Sedinta Biroului permanent al Senatului, convocata pentru cererea DNA de urmarire penala a senatorului PSD Titus Corlatean, fost ministru de Externe, nu a putut avea loc luni deoarece nu a fost intrunit cvorumul necesar, iar o noua intalnire a conducerii acestui for a fost programata pentru lunea viitoare.

Senatorii sunt in vacanta pentru campania electorala, pana pe 7 iunie.

"Sedinta de Birou permanent nu a putut sa se tina deoarece nu am avut cvorumul necesar, ca atare am reprogramat sedinta pentru luni, saptamana viitoare. Cel putin doi dintre senatori m-au informat ca nu pot veni pentru ca sunt in deplasari oficiale care au fost programate cu mult timp inainte de sedinta de astazi, unul este in Luxemburg, celalalt in Grecia. Am discutat cu colegii, unii au opinat sa organizam Birou permanent dupa alegeri, eu am insistat totusi sa facem acest lucru cat se poate de prompt, e adevarat ca deja suntem in intarziere si sper ca saptamana viitoare sa putem tine sedinta de Birou permanent pentru a sesiza Comisia juridica cu dosarul care ne-a fost inaintat de la Parchet", a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

"Trebuie sa tineti cont de realitatea politica, suntem in plina campanie electorala, dar eu totusi imi fac datoria ca sa nu se poata comenta ca nu exista disponibilitate la nivelul meu, ca presedinte al Senatului. Am insistat deja din urma cu doua saptamani pentru tinerea sedintei de Bp si demararea procedurilor care sunt prevazute la Regulament", a adaugat el.

La randul lor, senatorii liberali, care au fost prezenti la sedinta, au acuzat faptul ca senatorul PSD Augustin Mitu era initial prezent la sedinta, insa in momentul cand a vazut ca se va intruni cvorumul necesar a iesit din sala.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Titus Corlatean, fost ministru al Afacerilor Externe, in Dosarul Diaspora pentru fapte de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis indeplinind functia ministeriala.

Senatul a amanat discutarea solicitarii DNA deoarece sedinta de marti a Biroului Permanent nu a intrunit numarul necesar de membri prezenti, motivul invocat fiind acela ca multi alesi sunt plecati in campanie electorala.

"In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate", a precizat DNA intr-un comunicat de presa.

Corlatean a demisionat intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din 2014, aratand ca nu isi poate asuma infiintarea de noi sectii de votare in strainatate.