Motiunea simpla impotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, intitulata "Cel mai mare dezastru in agricultura romaneasca din perioada post-decembrista", initiata de PSD si ALDE, va primi marti votul in plenul Camerei Deputatilor. Motiunea a fost dezbatuta luni de deputati, la discutiile din plen fiind prezent si ministrul Achim Irimescu, scrie Agerpres.

Potrivit initiatorilor demersului, motiunea sanctioneaza derapajele "grave" din domeniul agriculturii privind neacordarea platilor directe (subventiilor), blocarea accesarii de fonduri europene, blocarea investitiilor in domeniul irigatiilor, managementul defectuos la nivelul ministerului si al unitatilor subordonate.

"Din momentul in care s-a instalat actualul ministru al Agriculturii, am auzit doar scuze si motivatii despre cum nu se poate sau de ce nu se poate sa faca treaba. De fapt, pe langa episoadele halucinante privind declaratiile politice, se observa cert ca nu stie ce si cum sa faca nimic", se arata in textul motiunii.

In opinia initiatorilor, ministrul Achim Irimescu trebuie sa plece 'pentru a nu desfiinta din economia Romaniei intreg sectorul agro-alimentar' si pentru a nu transforma cetatenii tarii in 'cersetorii Europei'.

La dezbaterile de luni, deputatul ALDE Daniel Constantin a spus ca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a prezentat in Parlament doar scuze pentru ceea ce nu a facut in ultimele sase luni in domeniu.

"Am ascultat cu mare atentie si concluzia este foarte simpla: daca nu ar fi de plans, vizavi de ceea ce se intampla in agricultura, ar fi de ras ceea ce ati spus dvs aici. Am vazut ceea ce vedem de mai bine de sase luni - nu ati invocat decat scuze pentru ceea ce nu s-a facut in aceasta perioada. Am inteles ca si cei care furnizeaza energie electrica sunt de vina pentru faptul ca dvs nu performati la Ministerul Agriculturii. Spuneati ca de sapte ori s-a intrerupt curentul si din motivul acesta nu ati putut sa avansati cu anumite lucruri", a declarat Daniel Constantin.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a aratat ca atunci cand a preluat ministerul a gasit foarte multe probleme, iar de sase luni echipa sa incearca sa le rezolve.

Totodata, el a sustinut ca a realizat absolut tot ce a promis cand a preluat mandatul, iar premierul Dacian Ciolos este singurul care ii poate cere demisia, pentru ca el l-a numit in functie. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat luni ca liberalii se vor abtine la votul in plen asupra motiunii. 'La aceasta motiune simpla pe agricultura optiunea mea ar fi sa ne abtinem de la vot', a spus Gorghiu, luni, la Parlament.