatorie in toate statele membre UE, care spune ca avocatii nu pot avea imunitate. S-a scris saptamana trecuta despre acest lucru. Poate ar fi bine sa faceti referire si la acest lucru. Mai are sens sa voteze parlamentarii ceva daca deja s-a decis la nivel mai inalt?
  http://adevarul.ro/news/eveniment/judecatorii-cedodau-sah-mat-parlamentarilor-avocati-1_5762d5105ab6550cb803101b/index.html
  • +12 (14 voturi)    
   voteaza deageaba, legea e nula din start (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:05)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui alip

   asa cum ai zis.Hot respectiva are afect de lege in RO.

   Ce fac ei acum tergiverseaza anchetele ca sa prinda un nou mandat,........... eu le-as da la un mandat de 4 ani cu executare la Rahova
  • +22 (24 voturi)    
   Sunt disperati! (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:06)

   alegzandru [utilizator] i-a raspuns lui alip

   Sunt niste jivine incoltite, voteaza impotriva legilor internationale (superimunitatea avocatilor), impotriva dispozitiilor CCR (pensii speciale pt alesii locali).

   Este ceva de neimaginat, au scapat de sub control si pustiesc tot. Este deja un razboi pe fata pe care il duc impotriva natiunii asteia blege, anul 2016 a fost un an irosit, nu s-au mai preocupat de nimic altceva decat sa isi scape pielea, nicio lege benefica, nimic. Parlament fara opozitie, ca in 2012, o conspiratie a crimei organizate!

   Nu stiu cum mai putem readuce situatia la normal, cred ca doar asediind Parlamentul, apeland la proteste violente, spart geamuri, dat cu pietre, ca la greci sau la francezi. Sper sa ne trezim la un momentdat, cat inca nu ne inrobesc de tot!
   • +10 (12 voturi)    
    Nu numai ca au scapat de sub control. (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:49)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui alegzandru

    Adevarul e ca au preluat controlul absolut!
  • 0 (0 voturi)    
   NEAMESTECUL IN TREBURILI (Joi, 23 iunie 2016, 8:46)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui alip

   NU mia tii minte, pe vremea lui Pigelica, doctrina de baza a Partidului cuprindea si "neamestecul in treburili interne", cum se exprima Carmaciul>
   Daca UE zice asa, atunci Parlamentul nostru va decide iesirea din UE, si alipirea la Federatia Ruznaka, pentru a putea fura nestiungheriti!
 • -16 (22 voturi)    
  ceea ce esueaza talibanii hn in a explica... (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ...este sustinerea constanta, vezi masiva, exprimata prin vot! de care se bucura aceste initiative parlamentare si cei care le promoveaza.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:57)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

 • -10 (16 voturi)    
  Asa, (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:55)

  cu5clase [utilizator]

  si ? Acelasi parlament care a creeat/votat darea in plata, larg sustinuta de "societatea" civila de romani milogi, isi eficientizeaza munca. Sa nu o mai arda Luluta la bilant cu mii de dosare, toate agatate de un articol de lege.
 • +14 (16 voturi)    
  Dictatura (Miercuri, 22 iunie 2016, 10:55)

  Mihai_Silas [utilizator]

  Democratia s-a stins demult in Romania traim intr-o dictatura "pe fata" unde parlamentarii isi consolideaza pozitiile fata de Constitutie
 • +12 (14 voturi)    
  PARLAMENTUL CEL NEMERNIC ! (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:14)

  Susufler0 [utilizator]

  N-ar vota nici picati cu ceara parlamentarii nostri o lege care sa profite tuturor : bugetarilor si nebugetarilor, barbatilor si femeilor, tinerilor si varstnicilor, bogatilor si saracilor. Nu !

  Pai, de-aia s-au straduit atata sa ajunga in Parlament, ca sa piarda timpul pretios cu prostii necuantificabile in bunuri, foloase si avantaje pt ei si neamurile lor ?

  Doar s-au facut parlamentari, (da-da, nu am gresit,
  "s-au facut"), ca sa -si voteze salarii si pensii nesimtite de parlamentari si primari, pt cand ei si copii si nepotii lor vor "ocupa" aceste demnitati.

  Pt aceasta au nevoie sa scape de conflictul de interese. Vor scapa !

  Ma mir ca inca nu indrazneste niciun ticalos de pesedist sau aldist, ori uneperist, sa propuna sa fie si la noi ca in Rusia lui Cehov, ori ca in Grecia moderna : functia de functionar public sa se transmita din tata in fiu.

  PS. Dar nu e inca timpul pierdut !

  PPS. Si ca sa nu se spuna ca i-as menaja pe looserii de penelisti, ma astept ca acestia sa nu se opuna decat formal tuturor mizeriilor pesediste care fac din Romanica un stat cu mentalitate de ev mediu !
 • +13 (13 voturi)    
  eu unu cred ca este (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:24)

  rochiri [utilizator]

  neconstitutional asa ceva..dar la mintea lor nu mai ma mira nimic!
  Avem conducatorii pe care ii meritam, sa nu uitam ca de curand s-au votat primari arestati! Atat poate tara in momentul acesta!
 • +9 (11 voturi)    
  in varianta initiala a legii (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:26)

  tropotaru [utilizator]

  deputatul Marton Arpad propunea sa fie incriminati parlamentarii care angajeaza alte persone decat rudele lor sau a altor colegi parlamentari.

  Adica sa ramana tot caşcavalul in famiglie.
  • +5 (5 voturi)    
   Mi se pare de bun simt cererea lui Marton (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:32)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   si chiar nu inteleg de ce nu a fost votata !

   Sau, ma rog, macar sa fi votat propunerea lui ca o
   exceptie de la regula care se aplica numai in cele trei judete cu populatie majoritar maghiara.

   PS. E inadmisibil ca sa existe fie si doar pericolul impartirii cascavalului boanghenesc cu romanii .

   PPS. Cum bine ziceai, cascavalul trebuie sa ramana tot in famiglie !
 • +8 (10 voturi)    
  Cât de imatur să fii? (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:32)

  TurmentatuTheThird [utilizator]

  Oare cât de imatur să fii să crezi că merge o chestie de genu' ăsta.
  Cel mai probabil Iohannis le va întoarce aceste modificări, iar ei vor fi în concediu.. Nu se schimbă nimic. După ce se întorc din concediu, vor uita de ele. Rezultat 0, în afară de faptul că ne mai dau o palmă nouă.
 • +11 (13 voturi)    
  Atac la baioneta (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:39)

  Alfabetix [utilizator]

  Asupra tuturor legilor care ingradesc sau restrictioneaza practicile corupte si imorale ale politicienilor!
  In curand clasa politica va avea drepturi mai mari decat regele in timpul absolutismului francez cand Louis al xiv-lea a spus "statul sunt eu!".
 • +20 (22 voturi)    
  Coruptia ucide !! (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:51)

  AK-47 [utilizator]

  Nu uitati acest detaliu !!

  Gata, au prins baietii curaj, a trecut momentul Colectiv asa ca au revenit la vechile obiceiuri.

  Asta este iar un moment in care cetateanul trebuie sa reactioneze si sa iasa, iar, masiv in strada.

  Ce facem, stam si ne revoltam pe terasa la bere sau ne revoltam corespunzator la un protest masiv ?
 • +7 (9 voturi)    
  boicot (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:54)

  revo [utilizator]

  As avea o intrebare pentru cei care cunosc legea: ce se intampla daca nu iesim deloc la vot?
  Iar daca ne vor obliga prin lege, ce se intampla daca anulam toate voturile?

  Si haideti sa incercam si altfel: sa nu platim nimic timp de un an de zile.
  • -3 (3 voturi)    
   pai n-ai cum sa nu platesti! (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:02)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui revo

   N-ai fost pe faza! Ciumetele de Boc a scremut, deee muuult o lege prin care Fiscul iti poate bloca conturile FARA avertisment si poate sa extraga din el TOT, pana cand i se pare ca ai platit cat trebuie! >:

   Le-a pregatit, ciumetele de Boc, trai neneaca la infractorii ãstia! >:
  • +3 (3 voturi)    
   boicot (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:42)

   dizzyme [utilizator] i-a raspuns lui revo

   nu platsti vine fiscul peste tine ca doar nu ai nici un fel de imunitate ...
   nu votezi? nu le pasa.. au postacii si votantii lor ... si daca votezi tot degeaba ca are cine veghea `peste noapte` ca votul tau sa fie al lor...
 • +14 (14 voturi)    
  mandru ca sunt roman! (Miercuri, 22 iunie 2016, 11:56)

  levierul [utilizator]

  mandru de Parlamentul Romaniei, mandru de echipa nationala de fotbal, mandru ca dupa ce am vazut ca coruptia ucide, am votat cu draga inima PSD! Victorie!!!! Asta e tara pe care o am si cu care ma mandresc. In tara asta vreau sa traiasca fericiti copiii mei! Aici familia este protejata de cei trei milioane care au semnat petitia pentru familie!
 • +10 (12 voturi)    
  pacat (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:01)

  Captain Obvious [utilizator]

  aseara in piata constitutiei, daca tot era stransa lumea trebuia pornit un protest.
 • +15 (17 voturi)    
  dormiti bine (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:04)

  gopo2016 [utilizator]

  romani, ca stie ei ce face, mai au sa dea o lege in care furtul nu e furt ci e completare de venituri si or sa va ia totul cu acte o sa fiti sclavi gunoaielor din parlament
 • +23 (25 voturi)    
  s-a sfârşit (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:12)

  Sorrows [utilizator]

  Acest parlament nu mai are legătură cu ţara. Acest parlament trebuie stârpit.
 • +14 (16 voturi)    
  asta e o TAMPENIE!!! (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:15)

  Codruta N [utilizator]

  Pai cei care au votat sunt EI INSISI in conflict de interese!!

  Pana si la o institutie mica-mica, precum cea in care imi desfasor activitatea, e specificat clar: "Membrii CD nu pot vota in privinta salariilor sau a angajarii lor"! Astia voteaza ca n-au fost in conflict de interes cand este vorba despre lucruri care ii privesc DIRECT??!!

  N-am vazut tampenie mai mare!! In privinta lucrurilor care ii privesc DIRECT pe palavramentari ar trebui sa voteze ALTII decat palavramentarii!! Simplul fapt ca voteaza inseamna "conflict de interese"!!
 • -8 (18 voturi)    
  Alo (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:17)

  Bka [utilizator]

  Baietii cu Colectivu, baietii cu catedrala, hai in strada ce asteptati? aaaa trebuie sa va scoata cineva gen sri, sie, s.a.m.d., dar cum nu trebuie schimbat nimeni din functie(n.r. ponta) astia nu or sa va scoata asa ca hai, aveti initiativa. Sau mai bine nu, mai bagati una cu lemnu si cu spatiile mici sa aibe baietii ce comenta de pe scaun, ca vorba aia e cald afara si nici pana la paine nu iesim....
 • +12 (14 voturi)    
  Cu unanimitate (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:30)

  manusha [utilizator]

  Puroiul national numit Parlament se dezlantuie obscen, votand intr-o veselie legi numai si numai pentru bunastarea lor si a neamurilor lor. Bietul "stat de drept " nu-si mai revine de atatia pumni in cap.
 • +7 (9 voturi)    
  Solutia (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:31)

  dum_i [utilizator]

  Infractorii din parlament trebuie sa li se ridice cetatenia si sa fie escortati in primul avion catre papua noua guinee.
  • +4 (6 voturi)    
   nu, nu (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:53)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Ce ai cu biata Papua Guinee? Eu zic sa-i lansam la apa, fara colac, cu vreo 10 mile inainte de tarm.
   • 0 (0 voturi)    
    nu are nimic, dimpotriva! (Joi, 23 iunie 2016, 8:50)

    Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui revo

    Papuasii practicau canibalismul.
    Asa ca exportul de parlamentari, in loc sa fie o napasta penstru ei, va deveni un benefic aport de proteine!
 • +10 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iunie 2016, 12:53)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  la colectiv... (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:08)

  FCX [utilizator]

  au sarit toti de cur in sus de parca nu stiau magariile din sistem. acum, toti dorm pana cand iar se inflameaza situatia si se mai trezesc un pic. bun imnul national cu "desteapta-te romane", cred ca urmatorul vers "bah romane trezeste-te odata prostovane".:(
 • +5 (5 voturi)    
  Strada - singura solutie (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:16)

  Soro [utilizator]

  Nu putem sa mai asteptam verticalitate de la parlamentari. Strada e singura solutie.

  Daca e vre-o organizatie care organizeaza o iesire in strada in toata tara voi fi acolo.
  Pentru scoaterea posibilitatii votului la acuzatiile pentru coruptie.
  Pentru scoaterea TUTUROR pensiilor speciale.
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iunie 2016, 13:24)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Romanie mori incet: (Miercuri, 22 iunie 2016, 18:41)

  yellowdog [utilizator]

  Primaria o sa fie a domnului primar.
  Politia a sefului de politie.
  samds...
  Romanul o sa existe doar pentru a da seva coruptiei institutionalizate.
 • +1 (1 vot)    
  porcii au decretat: (Miercuri, 22 iunie 2016, 21:41)

  Enofereus [utilizator]

  "toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele"
 • 0 (0 voturi)    
  SA NE TRAIASCA! (Joi, 23 iunie 2016, 8:42)

  Pensionar_2021 [utilizator]

  Paralamentarii acestia mult -huliti si blamati de toate relele, oare au venit ei cu tancurile sovietice ca in 1944, sau au fost adusi de bombardierele americane?
  Sunt invadatori extraterestrii sin alta galaxie?
  Bubuli, reptilieni?!
  NU!
  Sunt "d-ai nostri, dintre noi, pentru noi", si NOI suntem cei care i-am voatat acolo in Parlament.
  Asa ca sa nu ne mai plingem de alesii nostrii!
  Noi i-am votat, de cap sa ne fie!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by