Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, a fost exclus din PSD de propria sotie, Gabriela Firea, care este liderul organizatiei PSD Ilfov, inca din 7 aprilie. Pandele a anuntat pe 26 aprilie ca va candida ca independent pentru un nou mandat si nu din partea PSD cum era de asteptat "pentru a pune capat oricaror speculatii privind legatura partinica dintre candidatura mea si cea a sotiei". Situatia a fost semnalata de contracandidatul lui Pandele, deputatul PNL Florin Secara, care a facut o cerere la prefectura Ilfov in acest sens. Prin excludere, Pandele isi pastreaza mandatul de primar.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Partidul Social Democrat - Organizatia Voluntari ne-a adus la cunostinta ca incepand cu data de 07.04.2016, domnului Florentin Pandele i-a fost retras sprijinul politic si a fost exclus din randul membrilor Partidului Social Democrat" se arata in raspunsul dat de prefectura la solicitarea lui Secara, care a intrebat de ce Pandele nu si-a pierdut mandatul.

Tot prefectura explica in continuare ca, potrivit legii, calitatea de primar inceteaza de drept in urmatoarele cazuri: demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului, condamnarea definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, punerea sub interdictie judecatoreasca, pierderea drepturilor electorale, pierderea prin demisie a calitatii de membru al partidului politic pe a carei lista a fost ales, deces.

"Potrivit legii, un primar isi pierde mandatul daca acesta demisioneaza din partid, dar si-l pastreaza daca este exclus. Pentru a se inscrie ca independent la alegeri, Pandele a gasit o solutie foarte ingenioasa: fiind membru al PSD Ilfov, organizatie condusa de sotia sa, Gabriela Firea, aceasta si-a exclus din partid propriul sot! Potrivit statutului, un primar poate fi dat afara din partid de organizatia judeteana din care face parte. Ceea ce incearca sa faca Pandele- Firea prin aceasta miscare este foarte transparent: sa induca in eroare nu doar pe locuitorii orasului Voluntari, dar si pe cei din Bucuresti. Dupa cum stiti, PSD are propriul candidat in Voluntari, dar aceasta incercare penibila de delimitare nu o sa le produca niciun avantaj. Dimpotriva, oamenii sunt deranjati de faptul ca prin aceasta miscare politica, locuitorilor din Voluntari si Bucuresti li se insulta inteligenta" afirma Secara intr-un comunicat de presa.

Pandele a declarat pentru stiripesurse.ro ca i se pare o "decizie statutara".

"Avand in vedere ca am decis sa candidez independent la Primaria orasului Voluntari, hotararea de a fi exclus din PSD mi se pare statutara, fireasca. Nu pot sa spun ca ma avantajeaza statutul de candidat independent, pentru ca pornesc de la zero, nu mai beneficiez de scorul partidului la nivel national. Desi cu strangere de inima, am luat aceasta decizie pentru a nu-i face rau sotiei mele, care este candidatul PSD la Primaria Generala a Capitalei, dar si pentru a nu fi acuzat ca ma folosesc de procentele partidului in care sotia mea are o functie importanta. Am candidat de trei ori ca membru PSD la Primaria Voluntari si am reusit sa transform, impreuna cu echipa mea, o comuna intr-un oras. Acum suntem pe cont propriu, in fata cetatenilor. Raman un om atasat valorilor de stanga, provin dintr-o familie modesta, de oameni muncitori, inteleg greutatile oamenilor. Care e cea mai mare realizare a ultimilor ani? Faptul ca am construit un spital, cand altii inchideau spitale, si ca inaltam o Catedrala care va dainui peste veacuri", a declarat Pandele.

Amintim ca Firea candideaza la primaria Capitalei, din partea PSD.