​PNL a obtinut cel mai slab scor politic din istoria sa in Capitala: nu a casitgat nici o primarie de sector iar candidatul la primaria Capitalei, Catalin Predoiu, a luat mult sub scorul partidului: 14%. Aceste rezultate slabe se explica printr-o serie de greseli tactice, cu trei candidati schimbati inainte de campania electorala, printr-o conducere slaba la varful partidului, prin absenta oricari implicari din partea presedintelui Iohannis dar si prin votarea unui sistem de vot intr-un tur care astazi s-a intors impotriva partidului cel putin in Bucuresti. HotNews.ro va prezinta principalele mutari care au generat rezultatul catastrofal obtinut de PNL in Capitala.

  • Pana la aceasta ora, nu s-a anuntat nici o demisie de la varful PNL. Catalin Predoiu a iesit singur intr-o conferinta de presa anuntand ca va isi va depune mandatul din functia de lider al organizatiei Bucuresti. Liderii PNL, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, ar urma sa faca maine declaratii

1. Schimbarea candidatilor: In mod evident, PNL a avut enorm de pierdut prin faptul ca a avut nu mai putin de patru candidati desemnati pentru Primaria Capitalei in mai putin de 6 luni (decembrie 2015 - aprilie). Merita amintita una dintre glumele marca Times New Roman pe acest subiect: "Capitala e pustie! Bucureştenii nu ies din case, de frică să nu-i pună PNL-ul candidaţi la primărie"

Un mic istoric. Primul a fost europarlamentarul Cristian Busoi, care desi a parut foarte implicat in acest demers nu reusea sa creasca deloc in sondaje, asa cum circulau ele pe surse in acea perioada. Mai mult, a fost puternic criticat dupa ce a folosit un banner cu tragedia din Colectiv la o conferinta de presa.

In acest context, la sefia filialei PNL Bucuresti este pus Catalin Predoiu si incep speculatiile ca el va prelua misiunea si va deveni noul candidat.

Acest lucru nu se intampla insa si, pe 22 februarie, Orban produce surpriza, fiind votat drept noul candidat al PNL. Orban fusese unul dintre cei care se inscrisese initial in cursa interna a partidului.

Nu rezista prea mult aceasta candidatura, intrucat pe 11 aprilie Orban anunta ca se retrage din cursa chiar de pe treptele DNA, unde fusese audiat in calitate de inculpat, fiind acuzat ca a cerut 50.000 de euro unui om de afaceri pentru a-şi finanţa campania.

In aceasta situatie, la doua zile dupa, tot intr-o sedinta a conducerii partidului de la parlament, apare numele lui Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din Piata Universitatii. Spre surpinderea jurnalistilor, Munteanu devine candidatul numarul trei in calitatea sa de "reprezentant al societatii civile", dupa ce, potrivit unor informatii, negocierile intre PNL si Nicusor Dan ar fi esuat.

Cel care il aduce Munteanu este prim-vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu, care ii devine sef de campanie. Ceea ce nu va dura mult, pentru ca dupa o saptamana, candidatul numarul trei, care nu reuseste sa faca fata criticilor privind simpatiile sale legionare, este inlocuit tocmai cu Predoiu, cel care refuzase sa isi asume o candidatura pana acum. Este 20 aprilie si pana la inceperea campaniei electorale mai sunt doua saptamani. PNL ajunge la candidatul cu nr. 4.

Detalii despre acea zi, aici.

Interesant este ca liberalii au fost dispusi sa renunte chiar si la acesta si sa il sustina pe Nicusor Dan, daca acesta ar fi acceptat pariul lor - sa fie dispus sa se retraga

2. Episodul Marian Munteanu. Decizia de a il reactiva politic pe Marian Munteanu desemnandu-l nici mai mult nici mai putin de candidatul PNL la primaria Capitalei, chiar inainte ca acesta sa se inscrie in PNL, a reprezentat o surpriza ce nu a fost pe deplin elucidata. A fost prezentat ca reprezentant al societatii civile, o eticheta care, cel putin pe Facebook, nu a fost inghitita. Au inceput apoi sa circule acuzatiile de legionarism la adresa sa, pe care liderii Gorghiu si Blaga nu au fost convingatori in a le combate. In momentul in care doi candidati la primariile de sector, Razvan Mironescu si Ovidiu Raetchi, au anuntat ca isi separa campania de a lui MM, au inceput discutiile despre schimbarea acestuia, care s-a intamplat la 7 zile de la desemnare.

Justificarea sa pentru aceasta retragere: "Daca ramaneam, se rupea partidul in trei".

Ulterior, Munteanu a si demisionat din partid si a anuntat ca isi face propriul partid.

3. Colaborarea dintre Razvan Sava si Piedone la Sectorul 4. Razvan Sava, primarul interimar al Capitalei dupa suspendarea lui Sorin Oprescu, si-a facut campanie in sectorul 4 alaturi de fostul primar Cristian Popescu Piedone, care a demisionat in urma tragediei de la Colectiv, fiind si urmarit penal pentru abuz in serviciu. Aceasta colaborare a fost facuta cu aprobarea conducerii partidului. "Ce sa fac cu Razvan Sava, sa il incui in sediu ca sa nu iasa in locurile publice din sectorul 4, pe unde merge Piedone? Este major, vaccinat," a declarat Alina Gorghiu joi, dupa ce in mai multe randuri a declarat ca aceasta colaborare "nefericita" s-a incheiat.

O fotografie cu ei doi facand impreuna campanie in Oraselul Copiilor vopsiti pe fata - Piedone avand "SAVA" pictat pe frunte iar Sava avand "PIE" - a devenit virala.

Detalii aici.

4. Saga certurilor dintre Predoiu si Nicusor Dan privind retragerea care a dominat ultima saptamana de campanie. Cu o Gabriela Firea absenta strategic de la toate dezbaterile unde ar putea fi atacata, Predoiu si-a petrecut ultima saptamana din campanie certandu-se la televiziuni si pe Facebook cu Nicusor Dan pe tema ofertei facute de PNL si refuzate de candidatul USB. Fiecare dintre cei doi l-a acuzat pe celalalt ca este responsabil pentru divizarea voturilor anti-PSD, iar oferta ca unul dintre ei sa se retraga in favoarea celuilalt a picat, desi a fost discutata de mai multe ori.