Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut luni premierului Dacian Ciolos sa deblocheze imprumutul ce urmeaza sa fie acordat Chisinaului, in valoare de 150 de milioane de euro, precizand ca acesti bani reprezinta un ajutor important pentru Republica Moldova, care are un Guvern "responsabil", ce a stabilizat prin actiunile sale situatia din tara. "Atitudinea Guvernului din Romania este incorecta", a acuzat liderul PSD, citat de Agerpres. Dacian Ciolos anuntase, la inceputul lunii iunie, ca o decizie privind deblocarea imprumutului va fi luata "in saptamanile viitoare": "Odata ce vom avea informarea privind masurile de reforma care au fost asumate de Guvernul moldovean, vom putea lua decizia", a declarat primul ministru.

Liviu DragneaFoto: Guvernul Romaniei

Liviu Dragnea a afirmat insa luni, dupa o intalnire cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, ca "Guvernul din Republica Moldova a aratat in ultima perioada ca este un Guvern responsabil, care prin actiunile sale a stabilizat situatia in Republica Moldova, a pus tara pe calea reformelor. Atitudinea Guvernului din Romania este incorecta, pentru ca modul in care am hotarat sa ajutam aceasta tara, ajutorul trebuie sa ajunga atunci cand au nevoie, nu atunci cat poate fi prea tarziu sau cand, sincer, s-ar putea sa nu mai aiba nevoie. De ce sa nu ducem la capat o actiune pe care am aprobat-o si care a fost gandita bine, cu masuri de siguranta suficiente? N-am reusit sa aflu pana acum nici eu, nici altcineva, opinia publica, care sunt motivele reale, dar motive care sa stea in picioare, pentru care acest imprumut a fost blocat', a declarat Dragnea, dupa o intalnire cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu.

Dragnea a adaugat ca nu intelege de ce Guvernul Ciolos nu vrea sa dea drumul la acesti bani si de ce programul de la Ministerul Dezvoltarii este blocat: "De ce s-a blocat? Pentru ca a zis cineva ca acolo sunt ceva suspiciuni. Care sunt suspiciunile? Oamenii astia chiar au nevoie, chiar au nevoie de sprijin acum sa depaseasca o perioada grea, care nu din cauza lor s-a intamplat in Republica Moldova. Este o atitudine, dupa parerea mea, incorecta."

La randul sau, Andrian Candu a afirmat ca sunt deja mai mult de cinci luni prin care se demonstreaza ca, prin actiuni si rezultate deja obtinute, exista o determinare "fara echivoc in a respecta angajamentele fata de partenerii de dezvoltare': 'Si aici ma refer si la Fondul Monetar International si la Uniunea Europeana. Atat in sincronizarea unei bune agende intre Parlament si Guvern la implementarea acordului de asociere si la cel de liber schimb, precum si reformele asteptate atat de mult de cetatenii din Republica Moldova, cat si de partenerii nostri de dezvoltare".

El a adaugat ca o delegatie a FMI va efectua o vizita la Chisinau la mijlocul lunii iulie, ceea ce, considera el, "denota ca rezultatele sunt vizibile si deja simtite in Republica Moldova".

  • Dacian Ciolos despre imprumut: Suntem in linia a ceea ce am convenit initial

Premierul Dacian Ciolos declara pe 1 iunie, dupa o discutie cu presedintele moldovean Nicolae Timofti in marja reuniunii de la Sofia a sefilor de stat si de guvern ai statelor participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est, ca "In marja reuniunii am avut o discutie bilaterala cu domnul presedinte Timofti in care am discutat stadiul relatiilor noastre cu Republica Moldova si mai ales pregatirea acordarii primei transe de imprumut. (...) Suntem in contact cu Guvernul Republicii Moldova. In saptamanile viitoare, odata ce vom avea informarea privind masurile de reforma care au fost asumate de Guvernul moldovean, vom putea lua decizia, in paralel si cu un progres in discutiile cu Fondul Monetar International, care, in cele din urma, inteleg ca pregateste o misiune in Republica Moldova pentru a incepe posibilele negocieri pentru un acord de imprumut. Deci suntem in linia a ceea ce am convenit initial."

Dacian Ciolos a mai precizat atunci ca i-a transmis presedintelui Nicolae Timofti ca subiectul cooperarii cu Republica Moldova a fost discutat si cu vicepresedintele american Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care premierul roman a efectuat-o in Statele Unite ale Americii.