Vlad Voiculescu, cunoscut ca fondatorul "Retelei citostaticelor", este noul ministru al Sanatatii, dupa ce a depus juramantul, vineri dupa-amiaza, intr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. "Va felicit pentru preluarea cu mult curaj a acestui mandat. Dumneavoastra sunteti cunoscut multora prin faptul ca v-ati implicat intr-o chestiune a sistemului de sanatate din Romania cand multi isi pierdusera sperantele. Ati reusit atunci sa rezolvati o problema foarte complicata, citostaticele. Ati redat speranta. Acum aveti sansa sa va implicati din pozitia de ministru si sa corectati problemele sistemice din sanatate. (...) Este cumva paradoxal ca aces Guvern cu un mandat limitat trebuie sa se lupte cu probleme vechi", i-a spus presedintele Klaus Iohannis noului ministru al Sanatatii.

Vlad VoiculescuFoto: Mircea Restea

Discursul lui Klaus Iohannis la ceremonia de investire a lui Vlad Voiculescu in functia de ministru al Sanatatii:

Va felicit pentru preluarea cu mult curaj a acestui mandat.

Dumneavoastra sunteti cunoscut multora prin faptul ca v-ati implicat intr-o chestiune a sistemului de sanatate din Romania cand multi isi pierdusera sperantele.

Ati reusit atunci sa rezolvati o problema foarte complicata, citostaticele. Ati redat speranta.

Acum aveti sansa sa va implicati din pozitia de ministru si sa corectati problemele sistemice din sanatate.

Este cumva paradoxal ca aces Guvern cu un mandat limitat trebuie sa se lupte cu probleme vechi.

Exista o tendinta in spatiul public de a se arunca vina pe acest Guvern.

Pe de alta parte, chiar aveti sansa sa corectati lucrurile.

Cu siguranta nu veti rezolva toate problemele, insa independenta politica va da sansa sa rezolvati probleme pe care altii nu le-au rezolvat fiindca le-a fost frica de propriul partid de cele mai multe ori, poate si de opozitie, foarte rar de opinia publica.

Expresia "pacientul in centrul sistemului" trebuie sa nu fie un slogan, ci o realitate.

Premierul Dacian Ciolos va efectua vineri, la ora 15:00, o vizita de lucru la Ministerul Sanatatii, potrivit programului primului ministru, anuntat de Guvern. Dacian Ciolos a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Sanatatii dupa demisia lui Patriciu Achimas Cadariu, pe data de 9 mai.

Klaus Iohannis a semnat vineri dimineata decretul de numire a lui Vlad Voiculescu in functia de ministru al Sanatatii, dupa ce Dacian Ciolos i-a inaintat joi sefului statului propunerea de numire a acestuia in functie.

  • Cine este Vlad Voiculescu, noul ministru al Sanatatii

Vlad Voiculescu este fondatorul Retelei Citostaticelor si vicepresedintele uneia dintre cele mai mari organizatii europene de pacienti (European Cancer Patient Coalition).

El are o experienta de peste 10 ani in consultanta financiara la Viena si in activitati caritabile in domeniul sanatatii in Romania. La Viena, a administrat proiecte internationale de finantare a infrastructurii de sanatate, dar si in domeniile energie si transporturi. La inceputul acestui an, Voiculescu a revenit in Romania si ocupa, inaintea numirii la Ministerul Sanatatii, functia de director de cabinet al ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu.

Vlad Voiculescu a initiat in 2008 asa numita Retea a Citostaticelor, un grup de peste 400 de voluntari din toata Europa care aduceau gratuit in Romania citostaticele care lipseau bolnavilor de cancer. Povestea Retelei Citostaticelor a fost relatata pe larg in toata media din Romania si din afara, initiativa reusind sa stimuleze schimbarea legislatiei in domeniul monitorizarii citostaticelor esentiale.

In 2013, Voiculescu a fost ales vicepresedinte si trezorier al European Cancer Patient Coalition (ECPC), cea mai mare coalitie europeana care lupta pentru drepturile pacientilor diagnosticati cu cancer. Este de asemenea unul dintre cei 8 membri ai grupului pentru drepturile pacientilor ai European Society of Medical Oncology.

In noiembrie 2015 a initiat discutiile cu spitalele din Austria si a ajutat echipa care s-a ocupat de transportul si tratamentul pacientilor de la Colectiv in spitale din Austria si Germania.

In 2014 a fondat, alaturi de jurnalista Melania Medeleanu, MagiCAMP, prima tabara destinata exclusiv copiilor cu afectiuni oncologice din Romania. Tabara este gratuita si functioneaza pe baza de voluntariat si donatii.