​Comisia de invatamant din Camera Deputatilor a incercat marti sa grabeasca discutarea cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, care ajuta doctoratele plagiate in forma adoptata de parlament, printr-o sedinta anuntata cu cateva ore inainte si care nu aparea pe site-ul Camerei Deputatilor. Intrucat nu au venit suficienti deputati membri in comisie si nu a existat cvorum de sedinta, raportul pe aceasta cerere s-a amanat pentru miercuri.

Intrucat parlamentul intra in vacanta la sfarsitul lunii iunie, iar Camera Deputatilor este doar prima camera sesizata, Senatul fiind cea decizionala, deputatii trebuie sa se grabeasca cu raportul. Potrivit unor surse parlamentare, PSD doreste respingerea cererii de reexaminarea pentru ca legea sa ramana in forma adoptata de Senat la sfarsitul lunii aprilie.

Comisia urmeaza sa se reuneasca din nou miercuri dupa-amiaza. Daca se va da un raport, abia la plenul de saptamana viitoare se poate da un vot in plen - ultima sedinta de plen a acestei sesiuni - si apoi sa ajunga in Senat, unde din nou este nevoie ca cererea de reexaminare sa ajunga la comisii si apoi la plen pentru votul final. Exista deci posibilitatea sa se amane pana in toamna.

Este vorba despre proiectul legii de aprobare a ordonantei de urgenta nr. 4/2016, si opereaza in Legea Educatiei Nationale mai multe schimbari pe care ministrul Adrian Curaj anuntase ca vrea sa le faca, dar care au fost criticate acerb la acea data.

  • Modificarile vizeaza extinderea autonomiei universitare.
  • Ministrul Adrian Curaj: "Ministerul Educatiei a sustinut in comisie clar si ferm, varianta OUG propusa de Guvern!"

Citeste pe larg toate modificarile aduse de parlament: