Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni ca isi rezerva posibilitatea de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Codul penal si Codul de procedura penala.

"Vorbind despre ordonanta de urgenta pentru modificarea a peste 140 de articole din Codul penal si din Codul de procedura penala, am vazut, din pacate, in spatiul public putine voci, opinii care sa ia atitudine impotriva acestei practici pe care Guvernul a adoptat-o. Trebuie sa subliniez faptul ca, din experienta mea de prim-ministru si de parlamentar, nu putem sa gandim ca o astfel de procedura va fi utilizata de actualul Guvern. De altfel, va imaginati ca, daca eu, la momentul la care exercitam aceasta functie, as fi dorit sa fac o astfel de modificare a Codului penal sau a Codului de procedura prin ordonanta, probabil ca as fi starnit o furtuna. Exista o problema serioasa dincolo de aceasta chestiune procedurala, care este anormala, si anume: Curtea Constitutionala, nu o data, a sanctionat modificarile care sunt aduse legislatiei privitoare la drepturile si libertatile fundamentale prin ordonanta de urgenta. Modificarile referitoare la aceste probleme care tin de fundamentul democratiei, drepturile si libertatile individului nu pot fi facute prin ordonanta de urgenta, de aceea imi rezerv posibilitatea de a sesiza CCR si am dat astazi in lucru departamentului legislativ sa studieze aceasta chestiune si sa pregateasca, daca avem baza juridica, sa sesizam Curtea", a spus Tariceanu la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adaugat ca exista mai multe initiative legislative care modifica cele doua Coduri si care se afla in dezbateri parlamentare iar Guvernul nu are dreptul sa intervina prin ordonanta in momentul in care aceste propuneri sunt in procedura parlamentara.

"Directia legislativa se va ocupa de inventarierea tuturor acestor propuneri si aici va fi inca un element suplimentar pe care probabil voi decide sesizarea CCR. Pana pe data de 6 iunie vor fi pregatite aceste lucruri, cand activitatea Parlamentului va fi reluata", a mentionat Tariceanu.

La randul sau Dragnea, a declarat, luni, ca decizia Guvernului de a modifica prin Ordonanta de Urgenta Codul Penal este o decizie proasta, un lucru nastrusnic si ca a fost surprins de adoptarea acestei ordonante de urgenta. Pe de alta parte, el nu este de acord cu Tariceanu care a spus ca ar trebui respinsa fara dezbateri.

"Decizia Guvernului de a modifica prin Ordonanta de Urgenta Codul Penal este o decizie proasta. S-a spus de-a lungul timpului, pe buna dreptate, ca nu sunt benefice, corecte initiativele de a schimba Codurile Penale fara o dezbatere larga. Am fost foarte surprins de adoptarea acestei Ordonante de Urgenta. Nu am inteles nici urgenta, nici cum si-au permis ca legi de o asemenea importanta sa fie modificate fara niciun fel de dezbatere. Astept si eu niste explicatii", a declarat Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca ordonanta va ajunge in Parlament si "sigur ca acolo va fi dezbatuta".

"De ce au adoptat metoda asta, de ce nu au introdus un proiect de lege daca tot le dadea inima ghes sa vina repede cu aceste modificari pentru ca acolo se fac dezbaterile serioase, cu toata lumea implicata, cu societatea civila, cu experti nationali, straini, in asa fel incat toti cetatenii din Romania sa inteleaga care este motivul pentru schimbare, cum se schimba viata in bine, de ce sunt mai bune. Este un lucru nastrusnic pe care l-a facut Guvernul si cred ca a gresit", a adaugat el. "Eu sunt de acord ca aceasta Ordonanta sa fie dezbatuta si eventual sa fie completata si modificata. Deciziile Curtii Constitutionale trebuie puse in acord cu legislatia. Hai sa incepem sa o dezbatem si hai sa vedem, daca tot s-a inceput demersul acesta, liber la dezbateri si completari", a mai sustinut presedintele PSD".

Guvernul a modificat si completat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, Codul penal si Codul de procedura penala. Unul dintre motivele care statu la baza noii ordonante de urgenta este faptul ca de la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala si pana in prezent au fost adoptate un numar de 15 decizii ale Curtii Constitutionale care au produs un impact important asupra acestui act normativ. De asemenea este necesara transpunerea urgenta a unor acte normative ale UE din domeniul dreptului penal, dar si dreptului procesual-penal.

Potrivit Guvernului, un motiv ar mai fi necesitatea stringenta a unor interventii legislative pentru asigurarea bunei desfasurari a procesului penal, semnalate de institutiile din cadrul sistemului judiciar.