Modificarile aduse la regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat Valeriu Zgonea sa poata fi revocat din functia de presedinte, schimbandu-se procedura de revocare, a provocat un intreg scandal miercuri dimineata in plen. Zgonea a acuzat un abuz din partea comisiei de regulament, invocand o serie de incalcari de regulament prin raportul intocmit de aceasta.

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

UPDATE 14.15: Modificarile la regulament au fost adoptate de plenul Camerei Deputatilor, cu 204 voturi pentru, unul împotrivă şi 88 abtineri (PNL anuntase ca se abtine - n.r.).

Presedintele Camerei a fost contrazis de la microfon de deputatul PSD Florin Iordache, care il acuza de faptul ca "subit l-a gasit grija" pe Zgonea de modificarile la regulament, tocmai pentru articolele care se refera la revocarea sa.

Daca trece la votul din plen, regulamentul se va modifica astfel incat revocarea presedintelui se va putea face la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, asa incat PSD va putea propune revocarea lui Zgonea, fostul sau presedinte executiv pe care l-au exclus.

O alta modificare foarte importanta insa lasa posibilitatea ca mandatul de presedinte sa inceteze de drept in situatia in care presedintelui i s-a retras sprijinul politic, situatie in care se afla Zgonea, care a fost exclus din PSD.

Vezi aici raportul Comisiei de regulament cu modificarile aduse

Redam mai jos principalele prevederi referitoare la procedura de revocare:

Art. 21 alineatul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent inceteaza inainte de expirarea mandatului, ca urmare a revocarii in conditiile prezentului regulament sau, incetea de drept in urmatoarele situatii:

¬.

d) in caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32 alin (3) din Legea nr. 96/2006, la data informarii plenului Camerei Deputatilor despre inceterea de drept a calitatii de membru al Biroului Permanent."

Art. 26 de modifica:

"Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar care l-a propus si caruia ii apartine functia de presedinte al Camerei Deputatilor."

Scandalul din plen:

"Pentru prima data in 16 ani de cand sunt in parlament discutam un raport al comisiei de regulament la o initiativa care nu exista si nimeni nu poate sa explice cine sunt initiatorii, cand si daca a ajuns in Biroul Permanent. Proiectul care a intrat direct in camera deputatilor si a fost pus pe ordinea de zi fara sa i se gaseasca initiatori in trei saptamani paote in cel mai rau caz sa fie retrimis la comisie, care are drept de initiator" a explicat Zgonea, invocand o serie intreaga de articole incalcate de comisia de regulament.

Vezi aici toate argumentele detaliate ale lui Zgonea, trimise inca de marti biroului permanent

"Va spun un lucru foarte trist: nici pe vremea PDL-ului nu am vazut un asemenea abuz si o asemenea incalcare a regulamentului Camerei Deputatilor. Dar decizia intotdeauna apartine plenului, dar se creeaza un precedent extrem de periculos - o comisie sa faca raport la o lege fara sa existe initiativa parlamentara," a continuat el.

La randul sau, deputatul UDRM Marton Arpad, membru in comisie, a incercat sa explice ca Zgonea nu are dreptate, intrucat comisia a fost sesizata de Biroul Permanent pentru a modifica regulamentul pentru sistemul de vot electronic, proiect la care s-au adus si alte modificari.

Zgonea a revenit: "Care este proiectul de hotarare si cine l-a propus ca dvs sa faceti raport? Nu confundati lucrurile. Ce faceti astazi este un abuz pe care nu l-am vazut in viata mea de 16 ani de parlamentar."

A luat apoi cuvantul Florin Iordache, PSD, vicepresedinte al Camerei si membru in Comisia de regulament. "Comisia de regulament a fost sesizata in mod regulamentar iar in dezbaterile din comisia de regulament s-au facut o serie de amendamente aduse de membri din comisia de regulament. Pe dl deputat Zgonea il deranjeaza tocmai acele articole care vizeaza modificarea procedurii de revocare a presedintelui. Subit l-a gasit grija pe dl deputat Zgonea acum cand putem modifica regulamentul sa il punem in acord," a spus Iordache.

Zgonea a anuntat apoi ca nu va mai conduce sedinta de plen si i-a cerut lui Iordache sa o faca. "Eu nu pot sa conduce o sedinta care are pe ordinea de zi o intiativa care incalca regulament o sa va rog pe dvs dl Iordache care sunteti asa de vehement sa conduceti aceasta sedinta in care ii propuneti plenului Camerei Deputatilor sa incalce atat de grav regulamentul."

De precizat ca Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, este cel care ar putea fi propus de PSD sa ii ia locul lui Zgonea.

Proiectul de hotarare a fost adoptat pe articole si va fi supus la vot la ora 13.30.

Intr-o declaratie acordata presei, Zgone a amenintat ca va utiliza toate caile legale, inclusiv un atac la Curtea Constitutionala.

"Imi voi utiliza toate caile legale pe care le am ca astfel de lucruri sa nu se intample in Parlamentul Romaniei, inclusiv un atac la Curtea Constitutionala. Se incalca flagrant Constitutia, legislatia si Regulamentul Camerei. Ganditi-va ce s-ar intampla daca Comisia juridica sau Comisia pentru agricultura ar face un raport la o lege fara sa fie o initiativa legislativa. Noi avem un raport la un proiect de hotarare care nu exista", a spus el.

Intrebat daca nu este "jenant" jocul politic de revocare din functie, el a raspuns: "Este jenant in momentul in care vezi ca intr-o societate sunt atat de multe lucruri de facut si un grup politic parlamentar redutabil, puternic este disperat sa modifice orice lege ca sa puna mana pe o functie. Eu nu vreau decat un singur lucru: daca procedurile sunt legale puteau sa ma schimbe si acum trei saptamani, dar v-am demonstrat ca nu sunt in stare sa faca si o procedura legala si tot ce fac e sa treaca cu tavalugul."