Senatorii au respins marti, in plen, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice pe perioada vacantei parlamentare, aceasta reprezentand o premiera, asa cum au admis senatorii.

Au fost 77 voturi "impotriva" si doar 25 "pentru".

Vezi aici textul legii

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor este decizionala.

La dezbateri, senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca grupul PSD voteaza impotriva, aratand ca este in interesul Romaniei si al cetatenilor ca acest Guvern sa administreze numai chestiunile curente.

"E adevarat ca nu a existat un precedent de a respinge ca Guvernul sa emita ordonante in vacanta parlamentara, dar nu am avut un Guvern atat de prost. In principiu, nu avem a da socoteala adversarilor nostri pentru votul nostru. Grupul PSD va vota impotriva proiectului de lege, este in interesul Romaniei, al romanilor ca acest Guvern sa exercite numai chestiunile curente", a spus Nicolae, potrivit Agerpres.

Senatorul PNL Puiu Hasotti a aratat ca nu s-a intamplat niciodata sa fie respinsa solicitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.

"Nu o data in decursul anilor s-a votat in favoarea emiterii chiar la guverne care erau minoritare. Este vorba de a da un vot de a guverna in vacanta parlamentara. Fac apel la dumneavoastra sa dam dovada de normalitate", a afirmat Hasotti.

Senatorul ALDE Cristiana Anghel a sustinut ca Guvernul doreste sa emita ordonante in prea multe domenii, aratand ca, daca premierul doreste, in vara sa cheme parlamentarii.

Acest vot vine dupa ce chiar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, a anuntat ca, desi majoritatea PSD-UNPR-ALDE a decis sa nu depuna motiune de cenzura, va limita puterile Guvernului condus de Dacian Ciolos.

"Vom restrange la maximum posibilitatea guvernului de a legifera prin Ordonante de Urgenta in perioada vacantei. Nu ii putem da mana libera" guvernului, a spus Tariceanu saptamana trecuta, la sediul PSD.