Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, sustine ca declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin, cu privire la scutul antiracheta nu corespund realitatii, insa ca institutiile cu rol in asigurarea securitatii nationale trebuie sa efectueze o analiza referitoare la riscurile si amenintarile la adresa Romaniei si ca trebuie tratate cu toata seriozitatea.

Declaratia lui Carp, citat intr-un comunicat de presa al PNL:

"Am luat act cu surprindere de declaratiile de la Atena ale Presedintelui Federatiei Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului anti-racheta si la posibile masuri de retorsiune.

Nu este pentru prima oara cand oficiali rusi abordeaza tema respectiva de pe aceste pozitii dar, in momentul in care Federatia Rusa alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lamuriri suplimentare din partea tuturor decidentilor politici din Romania.

Cat priveste masurile de retorsiune, afirmatiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toata seriozitatea si efectuata o analiza privind riscurile si amenintarile la adresa Romaniei la nivelul tuturor institutiilor cu rol in asigurarea securitatii nationale, in coordonare cu aliantele si organizatiile din care face parte tara noastra.

Scutul anti-racheta are un rol strict defensiv si vizeaza un alt tip de amenintari decat cele venite din partea Federatiei Ruse. Acest scut nu incalca nicio obligatie internationala a Romaniei, este asumat in baza calitatii de membru NATO si reprezinta o componenta extrem de importanta in ceea ce priveste asigurarea securitatii continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmatie care contrazice aceste adevaruri nu are decat rolul de a induce in eroare opinia publica.

Salutam reactia MAE roman, precum si cea a purtatorului de cuvant al NATO, reactii convergente care arata ca stabilirea si promovarea adevarului este esentiala in relatia cu Federatia Rusa."

Amintim ca presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la Atena ca Romania si Polonia s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor rusesti, deoarece gazduiesc elemente ale scutului anti-racheta american, pe care Moscova il considera o amenintare, informeaza Reuters. In declaratia presedintelui rus citata de agentia Reuters nu apare cuvantul racheta, ci este folosit termenul "in raza de actiune".