Presedintele Klaus Iohannis a pledat, joi, pentru pastrarea unui echilibru intre zona nordica si zona sudica a flancului estic al NATO, in vederea summit-ului Aliantei Nord-Atlantice programat in perioada 8-9 iulie la Varsovia. Klaus Iohannis a afirmat, la finalul intalnirii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Palatul Cotroceni, ca "ne dorim stabilirea cadrului unei prezente aliate navale permanente la Marea Neagra - bineinteles, cu respectarea prevederilor Conventiei de la Montreux.De asemenea, consider oportuna agrearea unei solutii pentru derularea de activitati comune de instruire a fortelor aliate in regiune". De asemenea, seful statului a subliniat ca "Este importanta asigurarea unei prezente credibile si predictibile a fortelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului intre dimensiunea nordica si cea sudica a flancului estic". Klaus Iohannis cere ca fortele NATO sa fie prezente nu doar in tarile baltice si in Polonia, ci si in Romania si eventual Bulgaria.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Atunci cand vine vorba de misiunea sa fundamentala - aceea a apararii colective - NATO trebuie sa demonstreze permanent unitate, solidaritate si determinare. Romania va continua sa acorde o importanta deosebita includerii Marii Negre in toate procesele aliate de evaluare, astfel incat provocarile de securitate din regiune sa fie analizate de o maniera corecta si cuprinzatoare. Am evidentiat in discutii faptul ca, pentru tara noastra, consolidarea relatiei transatlantice si a parteneriatului strategic NATO - Uniunea Europeana raman obiective esentiale in procesul de adaptare pe termen lung a Aliantei Nord-Atlantice. Abordarea de principiu a Romaniei fata de NATO va continua in directia consolidarii profilului de Aliat european cu vocatie transatlantica, cu rol stabilizator in regiune", afirma Klaus Iohannis.

"Prezenta dumneavoastra in Romania reflecta importanta pe care NATO o ofera tarii noastre. Romania ramane un partener de incredere implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor NATO. Tara noastra va continua sa fie un furnizor de securitate in regiune", a mai spus Klaus Iohannis, la finalul intalnirii cu Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO participa joi, la Deveselu, la ceremoniile care marcheaza faptul ca scutul antiracheta de la Deveselu devine operational.