Premierul Dacian Ciolos va discuta sambata seara, la o cina care are loc incepand cu ora 19:30, cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken efectueaza in perioada 5 - 10 mai un turneu diplomatic in Polonia, Bulgaria, Romania si Franta, consacrat examinarii unor subiecte privind cooperarea bilaterala si regionala, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Antony Blinken a avut joi, la Varsovia, intrevederi cu oficiali polonezi, acestea fiind consacrate unor chestiuni bilaterale si regionale, printre care Summitul NATO din vara si actuala criza din estul Ucrainei.

Urmatoarea etapa a turneului oficialului american este Sofia, unde Antony Blinken va analiza aspecte ale cooperarii bilaterale si ale celei din cadrul NATO, printre care activitatea celor cinci grupuri de lucru SUA - Bulgaria lansate anul trecut de secretarul de stat american, John Kerry, si ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov. Vor fi abordate chestiuni privind combaterea terorismului, diversificarea energetica, statul de drept si educatia.

Sambata si duminica, Blinken viziteaza Bucurestiul, unde va avea intrevederi cu oficiali guvernamentali, consacrate viitorului Summit NATO, cooperarii bilaterale in domeniul securitatii, parteneriatului economic bilateral, statului de drept si procesului de reforma.

Oficialul american se va intalni, de asemenea, cu reprezentanti ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Romania.

Ultima etapa a turneului diplomatic al oficialului american, Franta, va incepe luni, 9 mai.