Doi parlamentari liberali propun, printr-un proiect de act normativ, reducerea orelor de lucru prestate saptamanal, de la 40 la 38 de ore, fara afectarea salarizarii si, de regula, ziua de vineri sa fie de sase ore, anunta Agerpres.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii a fost initiata de senatorul PNL Alexandru Peres si de deputatul liberal Dan Coriolan Simedru si a fost depusa la Senat.

Potrivit proiectului, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata timpului de munca este de 8 ore pe zi, de luni pana joi, iar vinerea este de 6 ore.

''38 de ore pe saptamana, fara afectarea salarizarii aflate in plata. (...) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii va fi de 8 ore pe zi de luni pana joi si de 6 ore vinerea, cu doua zile repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate se poate opta si pentru o varianta de repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 38 de ore pe saptamana. Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 38 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern', se arata in proiectul de act normativ.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca 'scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariatii in lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare saptamanal, dar nu in detrimentul productivitatii muncii'.

Prin aceasta modificare a Codului Muncii in sensul reducerii timpului de lucru si flexibilizarii programului de munca 'se asigura o protectie in plus sanatatii fizice si mentale a salariatilor inducandu-se, deopotriva, starea de bine si optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv in cresterea calitatii si productivitatii muncii, considera initiatorii.

Initiatorii au invocat situatia din mai multe tari, printre care Suedia, Franta si Germania, care ar fi redus timpul de lucru si ar fi reusit imbunatatirea calitatii vietii si cresterea productivitatii muncii.

Acestia mai sustin ca, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la University College London, salariatii care lucreaza mai multe ore se expun unui risc crescut de accident vascular cerebral.

'Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta la AVC cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebrovasculare. Intr-adevar, cauzele accidentelor vasculare cerebrale sunt multiple, dar ingrijorator este faptul ca incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani. In prezent, peste 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta intre 20 si 64 de ani, exact plaja de varsta a membrilor activi ai societatii, in crestere cu 6% fata 1990', mentioneaza initiatorii.

Proiectul se afla in consultare publica la Senat, prima Camera sesizata.