UNPR demareaza in Parlament o initiativa privind strangerea de semnaturi pentru constituirea unei comisii speciale de ancheta cu privire la vanzarea terenurilor catre straini, a declarat, vineri, pentru Agerpres, liderul partidului, Valeriu Steriu.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Luni demaram un proces de strangere de semnaturi in vederea constituirii unei comisii parlamentare speciale de ancheta cu privire la vanzarea terenurilor catre straini. Intr-o prima etapa, dorim sa stabilim un inventar al terenurilor care s-au vandut catre straini si catre firmele cu actionariat strain. Avem intentia de a gasi solutii si formule prin care capitalul autohton sa fie incurajat cel putin in mod egal cu firmele straine sau cu persoanele cetateni straini care, in foarte multe situatii, au avantaj in finantarea prin credite obtinute din exteriorul Romaniei cu dobanzi mult mai mici si conditii mult mai bune", a spus Steriu.

Potrivit acestuia, exista studii, cercetari care ar arata ca intre 20% si 30% din terenurile agricole ale Romaniei s-ar afla in proprietatea unor cetateni straini, context in care presedintele UNPR a spus ca trebuie investigat daca "nu este amenintata si securitatea alimentara a Romaniei prin aceasta situatie de fapt".

El a adaugat ca, in prezent, nu exista niciun fel de evaluare corecta, reala a situatiei apartenentei terenurilor si viitoarea comisie parlamentara va trebui sa colaboreze cu toate institutiile abilitate care pot pune la dispozitie datele necesare in acest sens, intre acestea fiind OCPI, Registrul Comertului, Ministerul Agriculturii.

"Suntem ingrijorati in mod real de vanzarea unui numar foarte mare de hectare de teren catre straini", a mentionat Steriu.

El a adaugat ca, daca in urma activitatii acestei comisii speciale de ancheta se va constata necesitatea modificarii legislatiei, atunci parlamentarii UNPR vor sustine actualizarea cadrului normativ.

El s-a aratat increzator in faptul ca si alte grupuri parlamentare vor adera la demersul Uniunii in ceea ce priveste aceasta comisie speciala de ancheta.