Noi incidente la vot au fost raportate de observatorii Expert Forum: presiuni si amenintari electorale, probleme legate de functionarea sistemului informatic, cazuri in care candidatii au continuat campania electorala in ziua votului, insotirea repetata a alegatorilor in cabina de vot de catre alte persoane fara a exista o justificare sau abuzuri ale presedintilor sectiilor de votare.

Expert ForumFoto: Expertforum.ro

"La sectia 379 din comuna Rozavlea (Maramures) s-a sesizat faptul ca mai multe persoane intra insotite in sectia de votare, iar organizarea este haotica. In aceeasi sectie a disparut o stampila cu mentiunea VOTAT. Interventia politiei nu a rezolvat problemele legate de organizarea sectiei de votare si de respectarea procesului de vot", potrivit unui comunicat emis de Expert Forum.

Operatorii sistemului informatic s-au confruntat cu urmatoarele probleme in utilizarea acestuia, potrivit sursei citate:

- pe tableta pusa la dispozitie, aparea notificarea ca cererile pentru urna mobila pot fi depuse doar dimineata in intervalul 6-7, desi nici legea, nici hotararile publicate de BEC nu contin astfel de limitari

- in anumite sectii nu se foloseste scanner-ul, datele introducandu-se manual in sistem (ex. Sectia 128 din Timisoara si sectia 854 din Bucuresti).

In Sectorul 4 din Bucuresti, au fost sesizate nereguli din mai multe sectii de votare cu privire la prezenta unor perdele transparente la cabinele de vot care pun probleme din perspectiva respectarii secretului votului.

"Din informatiile obtinute, in mai multe sectii de votare din Giurgiu s-au facut presiuni asupra observatorilor. In Letca Noua a fost necesara interventia Politiei. Tot in aceeasi localitate, au fost identificate mai multe masini care transportau alegatori la sectiile de votare. In Letca Veche s-au semnalat nereguli privind prezenta unor persoane neautorizate in sectia de votare, precum si nereguli privind patrunderea mai multor persoane concomitent in aceeasi cabina de vot", potrivit sursei citate.

In plus, reprezentantii ONG-ului spun ca partidele au continuat campania electorala si in ziua votului:

- In Mangalia, electorii primesc SMS-uri cu indemnuri de vot pentru un candidat de la numarul de telefon 0723494689

- In Rosiorii de Vede, inca exista afise electorale pe geamurile sediilor partidelor politice si pe strazile din municipiu

- In Bunesti (judetul Brasov) in sectia de votare, unul dintre candidati influenteaza alegatorii, profitand de dreptul legal de a asista la votare.

Una dintre problemele principale raportate este legata de abuzurile presedintilor birourilor electorale sau de necunoasterea normelor legale de catre acestia.

"La Ghermanesti (Ilfov), presedintele sectiei de votare a refuzat sa primeasca cereri de vot pe lista suplimentara de la persoane care si-au mutat resedinta in circumscriptia respectiva cu mai putin de 45 de zile inainte de data alegerilor. Presedinta Sectiei de votare 212 (Mangalia) a interzis accesul presei in incinta sectiei, pe motiv ca nu exista acreditare, aceasta nefiind necesara in 2016. Accesul presei a fost permis doar la solicitarea BEJ Constanta. La sectia nr 369 din Capitala, un membru al biroului electoral a impartit in mod repetat buletine de vot in mod necorespunzator - furnizand votantilor mai multe buletine de acelasi tip. La sectia din Caminul Cultural, de la Corod (Galati) un alegator a gasit o semnatura in dreptul numelui sau pe listele electorale", potrivit EFOR.

Calitatea materialelor utilizate in procesul de vot lasa de dorit in anumite circumscriptii. In Sectorul 2 (sectia 194) si 5 (sectia 854), alegatorii s-au plans ca stampilele sunt neconforme, in sensul in care fie nu se imbiba cu suficient tus incat sa lase o forma vizibila pe buletinul de vot, fie se imbiba in mod excesiv, fapt care poate conduce la violarea secretului votului, potrivit sursei citate

Cele mai solicitate informatii sunt legate de dreptul candidatilor de a fi prezenti in sectia de votare, precum si informatii referitoare la votul pe listele suplimentare.