Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si presedintele Klaus Iohannis au avut joi dimineata o intalnire la Palatul Cotroceni, inaintea ceremoniei de la Deveselu, care marcheaza faptul ca scutul antiracheta devine de astazi operational. Ambii oficiali au subliniat ca scutul de la Deveselu are rol strict defensiv si nu este indreptat impotriva niciunui stat, ci impotriva unor amenintari cu rachete balistice din afara spatiului european, in ciuda faptului ca "Rusia este foarte vocala", potrivit lui Klaus Iohannis. "Romania este un aliat foarte angajat si de incredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastra comuna. Va multumesc pentru angajamentele si contributia Romaniei la NATO. Vom consolida prezenta fortelor NATO daca este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apara securitatea", a afirmat Jens Stoltenberg, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis. "Prezenta dumneavoastra in Romania reflecta importanta pe care NATO o ofera tarii noastre. Romania ramane un partener de incredere implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor NATO. Tara noastra va continua sa fie un furnizor de securitate in regiune", a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis si Jens StoltenbergFoto: Administratia Prezidentiala

Declaratiile lui Jens Stoltemberg:

Romania este un aliat foarte angajat si de incredere, care a contribuit de-a lungul anilor la securitatea noastra comuna.

Va multumesc pentru angajamentele si contributia Romaniei la NATO.

NATO a sporit prezenta in partea estica a Aliantei, inclusiv aici in Romania.

Vom consolida prezenta fortelor NATO daca este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apara securitatea.

Rusia a schimbat granite prin forta si continua sa isi ameninte vecinii. Vom mentine dialogul cu Rusia.

Astept cu nerabdare sa particip la ceremonia de la Deveselu in cursul zilei de astazi.

Romania si-a asumat un angajament major de a creste bugetul apararii la 2% din PIB, ceea ce demonstreaza ca va respectati angajamentele. Va incurajez sa continuati pe aceasta cale, apararea securitatii cetatenilor este esentiala.

Romania joaca un rol cheie si in ceea ce priveste Republica Moldova, Ucraina si Georgia.

Aduc un omagiu celor doi ofiteri romani care si-au pierdut recent viata in Kandahar, in timpul misiunii din Afganistan.

Romania este un aliat de incredere, iar NATO s-a angajat solemn fata de securitatea Romaniei, acum si in viitor.

Este imposibil ca sistemul de la Deveselu sa doboare rachete balistice rusesti. Este un sistem defensiv.

Nu vad niciun motiv pentru care el sa justifice tensiunile. Amenintarile Rusiei sunt iresponsabile. Rusii stiu ca nu este un sistem indreptat impotriva Rusiei.

Nu ne dorim un nou razboi rece si vom continua sa depunem eforturi pentru o relatie mai constructiva cu Rusia. Ne dorim un dialog transparent, nu vedem nicio contradictie cu o aparare puternica.

Avem nevoie de aceasta combinatie de putere si angajament politic.

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

Prezenta dumneavoastra in Romania reflecta importanta pe care NATO o ofera tarii noastre.

Romania ramane un partener de incredere implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor NATO.

Suntem un aliat credibil.

Situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila.

Apreciez in mod deosebit participarea domnului Stoltenberg la ceremonia de astazi de la Deveselu.

O spun inca o data, sistemul antiracheta din Romania are rol defensiv, este indreptat impotriva unor amenintari cu rachete balistice din afara spatiului european.

Cred ca este esential ca la summit-ul de la Varsovia sa adoptam pozitii echilibrate in legatura cu riscurile de securitate din afara spatiului euro-atlantic.

Ne dorim stabilirea cadrului unei prezente aliate permanente la Marea Neagra, bineinteles cu respectarea acordului de la Montreaux.

Romania sustine continuarea politicii NATO a usilor deschise.

Cred ca sustinerea partenerilor estici trebuie sa se bucure de un profil sporit pe agenda NATO.

Tara noastra va continua sa fie un furnizor de securitate in regiune.

Singurele solutii viabile raman cele politice, nu cele militare.

Acest sistem antiracheta faca Romania si Europa mai sigure.

Nu este indreptat impotriva niciunui stat, nu poate sa fie ofensiv.

NATO trebuie sa fie pregatita pentru a face fata la toate provocarile si la toate riscurile.

Stim ca Rusia foloseste aceste ocazii pentru a fi foarte vocala, dar si ei stiu, ca si noi, ca sistemul nu este indreptat impotriva Rusiei.

Ne dorim si am propus acest lucru, sa avem o prezenta navala permanenta in Marea Neagra (a NATO - n.red.).

Transcrierea integrala a declaratiei de presa a lui Klaus Iohannis la finalul intalnirii cu Jens Stoltenberg (sursa: Administratia Prezidentiala):

"Domnule Secretar General al Aliantei Nord-Atlantice,

Onorata asistenta,

Doamnelor si domnilor,

Sunt onorat sa il am ca oaspete, astazi, pe domnul Jens Stoltenberg, Secretarul General al Aliantei Nord-Atlantice. Bine ati revenit in Romania, domnule Secretar General!

Ma bucur ca sunteti din nou la Bucuresti, in aceasta perioada de pregatire a Summitului NATO de la Varsovia din luna iulie. Prezenta dumneavoastra in Romania, domnule Stoltenberg, reflecta importanta pe care Alianta Nord-Atlantica o acorda tarii noastre.

In luna iulie a anului trecut am participat impreuna la inaugurarea sediului Unitatii NATO pentru integrarea fortelor. Acum, ca si atunci, subliniez relevanta pe care Alianta Nord-Atlantica o are pentru tara noastra.

Romania ramane un partener de incredere, implicat activ in adoptarea si implementarea deciziilor aliate, iar actiunile noastre concrete probeaza permanent acest lucru. Romania isi indeplineste integral angajamentele asumate la Summitul NATO din Tara Galilor, ceea ce demonstreaza ca suntem un aliat credibil. O dovada in acest sens este promisiunea onorata de a creste bugetul pentru aparare, pana la atingerea nivelului de 2% din PIB anul viitor.

Discutiile de astazi ne-au oferit ocazia unei evaluari cuprinzatoare asupra stadiului in care ne aflam cu pregatirea Summitului. Am asistat, in 2015, la amplificarea si multiplicarea provocarilor de securitate la adresa spatiului euroatlantic, in special cel european, situatie care, din pacate, continua si in prezent. Situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila, iar procesul de solutionare a dosarului ucrainean se deruleaza cu dificultate, pe fondul implementarii partiale si deficitare al Acordului Minsk II. Perpetuarea crizei din Siria si a instabilitatii in regiunea Orientului Mijlociu si Nordului Africii au favorizat extinderea amenintarii teroriste ISIL/Daesh in spatiul european.

Summitul NATO de la Varsovia va reprezenta un moment cheie pentru parcursul Aliantei si este esential pentru continuarea adaptarii NATO in vederea consolidarii securitatii si a apararii colective, dupa implementarea Planului de actiune pentru cresterea capacitatii operationale, stabilit la Summitul din Tara Galilor in 2014.

Cu prilejul vizitei dumneavoastra la Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est din Bucuresti, veti constata progresele in implementarea masurilor prevazute de Planul pentru cresterea capacitatii operationale a Aliantei, datorate contributiilor substantiale venite din partea tarii noastre. Reamintesc faptul ca structurile NATO de comandament din Romania - Unitatea NATO pentru integrarea fortelor si Comandamentul Multinational de Divizie au un rol major in cadrul eforturilor de imbunatatire a capacitatii Aliantei de a raspunde cu succes provocarilor prezente, dar si celor viitoare.

De asemenea, apreciez in mod deosebit participarea domnului Secretar General Stoltenberg la ceremonia de inaugurare a Facilitatii antiracheta de la Deveselu, de astazi, care marcheaza atat aprofundarea cooperarii in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, cat si consolidarea profilului Romaniei in NATO in perspectiva integrarii acestei facilitati in Sistemul NATO de aparare antiracheta.

Contributia Romaniei la eforturile de aparare impotriva rachetelor balistice demonstreaza preocuparea constanta a tarii noastre pentru respectarea angajamentelor nationale, atat in planul relatiilor bilaterale strategice romano-americane, cat si in cadrul NATO.

O spun inca o data cat se poate de clar: sistemul Aegis Ashore din Romania nu este indreptat impotriva niciunui stat, avand rol strict defensiv. Acesta constituie o asigurare a apararii Romaniei si a Aliatilor europeni impotriva unor potentiale amenintari cu atacuri balistice din afara spatiului euroatlantic.

In aceste conditii, am reiterat sustinerea pentru declararea capacitatii operationale initiale a sistemului antiracheta al NATO la Summitul de la Varsovia, precum si pentru cresterea rolului Aliantei in contracararea noilor riscuri in domenii ca apararea cibernetica, combaterea terorismului si securitatea energetica.

Cred ca este esential ca la Varsovia sa agream decizii corecte si echilibrate in raport cu provocarile si riscurile de securitate care s-au conturat in vecinatatea spatiului euroatlantic. Am subliniat acest lucru si in cadrul discutiilor cu domnul Secretar General Stoltenberg. Hotararile pe care le vom lua vor trebuie sa fie in spiritul solidaritatii, conform principiilor aliate "28 pentru 28" si "abordarea de tip 360 de grade".

Fara a pierde din vedere necesitatea unui raspuns adecvat la evolutiile din vecinatatea sudica, am accentuat in mod deosebit asteptarile pe care le are Romania de la Summitul NATO.

Este importanta asigurarea unei prezente credibile si predictibile a fortelor aliate pe flancul estic, cu realizarea echilibrului intre dimensiunea nordica si cea sudica a flancului estic.

In acelasi context, ne dorim stabilirea cadrului unei prezente aliate navale permanente la Marea Neagra - bineinteles, cu respectarea prevederilor Conventiei de la Montreux. De asemenea, consider oportuna agrearea unei solutii pentru derularea de activitati comune de instruire a fortelor aliate in regiune.

Atunci cand vine vorba de misiunea sa fundamentala - aceea a apararii colective - NATO trebuie sa demonstreze permanent unitate, solidaritate si determinare.

Romania va continua sa acorde o importanta deosebita includerii Marii Negre in toate procesele aliate de evaluare, astfel incat provocarile de securitate din regiune sa fie analizate de o maniera corecta si cuprinzatoare.

Am evidentiat in discutii faptul ca, pentru tara noastra, consolidarea relatiei transatlantice si a parteneriatului strategic NATO - Uniunea Europeana raman obiective esentiale in procesul de adaptare pe termen lung a Aliantei Nord-Atlantice. Abordarea de principiu a Romaniei fata de NATO va continua in directia consolidarii profilului de Aliat european cu vocatie transatlantica, cu rol stabilizator in regiune.

Am salutat progresele in directia intaririi rolului NATO in combaterea amenintarilor hibride si am exprimat speranta ca Alianta va ajunge la o abordare cuprinzatoare in domeniu, complementara eforturilor intreprinse la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, l-am informat pe domnul Secretar General asupra faptului ca Romania sustine continuarea politicii NATO a usilor deschise, precum si inregistrarea de rezultate concrete in acest sens, nu numai in privinta Muntenegrului, ci si in raport cu ceilalti aspiranti.

Cu privire la Republica Moldova, am salutat demersurile aliate orientate spre consolidarea capacitatii de aparare. Am reafirmat sprijinul pe care Romania il acorda Ucrainei, inclusiv din perspectiva Fondului pentru aparare cibernetica, unde tara noastra este natiune-lider. Cred ca sustinerea partenerilor estici trebuie sa se bucure de un profil sporit pe agenda NATO, intrucat securitatea si stabilitatea acestora se reflecta inclusiv asupra climatului de securitate euroatlantic.

Tara noastra va continua sa fie un furnizor de securitate in regiune, un pol de stabilitate la extremitatea estica a spatiului euroatlantic, supusa provocarilor si amenintarilor.

Din aceasta perspectiva, suntem preocupati de situatia din Ucraina si Republica Moldova.

Singurele solutii viabile raman cele politice si nu cele militare. Aceasta este o problema de interes comun pentru NATO si Uniunea Europeana si un argument in plus pentru consolidarea Parteneriatului strategic dintre cele doua organizatii.

Inchei prin a va multumi pentru prezenta la Bucuresti si la Deveselu, precum si pentru deschiderea manifestata de dumneavoastra personal fata de Romania.

Solidaritatea aliata ramane factorul esential al stabilitatii si securitatii euroatlantice. Va puteti baza pe Romania din acest punct de vedere!"