Generatia noua din Romania a inceput sa se trezeasca in ultimii ani, sa nu mai stea doar in fata calculatorului, pe Facebook, ci sa coboare in strada atunci cand este cazul si sa ia initiativa, a declarat premierul Dacian Ciolos, vineri, la evenimentul "Impactul nostru in educatie", organizat de Fundatia Teach for Romania, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cand am ajuns, asa un pic luat prin surprindere, sa imi asum conducerea acestui Guvern pentru o perioada scurta, mi-am dat seama ca foarte multe lucruri nu o sa se poata face cu o administratie care are nevoie sa fie motivata si redinamizata. (...) Si atunci mi-am spus ca una din caile prin care putem sa demaram anumite schimbari este sa pornim de la experiente (...) pe care societatea civila le are. (...) Si am observat in acesti ultimi ani, mai ales in ultimii doi-trei ani, ca societatea civila si generatia noua din Romania au inceput sa se trezeasca, sa nu mai stea doar, nu la televizor, ci in fata calculatorului, pe Facebook, sa coboare si in strada cand e cazul si sa ia si initiativa, atunci cand simte ca poate sa schimbe ceva", a afirmat primul ministru.

Premierul a adaugat ca aceasta experienta din ultimii ani poate fi folosita si pentru reformarea statului: "Si mi-am spus ca aceasta experienta care s-a capitalizat deja de cativa ani de zile poate sa fie folosita si poate sa contribuie la reformarea statului, la eficientizarea lui. Si, de aceea, mi-am dorit, am si luat in jurul meu consilieri oameni care provin din societatea civila si care au inteles destul de rapid cum putem face puntea de legatura intre ceea ce fac organizatii neguvernamentale si ceea ce fac diferite institutii publice si am dorit sa implicam si sa transferam pe cat posibil, sigur cu un pic de nebunie si curaj, (...) aceasta experienta catre institutii publice."

Potrivit prim-ministrului, prin programul "Teach for Romania" se transmite nu doar cunoastere, ci si o stare de spirit: "Cei care ati demarat acest program ati transmis nu doar cunoastere la nivel mental, ci ati transmis si stare de spirit. Si eu cred ca in felul asta se construieste omul societatii pe care ne-o dorim, care sa poata sa judece lucrurile pe ambele planuri si asta e unul din punctele voastre forte. Ceea ce faceti voi la 'Teach for Romania' mi se pare semnificativ din mai multe puncte de vedere. (...) In primul rand, cred cu tarie si nu spun cuvinte mari ca democratia din Romania poate fi redefinita, reincarcata, sa spun asa, doar prin implicarea noastra a tuturor acolo unde simtim ca suntem utili si recunoscand modalitatea si asumandu-ne modalitatea in care credem ca putem fi cel mai utili societatii, dincolo de imagine publica, de salarizare s.a.m.d."

Fiecare trebuie sa isi asume schimbarea pe care o doreste de la societate, mai spune Dacian Ciolos: "Cred ca foarte multe lucruri pe care noi, ca romani, vrem sa le schimbam, multe lucruri despre care nu ne place cum merg si, sigur, de cele mai multe ori acuzam liderii tarii sau politicienii ca nu fac suficient sa schimbe lucrurile, cred ca modalitatea in care putem sa progresam este in primul rand aceea de a ne asuma noi insine schimbarea pe care o dorim si pe care o cerem in general de la ceilalti. Si atunci cand isi asumi tu insuti schimbarea, atunci ai si mai multa legitimitate sa ceri celorlalti si sa ceri liderilor sa o faca si sa-si asume ceea ce fiecare dintre noi face."