ALDE este in masura sa formeze majoritati in consiliile judetene cu PSD+UNPR in 27 de judete, a anuntat luni copresedintele formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu, care s-a aratat multumit de scorul obtinut la alegerile locale, transmite Agerpres.

"Trebuie sa tinem cont ca ALDE este un partid infiintat in urma cu doar 10 luni si, prin urmare, exista un deficit organizatoric care s-a resimtit in rezultatul unora dintre judete. Dar ceea ce este important este bilantul global si acesta l-am facut si noi, dar si impreuna cu colegii de la PSD si suntem in masura ca in momentul de fata in 27 de judete sa formam impreuna majoritatile in consiliile judetene. Sunt, de fapt, 14 judete in care PSD-ul are singur majoritatea, dar ne-am inteles sa intram in aceasta majoritate largita, sunt 11 judete unde PSD-ul cu noi va face majoritate si cateva judete unde stam sa vedem cum putem sa alcatuim majoritatile pentru ca ne mai trebuie consilieri in afara de cele doua formatiuni - PSD si ALDE si, in felul acesta, cred ca reusim sa marcam rezultatele pe care le-am obtinut in buna parte din judetele tarii, inclusiv la Bucuresti. Noi am facut o intelegere politica pe care si eu si colegii mei din ALDE, din PSD intelegem sa ne-o respectam", a declarat Tariceanu, la sediul central al PSD, unde a fost insotit de copresedintele ALDE Daniel Constantin.

Intrebat daca ALDE va avea vreun post de presedinte de consiliu judetean, liderul ALDE a spus: "Avand in vedere ca avem cateva judete in care sunt rezultate bune, dar nu suficient de bune incat sa avem noi, sa zicem, primul loc in optiunea electoratului, mai degraba o sa obtinem posturi in conformitate, proportional cu ponderea pe care o avem".

In ceea ce priveste o motiune de cenzura, Tariceanu a afirmat ca este usor de dat jos un Guvern, dar important este ce se intampla dupa.

"Am fost insistent in a spune ca avem o mare responsabilitate pe care o cantarim atent si domnul Dragnea si eu si colegii nostri. E usor de dat jos un Guvern, e cel mai simplu - important e ce se intampla dupa. Si, de aceea, inca nu am luat o hotarare. O sa stam sa cantarim foarte bine. In acest moment insa suntem concentrati pe stabilirea directiei pe care vom merge in toate judete din tara, in asa fel incat cat mai repede, dupa ce se face validarea mandatelor, sa putem alcatui majoritatile in consiliile judetene si municipale, sa asiguram guvernarea locala, oamenii asteapta foarte mult ca proiectele care sunt intarziate sa fie demarate", a adaugat el.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat, la randul sau, ca exista 27 de judete unde Alianta PSD+UNPR va face majoritati cu ALDE, respectiv la Bucuresti si la sectoare.

"Maine vom avea CExN si ALDE convocarea unei structuri de conducere si, in zilele urmatoare, operationalizam aceste negocieri. Nu cere nimeni posturi, doar le asezam, astfel incat sa putem pune in practica proiectele. In toate judetele unde PSD-ul are majoritate singur, ALDE va primi un post de vicepresedinte, chiar daca noi facem majoritate singuri si, bineinteles, si in judetele unde facem impreuna. Asta inseamna colaborare si constituirea unei majoritati. Pana la urma, o intelegere e bazata pe caracterul celor care o fac", a spus Dragnea.

Intrebat daca a discutat cu liderii ALDE despre o alianta pentru alegerile parlamentare, presedintele PSD a aratat ca este timp pentru asa ceva. "Le luam pe rand, ca avem timp. Acum ne concentram doar pe constituirea majoritatilor din judete si din consiliile locale din tara", a explicat el.