Amiralul (r) Vergil Chitac, candidatul PNL la primaria Constanta, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre problemele din Constanta si despre solutiile ce pot fi implementate pentru a rezolva cateva dintre cele mai importante chestiuni apasatoare ale orasului.

Vergil Chitac, candidat PNL la primaria ConstantaFoto: Smile Media

Ce schimbari trebuie infaptuite rapid in municipiul Constanta

In primul rand trebuie facut un audit in primarie, dar nu unul extern. Cred ca suntem capabili sa facem un audit intern profesionistsi sa vedem si noi cum s-au cheltuit banii. Nu as apela la un audit extern pentru ca costa foarte mult, iar eu sunt adeptul ca fiecare banut conteaza. In al doilea rand, trebuie de urgenta renegociate contractele pe care primaria le are pentru furnizarea de servicii de primarie. Si aici ma refer la contractele cu Polaris. Platim foarte scump gunoiul in Constanta. Deci, din punctul meu de vedere va trebui sa actionam simultan. Va trebui sa crestem veniturile la bugetul local si in acelasi timp sa scadem cheltuilelile.

Primaria este datoare si nu se evidentiaza nimic in buget legat de aceste datorii. Dar stim foarte bine ca exista datorii de circa 40 milioane de euro. Asta inseamna vreo 170 de milioane de lei, iar la un buget de 622 milioane, ajungem la un procent cam mare de datorii. Ce ne facem daca vrem sa ne dezvoltam? In momentul in care esti dator si vrei sa te mai imprumuti, atunci banii sunt scumpi. Nimeni nu te crediteaza decat la dobanzi mari.

Despre Portul Constanta

Primaria nu are niciun fel de interferenta in dezvoltarea portului Constanta, pentru ca de anul trecut, la sesizarea Avocatului Poporului, primariei i s-au luat si cele 20 de procente pe care primaria le avea ca actiuni la Administratia Portului Constanta. Insa, este limpede ca orasul s-a construit in jurul portului. Primaria va fi interesata de dezvoltarea portului din cel putin trei persepctive. in primul rand, din perspectiva locurilor de munca. In arealul industrial al portului lucreaza circa 15.000 de oameni plus alti circa 10.000 de oameni care desfasoara actiuni conexe si cheltuiesc banii in Constanta. Orice dezvoltare a portului reprezinta trebuie sa aiba in vedere nicidecum reducerea locurilor de munca, ci cresterea lor.

A doua perspectiva pentru care primaria este interesata de portul Constanta este aceea ca portul este principalul poluator. Va trebui sa discutam cu Administratia Portului Constanta si sa gasim o solutie pentru a reduce poluarea portuara.

Si ne mai intereseaza portul Constanta din perspectiva turistica. Zona veche a portului trebuie redata turismului, dar nu asa cum ati fost obisnuit pana acum in Constanta cu baruri si sexi-cluburi.

Despre Cazinoul Constanta

Este simbolul orasului Constanta si multi dintre noi suntem extrem de suparati ca arata asa. Cazinoul a fost transferat de la primarie la Compania Nationala de Investitii pentru a fi restaurat. S-a desfasurat deja o licitatie, aceasta a fost contestata, iar contestatarul a castigat. In aceste conditii trebuie reluate procedurile. Primaria in momentul actual nu poate interveni decat atunci cand se va decide trecerea monumentului inapoi in patrimoniul primariei. Daca se va lua decizia ca acest simbol sa treaca in administrarea orasului Constanta, atunci eu am doua abordari posibile. In primul rand va trebui sa stabilim impreuna cu cetatenii Constantei ce vrem sa facem cu el. Dupa stabilirea obiectivelor, atunci primaria isi va asuma costurile. Eu apreciez ca 10 milioane de euro ar costa restaurarea completa a Cazinoului. Mai exista si o a doua abordare, eu as spune de oportunitate. Ne uitam repede pe programele operationale regionale si vedem ce axe se deschid si vom face un proiect care sa fie finantat din bani europeni. Ce ma deranjeaza e ca brand-urile Constantei au disparut, nu mai avem identitati la care sa ne raportam.

Despre parcul Tabacariei

Nu stiu exact care este statutul juridic al acelor terenuri pentru ca s-au vehiculat foarte multe ipoteze. Nu stim daca au fost retrocedate or ba. Primaria ar fi trebui sa fie mai transparenta in acest sens. Eu nu voi aproba niciun fel de constructie care va distruge spatiul verde. Chiar daca terenurile ar fi in propietate privata, voi decide ca respectivele suprafete sa fie folosite pentru destinatia lor pentru care au fost create initial, acelea de parcuri.

Despre sistemul medical din Constanta

Sunt foarte multe discutii despre functionarea deficitara a spitalului judetean clinic Sf. Andrei. Cred ca suntem singurul oras dintre cele mari care nu are un spital clinic municipal. Noi avem un spital clinic municipal de boli infectioase, o singura sectie. Un spital clinic municipal trebuie sa aiba cel putin sase sectii clinice. E limpede ca avem nevoie de un spital clinic municipal si in plus, spitalul judetean arata foarte rau. Serviciile medicale sunt de foarte proasta calitate. Nu este posibil ca un spital sa aiba un management atat de defectuos. Tot in Constanta s-a cumparat un aparat laparoscopic 3D cu circa 200.000 euro si acum sta pur si simplu in timp ce la sectia de reanimare nu exista monitoare si ventilatoare. Nu stiu cine il tine in functie pe acest domn care conduce spitalul. Acolo se intampla ceva. Eu nu mai vreau sa imi aud cei mai buni prieteni si pe concitadinii mei spunand ca cel mai bun doctor e trenul catre Bucuresti. In acest context, decizia mea a fost ca pe actuala strctura a spitalului municipal, alaturi de spitalul CFR, sa facem un spital municipal. Eu nu promit un spital care se va face in 4 ani de zile. Este o chestiune care dureaza.

Despre legea cu un singur tur de scrutin

Sunt avantajati primarii care sunt in functii si mai ales cei care au in spate un partid mare. Pe mine nu ma avntajeaza, dar asta nu inseamna ca ma demotiveaza sau ca privesc cu neincredere alegerile. Dincolo de toate dezavantajele care s-au spus ale alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin, o sa mai vedeti unul. O sa vedeti o campanie electorala anosta. Primarii care sunt in functie si care au in spate partide mari nu vor iesi la bataie. Se vor baza pe strctura politica ce sta in spatele lor, pe masina de voturi si pe capitalul de imagine pe care l-au adunat.

Urmareste interviul integral cu Vergil Chitac

Filmat cu echipament Nikon