Deputatul PSD Andrei Valentin Sava propune ca retragerea unei plangeri penale prealabile sa inlature raspunderea penala a persoanei la adresa careia a fost facuta plangerea numai in cazul in care aceasta va fi insusita de procuror, transmite Agerpres.

Deputatul PSD a initiat, in acest sens, si depus la Senat doua proiecte de modificare a Codului Penal si, respectiv, a Codului de Procedura Penala.

"Retragerea unei plangeri penale prealabile inlatura raspunderea penala a persoanei cu privire la care plangerea a fost retrasa, numai daca este insusita de procuror", prevede proiectul de modificare a Codului Penal.

"Retragerea plangerii este reglementata de Codul Penal articolul 158. In Codul Penal actual exista 25 de infractiuni, la care se adauga alte infractiuni cuprinse in 9 legi speciale pentru care este necesara plangerea prealabila a persoanei vatamate in vederea inceperii urmaririi penale. In acelasi timp, lipsa sau retragerea plangerii prealabile impiedica desfasurarea procesului penal. Articolul 16 din Codul de Procedura Penala este cel care specifica toate situatiile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penal, printre care si retragerea plangerii", precizeaza initiatorul, in expunerea de motive.

El a aratat ca mass-media a adus in atentie in ultimele luni cazuri de lovire si alte acte de violenta in care retragerea plangerii poate duce la absolvirea de de culpa a agresorului, chiar si daca dovezile agresiunii sunt evidente si incontestabile.

"O situatie de acest gen este cea a unei tinere salvamontiste din Straja care a fost agresata de un interlop local, intreaga scena fiind filmata cu camera de luat vederi. Aceasta si-a retras ulterior plangerea, iar agresorul a ramas nepedepsit. Observam, asadar, cat de riscanta este in practica aceasta prevedere care permite retragerea plangerii. Ea este speculata de agresori, lasand loc santajului sau altor practici care altereaza in final scopul justitiei de a face dreptate partii vatamate", a explicat initiatorul.