PSD negociaza intens cu PMP-ul lui pentru a forma majoritatea in Consiliu Judetean Ilfov, condus pana acum de PNL (Marian Petrache), au declarat pentru HotNews.ro surse politice. PSD ar fi oferit PMP-ului chiar functia de presedinte al CJ Ilfov. Pe liberali i-a despartit doar o mie de voturi pentru a obtine 17 mandate, care le-ar fi permis sa formeze singuri majoritatea. Dupa alegerile din 5 iunie, PNL a obtinut doar 16 mandate de consilieri, PSD 12, ALDE 3 si PMP 2. Daca PSD si ALDE raman in alianta, rezulta ca PMP devine jucator cheie, si poate inclina balanta fie spre PSD, fie spre PNL. Cel mai curtat om este in prezent Rizia Tudorache, presedintele PMP Ilfov.

Pentru PSD, miza controlului asupra CJ Ilfov este imensa, atat financiar cat si strategic. Deja controleaza Capitala, astfel ca extinderea controlului asupra judetului Ilfov ar fi vitala pentru proiectele noului primar al Bucurestiului, Gabriela Firea. Insa marea miza este de natura financiara. Ilfovul este unul dintre cele mai bogate judete din tara. Fondurile europene disponibile se ridica la cateva sute de milioane de euro: 250 de milioane pentru apa-canal, 150 de milioane pe programul de mobilitate urbana si peste 1 miliard de euro in programul de infrastructura (centura si metrou).

UPDATE 2 16.14: Ce spune Firea, presedintele PSD Ilfov, despre negocieri:

"Atat noi, cat si PNL cautam sa realizam o majoritate. Noi avem un partener constant in ALDE. Din pacate, UNPR nu a intrat in Consiliul judetean, sunt doi consilieri judeteni din partea PMP, sa vedem pana la urma care va fi rezultatul acestor negocieri. In orice caz, eu mi-as dori ca la conducerea CJ Ilfov sa fie o persoana responsabila, care sa inteleaga ca Bucurestiul si Ilfovul trebuie sa se dezvolte impreuna, ca asa s-au dezvoltat toate marile capitalei ale Europei, trebuie sa accesam impreuna fonduri europene pentru a dezvolta zona metropolitana, si nu persoane care au avut grija de fiecare data mai mult de interesele de grup, de interesele politice si mai putin de cetateni. Mi-as dori intr-adevar o schimbare la CJ Ilfov, daca vom reusi, va fi spre binele tuturor, daca nu, ne vom adapta situatiei", a declarat Firea, la sediul PSD, potrivit Agerpres.

Intrebata daca ar fi posibila o alianta cu PMP, in contextul constituirii unei majoritati la Ilfov, desi Liviu Dragnea a declarat ca PSD nu va face aliante cu acest partid, Gabriela Firea a aratat ca nu este vorba despre o cedare. "Nu e vorba de o cedare si declaratia e adevarata, pentru ca a fost un mesaj politic, avand in vedere declaratiile politice facute de aceasta formatiune. In plan judetean, probabil ca fiecare organizatie stie mai bine cine sunt reprezentantii PMP care au intrat in Consiliul judetean si trebuie, pana la urma, sa mergem totusi pe buna credinta a acestor persoane. Si, daca nu se va gasi o alta formula, de ce nu, cata vreme sunt persoane responsabile, sunt specialisti poate in diferite domenii care tin de activitatea CJ. Eu va spun acum un punct de vedere personal, nu e o decizie luata in BPN sau in CExN, pana acum am decis sa facem aliante cu ALDE si UNPR, celelalte vor fi discutate punctual in sedintele pe care le vom avea saptamana viitoare", a spus vicepresedintele PSD.

La intrebarea daca este posibil ca presedintele CJ Ilfov sa fie totusi de la PMP, chiar sustinut de PSD, Gabriela Firea a raspuns: "Nu pot sa va spun foarte clar, stiu ca s-au facut foarte multe presiuni din partea PNL, pe mai multi consilieri judeteni, inclusiv de la noi, sa vedem care va fi pana la urma rezolvarea. In primul rand, profilul de presedinte CJ pe care ni-l dorim este un om onest, cu viziune, care sa inteleaga ca Bucurestiul si Ilfovul trebuie sa se dezvolte impreuna si sa acceseze impreuna fonduri europene, sa nu mai fie oameni uitati. Mai departe ce sigla au, conteaza mai putin, important este omul."

***

UPDATE Contactat de HotNews.ro, Rizia Tudorache a admis faptul ca in acest moment PMP detine voturile "de aur" si ca nu s-a decis daca va sustine PSD-UNPR-ALDE sau PNL, dar a sustinut ca nu a fost contactat de niciun lider de organizatie din partea acestor partide.

El a precizat ca nu poate sa il sustina pe Nasta (ALDE), pentru ca acesta nu a facut nimic pentru judet si pentru colegiul in care a fost ales senator. "Nu are sustinerea mea, nu a facut nimic pentru Ilfov. I-a pacalit pe ilfoveni."

"Nu am vut nicio discutie cu cineva care sa fi avut mandat, cu presedintii de organizatii.

Daca ei (liderii de organizatii) considera ca vor sa intram intr-o discutie, primul lucru - trebuie sa ma contacteze. Dupa ce ne contacteaza, ce va iesi de la discutii veti fi informati foarte clar. Daca va fi o astfel de chestiune, cu siguranta proiectele care sunt pentru ilfoveni si care nu pot sa mai astepte, cei care vor le pune in practica imediat (vor primi voturile). Nu ma intereseaza culoarea politica" a spus el.

Intrebat daca vrea el presedintia CJ, Tudorache a raspuns: "Nu in orice conditii. Nu ma duc pe o functie sa ma fac de ras si sa nu am posibilitatea sa fac ceea ce trebuie pentru locuitorii Ilfovului." Intrebat ulterior daca i s-a propus aceasta functie de vreuna dintre parti, acesta a raspuns ca "oficial" nu si a adaugat ca nu a discutat cu presedintii de organizatii de la niciun partid.

El a explicat ca mai sunt circa 20 de zile pana va trebui ales presedintele de CJ.

***

"Toata lumea din PSD l-a cautat pe Tudorache, Dragnea, Ponta. Dar inca nu s-a luat o decizie, saptamana cealalta se va oficializa", au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate. Partidele mai au la dispozitie doua saptamani pentru a-si depune situatia financiara si abia dupa aceasta formalitate Prefectul emite ordinul de intrunire a noului Consiliu Judetean. Prin urmare, partidele mai au destul timp la dispozitie pentru negocieri. Pe de alta parte, este posibil ca PNL sa convinga ALDE sa intre in alianta cu liberalii.

Surse din ALDE au declarat insa pentru HotNews.ro ca vor ramane in alianta cu PSD, pe care au stabilit-o din urma cu circa doua luni, si ca PMP ar fi acceptat sa-i sustina, chiar si fara obtinerea functiei de presedinte CJ. Astfel, presedintele CJ Ilfov ar urma sa fie senatorul Nicolae Nasta, primul pe lista ALDE.

Daca PMP va accepta oferta PSD de a prelua presedintia Consiliului Judetean Ilfov, ar fi a doua alianta locala PSD-ALDE-PMP dupa Constanta. Potrivit surselor HOtNews.ro, si la Constanta negocierilor PSD-PMP sunt inca in curs. Negocierile individuale nu prea sunt posibile in cazul formarii majoritatilor pentru Consilii Judetene, deoarece consilierul care nu urmeaza linia partidului isi pierde mandatul daca este exclus deoarece a obtinut postul de consilier pe lista partidului.