Valeriu Zgonea a pierdut luni functia de presedinte al Camerei Deputatilor in urma unei proceduri prin care plenul a "luat act" de faptul ca acesta nu mai are sprijin politic, dupa ce a fost exclus din PSD. Proiectul de hotarare in acest sens a primit 167 voturi "pentru" si 32 "impotriva".

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

Interimatul la sefia Camerei Deputatilor va fi asigurat de Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al forului, urmand ca cel mai probabil PSD sa decida miercuri in Comitetul Executiv National pe cine nominalizeaza.

Zgonea nu a dorit sa comenteze.

Presedintele de sedinta nu a fost Valeriu Zgonea, ci Florin Iordache. Acesta a citit proiectul de hotarare prin care se ia act de vacantarea functiei, pe care apoi l-a supus la vot.

"Se ia act de vacantarea de drept a postului de presedinte. se voteaza in plen. In Biroul Permanent (de dupa plen - n.r.) hotaram cine ii va lua locul pana la votarea unui nou presedinte. Nu trebuie sa existe cvorum de sedinta. Se ia act de vacantarea postului, se voteaza un proiect de hotarare. Este o vacantare de drept" a explicat secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (PSD), dupa sedinta Biroului Permanent de luni.

Potrivit unor surse parlamentare, urmeaza ca interimatul la sefia Camerei Deputatilor sa fie asigurat de Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al forului.

O posibilitate ar fi chiar sa se citeasca proiectul de hotarare care sa fie votat abia miercuri, la sesiunea de vot final.

PSD a incercat pe doua cai sa il dea jos pe Valeriu Zgonea. Prima, prin modififcarea regulamentului astfel incat revocarea presedintelui se va putea face la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, si nu din care face parte, asa cum era inainte.

O alta modificare foarte importanta insa lasa posibilitatea ca mandatul de presedinte sa inceteze de drept in situatia in care presedintelui i s-a retras sprijinul politic, situatie in care se afla Zgonea, care a fost exclus din PSD.

Aceasta din urma reprezinta o punere in acord cu un proiect de interpretare a unui articol din Statutul deputatilor si senatorilor care prevede tocmai acest lucru: pierderea functiei in urma retragerii sprijinului politic.

Astfel, PSD nu ar mai trebui sa voteze in plen revocarea lui Zgonea.